اصول کسب و کار موفق

کسب و کارها باید نوآوری داشته باشند و با تغییرات و چالش‌ها سازگار باشند زیرا تغییرات و چالش‌ها بخش‌های جدانشدنی در مسیر رسیدن به موفقیت شغلی است. علاوه بر آن، از دیگر اصول کسب و کار موفق می‌توان به داشتن اهداف، مشورت با افراد موفق حوزه‌های مشابه، افزایش مهارت‌های مقابله‌ای و حل مسئله، بازدهی شغلی، عملی کردن ایده‌ها، داشتن خلاقیت و نوآوری، به چالش انداختن ایده‌ها، صرف وقت برای استراحت کردن، انتقاد پذیر بودن، مسئولیت‌پذیر بودن، یادگیری مداوم، احترام به مشتری و برخورد حرفه‌ای با آن‌ها، ارائه کارهای با کیفیت، تبلیغ محصولات، همکاری با افراد حرفه‌ای، ارائه راه‌حل‌های متنوع و… اشاره کرد.

اصول کسب و کار موفق

کسب و کارها باید نوآوری داشته باشند.

وقتی موفقیت دیگران را مشاهده می‌کنیم، به این فکر فرو می‌رویم که این افراد دقیقا چه کارهایی انجام داده‌اند که به این جا رسیدند؟ بنابراین یاد گرفتن زیربنا و اصول کسب و کار موفق یکی از اصلی‌ترین مراحل برای شروع کسب و کار است زیرا اگر این قسمت خوب پیش نرود، احتمال موفق شدن هم کمتر می‌شود. اگرچه عوامل زیادی در موفق شدن کسب و کارها نقش دارند، اما موارد زیر مهمترین عواملی هستند که به موفقیت یک کسب و کار کمک می‌کنند.

۱- روی آن چه که می‌خواهید تمرکز کنید

به طور خلاصه، هدفتان را مشخص کنید و روی رسیدن به این هدف متمرکز شوید. شاید باورنکردنی باشد اما اگر در مسیر راه‌اندازی کسب و کار، تمرکزتان روی اشتباهات گذشته و شکست‌ها در زندگی باشد، احتمالا در مسیر جدید هم شکست می‌خورید. به همین دلیل توصیه می‌شود در مسیر رسیدن به موفقیت، بر چیزهایی که می‌خواهید به آن‌ها برسید و بر نکات مثبت تمرکز کنید مانند داشتن یک کسب و کار موفق یا رسیدن به هدف، در نهایت می‌بینید که همین اتفاق می‌افتد.

آن چه که ممکن است تمرکز شما را در این مسیر به هم بزند، حواس پرتی و وقت تلف کردن است. به عنوان مثال وقت گذراندن زیاد در شبکه‌های اجتماعی، عادات وسواسی، رفت و آمدهای زیاد و… می‌توانند عواملی باشند که تمرکز شما را به هم می‌زنند و حواستان را از کار پرت می‌کنند.

یکی از روش‌های مقابله با این مشکل این است که وقتی در ساعات کاری در حال انجام کاری هستید از خودتان بپرسید آیا این کار من را به هدفم نزدیک‌تر می‌کند یا دورتر؟ اگر آن کار شما را از مسیرتان دورتر می‌کند بلافاصله آن را متوقف کنید. همچنین می‌توانید برای روزهایتان برنامه‌ریزی کنید و کارهایتان را دسته‌بندی کنید تا کارهای ضروری را در اولویت قرار دهید و در ابتدای روز آن‌ها را انجام دهید. وقت گذراندن در شبکه‌های اجتماعی را به حداقل برسانید. یک روز کامل را در هفته استراحت کنید. در نتیجه زمان بیشتری را صرف رسیدن به هدفتان کنید و کارهایی انجام دهید که شما را به این هدف نزدیک‌تر می‌کند.

۲- از اهدافتان آگاه باشید

بسیار مهم است که بدانید کسب و کارتان باید در کدام مسیر حرکت کند؛ برنامه‌ریزی موثر و تعیین دقیق اهداف، روش خوبی برای رسیدن به اهداف و رشد کردن است.

برنامه‌ریزی و تعیین دقیق اهداف، روش خوبی برای رسیدن به موفقیت است.

 

۳- اشتیاق داشته باشید

افراد باید شوق و ذوق انجام دادن کارشان را داشته باشند و از کاری که انجام می‌دهند هیجان‌زده باشند زیرا این احساسات به افراد انگیزه می‌دهد تا در مسیر موفقیت، به جلو حرکت کنند. به عنوان مثال بیل گیتس مجذوب کامپیوتر و برنامه‌نویسی بود و این همان عاملی بود که او را به ساختن یکی از بزرگترین شرکت‌هایی که همه می‌شناسیم، یعنی مایکروسافت، سوق داد.

۴- مهارت‌های مقابله‌ای‌تان را افزایش دهید

مهارت‌های مقابله‌ای همان کارهایی است که افراد در برابر موقعیت‌های استرس‌زا و نگران‌کننده انجام می‌دهند تا استرسشان کاهش یابد. ابتدا باید بپذیرید که مشکلات و چالش‌ها در هر مسیری اتفاق می‌افتد مثلا هدفی که برای آن زمان مشخص کرده‌اید ممکن است بیشتر طول بکشد. همیشه همه چیز طبق برنامه و انتظار شما پیش نمی‌رود و به همین دلیل باید مهارت‌های مقابله‌ای را در خودتان افزایش دهید زیرا هر چه توانایی شما برای مدیریت چالش‌های موجود در مسیرتان بیشتر باشد، احتمال موفق شدن‌تان نیز بیشتر است.

۵- شغلی که انتخاب می‌کنید باید به اندازه کافی سودمند باشد

اگر هنوز کسب و کارتان را شروع نکرده‌اید، قبل از شروع این نکته را در نظر بگیرید که بهتر است کاری که قرار است انجام دهید هر چه بیشتر برای مردم سودمند باشد و مردم به خروجی کار شما نیاز زیادی داشته باشند و واقعا بخواهند که برای آن هزینه کنند زیرا بسیاری از کارآفرینان، زمان و پول خود را صرف خدمات یا تولید محصولی می‌کنند که بازاری برای آن وجود ندارد. بنابراین قبل از انجام هر کاری، نیازها و تقاضاهای مردم را شناسایی کنید و حتی در مورد خدماتی که قرار است ارائه دهید از دیگران نظرسنجی کنید و هنگام شروع کسب و کارتان، نتایج این بررسی‌ها را در نظر داشته باشید.

بنابراین قبل از شروع کسب و کار به اندازه کافی تحقیق و مطالعه کنید و در طول مسیر هم خلاقیت داشته باشید؛ به عنوان مثال اگر وبلاگ‌نویس هستید، به این فکر کنید که چه چیزهایی را می‌توانید به مردم ارائه دهید که بسیاری از وبلاگ‌های دیگر آن را ارائه نکرده‌اند. در واقع، چه چیزی شما را از سایر رقبا متفاوت می‌کند؟

۶- با کارآفرین‌های موفق مشورت کنید

به عنوان مثال برای صاحبان مشاغلی که می‌خواهند کسب و کارشان را بهبود ببخشند، در این مسیر تلاش می‌کنند و می‌خواهند موفق شوند، گروه‌هایی وجود دارد که هدفشان کمک به این افراد است. همچنین می‌توانید کارآفرین موفقی در حوزه شغلی مدنظرتان پیدا کنید و با او در این باره مشورت کنید.

برای بالا بردن شانس موفقیت می‌توان با افراد موفق در این حوزه مشورت کرد.

۷- تمرین شکرگزاری روزانه را انجام دهید

قدردانی و شکرگزاری، یک روش عالی برای توجه کردن به جنبه‌های مثبت زندگی است. بهتر است افراد هر روز این تمرین را انجام دهند تا به مرور زمان به این کار عادت کنند و در زندگی آگاهانه‌تر پیش روند. علاوه بر آن، تمرین شکرگزاری یکی از بهترین روش‌ها برای مقابله با نگرانی است. نگرانی و اضطراب، احساس لذت بردن از لحظه لحظه زندگی را از ما می‌گیرند و واقعیت این است بیشتر چیزهایی که نگرانشان هستیم هرگز اتفاق نمی‌افتند. در مطالعه‌ای، پژوهشگر از بیش از ۱۲۰۰ فرد بازنشسته پرسید که در زندگی از چه چیزی بیشتر از همه پشیمان هستند و اغلب آن‌ها جواب دادند که “ای کاش همه عمرم را با نگرانی سپری نکرده بودم”. (منبع علمی)

با انجام مدیتیشن یا تهیه لیست قدردانی برای داشتن چیزهای مثبت در زندگی می‌توانید این تمرین را شروع کنید.

۸- به حداقل‌ها قانع نباشید

برای موفق شدن باید هر روز بیشتر از دیروز تلاش کنید، افراد موفق را مد نظر قرار دهید و همیشه در حال حرکت به جلو باشید.

۹- روزانه ورزش کنید

مهم نیست که چه نوع ورزشی انجام می‌دهید، مهم این است که آن کار را انجام دهید؛ راه بروید، بدویید، شنا کنید و…

۱۰- خلاقیت و نوآوری داشته باشید

یادتان باشد که گاهی سروکله بهترین ایده‌ها زمانی پیدا می‌شوند که در دفتر کارتان نیستید؛ به همین دلیل باید برای خودتان وقت بگذارید، پیاده‌روی کنید، دوش بگیرید و به طور کلی کارهای متفاوتی انجام دهید و اجازه دهید تا خلاقیت‌تان بروز پیدا کند. اگر کسب و کارتان نوآوری نداشته باشد نمی‌تواند پیشرفت کند.

۱۱- ایده‌هایتان را عملی کنید

کلید یک کسب و کار موفق این است که ایده‌ها عملی شوند و در حد حرف باقی نمانند زیرا تا زمانی که عملی نشوند، واقعی نمی‌شوند. عملی کردن ایده‌ها کار دشواری است و افراد در این تصمیم‌گیری باید به خودشان اعتماد کنند، قدم در این راه بگذارد و با قدرت از موانع و چالش‌ها عبور کنند. طبیعی است که ایده‌ها همیشه به درستی پیش نخواهند رفت اما این را هم باید بدانید که اگر ایده‌ها را عملی نکنید، نوآوری و موفقیت اتفاق نمی‌افتد.

ایده‌ها باید عملی شوند.

۱۲- واقع بین باشید

موفقیت گاهی می‌تواند افراد را فریب دهد؛ این جمله به این معناست که وقتی افراد پشت سر هم موفق شدن را تجربه می‌کنند، بعد از مدتی به این باور می‌رسند که استعداد زیادی دارند و هر کاری که انجام دهند تبدیل به طلا می‌شود و این باور خطرناکی است. به همین دلیل کارشناسان می‌گویند، شاید خطرناک‌ترین اتفاق در جهان برای یک کارآفرین، تجربه نکردن شکست باشد.

۱۳- یک روز در هفته را کامل استراحت کنید

متخصصان توصیه می‌کنند که افراد باید یک روز در هفته از تمام مسائل مربوط به کار و دغدغه‌هایشان دور باشند و حتی به گوشی موبایل و لپ‌ تاپ‌شان هم دسترسی نداشته باشند؛ این کار به سلامت روان و آرامشتان کمک زیادی می‌کند و شما را خلاق‌تر می‌کند.

۱۴- درگیر ناراحتی‌ها نشوید

اگر به کسی آسیبی زده‌اید از او عذرخواهی کنید و سعی کنید وضعیت را اصلاح کنید؛ درگیر شدن بیش از حد در ناراحتی‌ها، تلف کردن وقت و انرژی است. می‌توانید تکنیک‌های تمرکز بر تنفس را یاد بگیرید که در این مواقع انجام دهید، این تکنیک‌ها به آرام شدن افراد کمک زیادی می‌کند.

۱۵- انتقاد پذیر باشید

افراد زمانی می‌توانند به موفقیت برسند که انتقاد پذیر باشند زیرا انتقادها به ما کمک می‌کند تا وضعیت را بهبود بخشیم، اشتباهات را اصلاح کنیم، تغییراتی در اوضاع به وجود آوریم و به طور کلی، نقص‌ها و عیب‌هایی که در این مسیر وجود دارد را تا جای ممکن از بین ببریم و به موفقیت نزدیک‌تر شویم.

۱۶- همیشه در حال یادگیری باشید

افراد موفق کسانی هستند که همیشه در پی یادگیری چیزهای جدیدی هستند، هر روز آگاهی خود را بالا می‌برند و از جستجو کردن دست برنمی‌دارند.

۱۷- متواضع باشید

موفق‌ترین افراد، کسانی هستند که فروتن و متواضع‌اند زیرا ویژگی‌های خودشیفتگی در این افراد بسیار کم است و همچنین این افراد برای دیگران احترام قائل‌اند و به فکر دیگران هستند.

۱۸- به مشتریان خود احترام بگذارید

ممکن است همیشه حق با مشتری نباشد اما بسیار مهم است که صاحب کسب و کار، اقدامات خاصی را برای اصلاح مشکلات انجام دهد. به مشتریان احترام بگذارید، آن‌ها را درک کنید، در کارتان صداقت داشته باشید و اگر از خدمات شما ناراضی بودند تمام تلاشتان را بکنید تا مشکل را به سرعت و با ملاحظه و حوصله حل کنید.

۱۹- کارهایتان را با کیفیت انجام دهید

کسب و کارهای موفق آن‌هایی هستند که خدمات و محصولات با کیفیتی را ارائه می‌دهند. مهم نیست که در چه حوزه‌ای فعالیت دارید، هیچ کسب و کاری نمی‌تواند بدون محصولات با کیفیت، رشد و پیشرفت کند.

خدماتی که ارائه می‌شود باید باکیفیت باشند.

۲۰- قرار نیست در این مسیر کار خیلی خاصی انجام دهید

گاهی اوقات موفق شدن به سادگی پیشنهاد یک ایده، تغییر روش انجام کارها و ایجاد یک تغییر در روند کارهاست. بنابراین فکر نکنید که در این مسیر هر روز باید کارهای خاصی انجام دهید.

۲۱- محصولات و خدماتتان را تبلیغ کنید

یکی از مهم‌ترین اصول کسب و کار موفق، بازاریابی و تبلیغ خدمات آن مجموعه است. شما باید بررسی کنید که چگونه می‌توانید خدمات شرکت‌تان را به طور موثری به اشتراک بگذارید؛ هر چه تعداد نفرات بیشتری با کسب و کار شما آشنا شوند، احتمال رشد و پیشرفت تجارت شما نیز بیشتر می‌شود.

۲۲- زیاد سوال بپرسید

از خودتون و دیگران زیاد سوال بپرسید؛ از خودتان سوالات متفاوتی بپرسید تا از احساساتتان آگاه شوید مثلا “الان از چی خوشحالم؟ چه چیزی در این وضعیت خوب پیش می‌رود؟”. برای پاسخ دادن به سوالاتتان فکر کنید و وقت بگذارید تا پاسخ صحیحی به خودتان بدهید.

همچنین بسیار مهم است که وقتی با موقعیت یا سوالی مواجه می‌شوید، از گفتن این که جواب آن را “نمی‌دانید”، نترسید.

سوالات دقیق و با کیفیت ما را یک قدم به موفقیت نزدیک‌تر می‌کنند زیرا ما را وادار به فکر کردن می‌کنند.

۲۳- حالتان را خوب کنید

این که تمام وقتتان را صرف موفقیت در کسب و کار کنید شما را فرسوده می‌کند، تا جایی که حتی ممکن است نتوانید به اهدافتان برسید. این که برای رسیدن به موفقیت تلاش می‌کنید خیلی باارزش است اما این که در این مسیر برای خودتان وقت می‌گذارید، به فکر حال خوبتان هستید و خوشحال و سرزنده هستید بسیار باارزش‌تر است زیرا زمانی که حالتان خوب است انرژی بیشتری دارید، بهتر می‌توانید بر اهدافتان تمرکز کنید و حتی می‌توانید حال اطرافیانتان را نیز خوب کنید.

۲۴- از افراد بی‌نظم دوری کنید

از افرادی که همیشه دیر می‌کنند، جلسات مهم را در آخرین لحظات لغو می‌کنند و هرگز به تعهداتشان عمل نمی‌کنند دوری کنید زیرا این رفتارها آزاردهنده و مخرب هستند و به مرور زمان به شرایط آسیب می‌زنند.

۲۵- همیشه از قبل راه حلی داشته باشید

به عبارت دیگر، همیشه یک پلن B داشته باشید. بسیاری از افرادی که در ابتدای مسیر شکست می‌خورند و سرمایه و شغل خود را از دست می‌دهند به این دلیل است که تغییراتی در برنامه‌هایشان پیش بینی نمی‌کنند یا بدتر از آن، انتظار هیچ شکستی را ندارند.

یادتان باشد که همه کارآفرینان بزرگ و موفق فراز و نشیب‌هایی در مسیرشان داشتنند و نمودار رسیدن به موفقیت یک پیکان مستقیم به سمت بالا نیست، این مسیر یک روند صعودی است که گاهی هم این روند در طول مسیر کاهش می‌یابد؛ بنابراین باید برای روندهای نزولی در این مسیر آماده و آن‌ها را پیش بینی کرده باشید. به همین دلیل توصیه می‌شود همیشه یک پلن B داشته باشید تا با تغییرات ناگهانی در مسیر کنار آیید، اوضاع را کنترل کنید، بر هرج و مرج‌ها غلبه کنید و با مسائلی که نمی‌توانید آن‌ها را کنترل کنید کنار بیایید و بر آن چه واقعا اهمیت دارد تمرکز کنید.

کلام آخر

اصول کسب و کار موفق همیشه در حال تغییر و تکامل هستند اما برخی از مفاهیم اصلی وجود دارند که بدون توجه به این تغییرات، ثابت مانده‌اند و آگاهی و پایبندی به این اصول، یکی از مهمترین عوامل برای رشد و پیشرفت شغلی و رسیدن به موفقیت است.

منابع

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *