موفقیت شغلی چیست؟

موفقیت شغلی برای هر کس تعریف متفاوتی دارد اما به طور کلی به معنای داشتن ثبات مالی و رضایت شغلی است که با نگرش مثبت، باور به خود، سخت‌کوشی، ایجاد عادات مثبت، تعیین هدف، یادگیری مستمر، گسترش مهارت‌ها، پشتکار، پافشاری برای رسیدن به اهداف و… به دست می‌آيد.

اگرچه موفقیت کاری برای هر کس به یک شکل است اما عوامل یکسانی وجود دارد که صرف نظر از نوع شغل، باعث موفق شدن افراد می‌شوند. در این محتوا برخی از این عوامل را بررسی کرده‌ایم؛ اگر آن‌ها را در برنامه روزمره‌تان قرار دهید، در زندگی شخصی و شغلی به موفقیت می‌رسید.

موفقیت شغلی به چه معناست؟

موفقیت شغلی به معنای داشتن ثبات مالی و رضایت شغلی است.

هر کس تعریف منحصر به فردی از موفقیت شغلی دارد. مثلا ممکن است ارتقا شغلی و رسیدن به بالاترین جایگاه‌ها برای یک نفر موفقیت شغلی به حساب آید و برای شخص دیگر انجام دادن کاری که دوست دارد و تعادل میان کار و زندگی به معنای موفقیت شغلی باشد. حتی ممکن است این تعریف در طول زندگی حرفه‌ای تغییر کند. به عنوان مثال، ممکن است آن چه در اوایل کار برای شما مهم بوده است، در طول زمان تغییر کند. با این حال، تعریف عامیانه موفقیت شغلی به شرح زیر است:

موفقیت شغلی ترکیبی از دستیابی به سطح معقولی از ثبات مالی و انجام دادن کاری است که از آن لذت می‌برید. یعنی افراد از زندگی و انتخاب‌های شغلی‌شان خوشحال و راضی هستند.

مسئله‌ای که در اینجا وجود دارد، تفاوت میان موفقیت شغلی و دستاوردهای شغلی است که نباید این دو را یکی دانست. موفقیت شغلی، ذهنی است و برای هرکس معنای خاصی دارد و به طور کلی شامل پول، رضایت و خوشحالی در کار، نتایج و دستاوردها و دیگر معیارهای شخصی است؛ در حالی که دستاوردهای شغلی عبارت است از عناوین شغلی، ترفیع، مدرک، حقوق، عملکرد حرفه‌ای، نتایج کار و…

موفقیت شغلی چگونه به دست می‌آید؟

عوامل زیر برای موفقیت در کار اهمیت زیادی دارند؛ بنابراین صرف نظر از شغلی که دارید، بهتر است از این عوامل آگاه باشید و آن‌ها را در خودتان تقویت کنید.

۱- مهارت‌های اساسی را در خودتان تقویت کنید

کارفرمایان در قدم اول، مهارت‌های پایه را در افراد بررسی می‌کنند و به دنبال کارمندی هستند که دارای این مهارت‌ها باشد. مهارت‌های اساسی مورد نیاز برای موفقیت شغلی عبارت است از تسلط به چند مهارت پایه کامپیوتری مانند ورد، اکسل و…، توانایی کار با ابزارهای رایانه‌ای متناسب با شغل و حرفه‌تان مانند انواع نرم افزارهای حسابداری و…، توانایی محاسبه ریاضیات پایه در مدت زمان مشخص، توانایی همکاری با گروه، مدیریت خود و…

۲- مهارت‌های شخصی را گسترش دهید

معمولا کارمندانی موفق می‌شوند که بتوانند با همکاران، زیردستان، مدیران و مشتریان خود به شیوه‌ای مثبت و آموزنده صحبت کنند و به سوالات آن‌ها پاسخ دهند. به طور کلی، توانایی ارتباط برقرار کردن با دیگران یک مهارت حیاتی برای موفق شدن در همه مشاغل است.

یکی از عوامل موفق شدن، توانایی برقراری ارتباط با دیگران است.

۳- سخت‌کوش باشید

رسیدن به موفقیت شغلی نیازمند تعهد، توجه و سخت‌کوشی است. در حقیقت اگر تلاش‌تان کم باشد، نتایج کمی هم می‌بینید. کارفرمایان معمولا افرادی را استخدام می‌کنند که خودشان را به شیوه‌ای مثبت نشان می‌دهند، در مورد شغلی که آن را می‌خواهند دانش کافی دارند و برای گرفتن شغل علاقه و اشتیاق دارند. بنابراین داوطلبان یک حرفه نه تنها بر اساس مهارت‌ها و تجارب‌شان ارزیابی می‌شوند، بلکه با توجه به نحوه نزدیک شدن‌شان به آگهی‌های استخدامی و مصاحبه‌ها نیز بررسی می‌شوند؛ افرادی که مشتاق و پیگیر هستند و علاقه جدی به کار دارند، بیشتر از دیگران در کارشان موفق خواهند شد.

۴- به خودتان باور داشته باشید

استعدادها و توانایی‌های شخصی‌تان را بشناسید و با همه این ویژگی‌ها به خودتان باور داشته باشید که می‌توانید به جایگاه‌های بهتری برسید. پس از شناسایی ویژگی‌هایی که دارید، برای افزایش فرصت‌های شغلی و رضایت شخصی، نقاط قوت و مهارت‌هایتان را گسترش دهید. به عنوان مثال اگر آدم برونگرا و اجتماعی هستید و خیلی زود می‌توانید با آدم‌ها ارتباط برقرار کنید، شغلی را انتخاب کنید که داشتن این ویژگی‌ها در آن حرفه ضروری باشد و باعث پیشرفت شود مانند فروشندگی.

۵- تصمیم‌های عاقلانه بگیرید

به یاد داشته باشید که بین شرایط زندگی و انتخاب‌هایمان رابطه چشمگیری وجود دارد؛ به این معنا که بسیاری از انتخاب‌ها و تصمیم‌های شغلی ما تحت تاثیر شرایط زندگی‌مان است. بنابراین باید انتخاب‌های آگاهانه و عاقلانه‌ای داشته باشیم تا به نتایج مطلوب و موفقیت برسیم. واقعیت این است که اگر انتخاب‌های ما عاقلانه نباشد و فراتر از توانایی‌ها و شرایط ما باشد، نه تنها به موفقیت نمی‌رسیم بلکه به دلیل شکست‌های متوالی ممکن است تسلیم شویم و به طور کلی شغل‌مان را کنار بگذاریم.

۶- همیشه مطالب جدیدی یاد بگیرید

افراد موفق همان کسانی هستند که دائم در سمینارها شرکت می‌کنند، آموزش می‌بینند و مهارت‌های جدید مربوط به کارشان را یاد می‌گیرند تا از دانش روز، آگاهی کافی داشته باشند. در واقع آدم‌های موفق یادگیرنده‌های مادام العمر هستند و اغلب مدیران به دنبال چنین افرادی هستند زیرا این افراد همیشه ایده‌های جدیدی دارند و ارائه ایده‌های جدید یکی از اصول موفقیت در کسب و کار است.

۷- خلاقیت داشته باشید

برخی از مهارت‌ها را در خودتان تقویت کنید؛ این مهارت‌ها در تمام زمینه‌های زندگی باعث موفقیت و دستیابی به اهداف می‌شوند. به عنوان مثال مهارت حل مسئله را یاد بگیرید تا هنگامی که در محل کار یا در زندگی شخصی با چالشی رو به رو می‌شوید، ذهن‌تان باز باشد و راه حل‌های متنوع، منحصر به فرد و خلاقانه‌ای برای مشکلات‌تان پیدا کنید.

ارائه ایده‌های خلاقانه باعث موفق شدن می‌شود.

۸- هدف‌تان را تعیین کنید

افراد موفق اهداف کوتاه مدت و بلند مدتی دارند و برای رسیدن به این اهداف برنامه‌ریزی می‌کنند. شما در ابتدا باید تفاوت میان آرزو و هدف را تشخیص دهید، اهداف‌تان را تعیین کنید، برنامه ریزی کنید و به این برنامه عمل کنید تا شاهد موفقیت‌هایتان باشید. به این صورت که در یک دفترچه هدف مورد نظرتان را بنویسید، سپس مراحل رسیدن به این هدف را در یک چارچوب زمانی مشخص تعیین کنید. افراد موفق حتی مشکلات احتمالی در مسیر رسیدن به اهداف‌شان را بررسی می‌کنند و آن‌ها را هم در کنار برنامه ریزی‌هایشان ذکر می‌کنند.

۹- نگرش مثبت داشته باشید

کارمندانی که اشتیاق زیادی به انجام دادن کارها دارند و پر انرژی هستند نسبت به کسانی که فقط با هدف “انجام دادن کارها”، کارشان را انجام می‌دهند موفق‌تر هستند. به عنوان مثال شاید فکر کنید مهم نیست که هر روز با لبخندی بر لب و سرحال به محل کار بروید اما این کارها بر خلق و خوی شما در طول روز تاثیر می‌گذارد و همچنین میزان اشتیاق‌تان به کار را به دیگران نشان می‌دهد؛ فراموش نکنید کارفرمایان برای کسانی که در محل کار نگرش مثبتی دارند ارزش قائل هستند.

باید بدانید که نگرش چیست، چه جنبه‌هایی از زندگی شما توسط نگرش‌تان کنترل می‌شود، چگونه می‌توانید نگرش‌تان را در لحظه تعیین کنید و چه استراتژی‌هایی به شما کمک می‌کنند تا نگرش مثبت‌تان را به یک عادت دائمی تبدیل کنید.

۱۰- برای خودتان عادت‌های مثبت ایجاد کنید

قبل از هر چیزی باید عادت‌هایتان را بشناسید و به خودتان فرصت دهید تا عادات بد را حذف و عادت‌های خوب و سالم را جایگزین آن‌ها کنید. فرایند چگونگی ایجاد عادات را یاد بگیرید و عادت‌هایی را ایجاد کنید تا زندگی را برایتان راحت‌تر کند و شما را در مسیر موفقیت قرار دهد. به عنوان مثال، اگر نمی‌توانید صبح‌ها زود از خواب بیدار شوید، درباره فواید سحرخیزی و فرایند صحیح زود بیدار شدن از خواب اطلاعات کسب کنید و این عادت مثبت را در خودتان ایجاد کنید زیرا سحرخیزی و موفقیت ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند.

۱۱- ثابت قدم باشید

همیشه در محل کار به فکر پیشرفت باشید؛ برای رسیدن به موفقیت تمرکز کنید، عزم‌تان را جزم کنید، نگرش مثبتی که درباره دستیابی به اهداف‌تان دارید را حفظ کنید و عوامل گفته شده در این مطلب را به خاطر داشته باشید. علاوه بر این در زندگی روزمره آن‌ها را به کار بگیرید تا به مرور زمان در شما شکل بگیرند.

برای رسیدن به موفقیت باید در مسیرتان ثابت قدم باشید.

۱۰ مهارت ضروری برای موفقیت شغلی

مهارت‌ها بیشتر از هر عامل دیگری در موفقیت نقش دارند. بسیاری از این مهارت‌ها از تجربیات افراد در طول زندگی ناشی می‌شوند و سایر آن‌ها را می‌توان از طریق دوره‌های آموزشی، مطالعه منابع و… به دست آورد.

این ۱۰ مهارت، مهارت‌هایی هستند که داشتن آن‌ها برای هر حرفه‌ای لازم است؛ آن‌ها پایه و اساس موفقیت کاری‌اند و اکثر مدیران به دنبال کارمندانی با این ویژگی‌ها هستند.

۱- مهارت ارتباطی

مهارت ارتباطی شامل گوش دادن، نوشتن و صحبت کردن است. کارفرمایان می‌خواهند کارمندانشان افکار و ایده‌های موثرشان را واضح بیان کنند. افرادی که شنونده خوبی هستند، احساسات دیگران را درک می‌کنند، با دیگران روابط قوی برقرار می‌کنند و در حل تعارض‌ها خوب عمل می‌کنند.

۲- مهارت حل مسئله

در هر شغلی چالش‌هایی وجود دارد که افراد باید بتوانند این چالش‌ها را تجزیه و تحلیل کنند و تصمیمات صحیحی بگیرند تا بر مشکلات غلبه کنند. این توانایی فقط با تقویت مهارت حل مسئله به دست می‌آید.

۳- مهارت کار گروهی

در بسیاری از مشاغل بسیار مهم است که افراد به طور محترمانه با سایر همکاران مشارکت کنند و با مشتریان ارتباط موثری داشته باشند. موفقیت شغلی در برخی از مشاغل به مهارت کار گروهی کارمندان بستگی دارد.

۴- مهارت ابتکار عمل

داشتن ابتکار عمل به معنای ارائه ایده‌های جدید، یافتن پاسخ‌های منحصر به فرد برای سوالات و مدیریت موقعیت‌های مختلف است. ابتکار عمل به شما کمک می‌کند تا در کارتان پیشرفت کنید.

۵- داشتن نگاه تحلیلی

افراد با داشتن نگاه و تفکر تحلیلی می‌توانند وضعیت‌های مختلف را ارزیابی کنند، سوالات اساسی بپرسند، مشکلاتشان را شناسایی کنند، تصمیم‌های آگاهانه‌ای بگیرند، راه حل‌های گوناگونی در نظر بگیرند و یک مسیر منطقی را برای خودشان برنامه ریزی کنند و به آن عمل کنند.

۶- داشتن اخلاق کاری

داشتن اخلاق حرفه‌ای یکی از عوامل اصلی رسیدن به موفقیت شغلی است. اخلاق حرفه‌ای به این معناست که در قبال رفتارهایتان مسئولیت پذیر باشید، از اشتباهات‌تان درس بگیرید، به موقع سر کار حاضر شوید، با دیگران سازگار باشید و تاثیر ارتباطات غیر کلامی در محل کار را درک کنید.

۷- مهارت رهبری

مهارت رهبری کردن یعنی به کارگیری مهارت‌های بین فردی در ارتباط با دیگران. به عنوان مثال شما می‌توانید با استفاده از مهارت همدلی، به کارمندان انگیزه بیشتری برای کار کردن بدهید.

مهارت رهبری یکی از مهارت‌های ضروری برای موفقیت شغلی است.

۸- جزئی نگر

جزئی نگر بودن باعث می‌شود کیفیت کارتان بالا رود. به عنوان مثال وظایف‌تان را با دقت انجام دهید و بعد از اتمام کارتان آن را بررسی کنید تا مطمئن شوید که هیچ مشکل و اشتباهی در آن وجود ندارد.

۹- مهارت‌های پایه

کارفرمایان معمولا آموزش‌هایی را در مورد نرم افزارهای تخصصی ارائه می‌دهند؛ اما از افراد انتظار دارند که توانایی کار کردن با کامپیوتر و برخی از نرم افزارهای اولیه را بلند باشند و آموزش‌های تخصصی را به سرعت یاد بگیرند.

۱۰- سازگاری

سعی کنید با موقعیت‌های مختلف سازگار باشید. بسیار مهم است که بتوانید برنامه‌های کاری‌تان را تغییر دهید و خودتان را با شرایط جدید وفق دهید؛ زیرا انعطاف پذیر بودن یکی دیگر از عوامل رسیدن به موفقیت است.

چرا بسیاری از مردم به موفقیت شغلی نمی‌رسند؟

این که بسیاری از مردم هرگز در طول زندگی‌شان موفقیت شغلی را تجربه نمی‌کنند به عوامل زیادی بستگی دارد اما چند دلیل اصلی برای آن وجود دارد که شامل موارد زیر است:

  • این افراد مسیر شغلی را انتخاب و دنبال می‌کنند که دیگران از جمله خانواده، دوستان، جامعه و… برایشان تعیین کرده‌اند. به عنوان مثال افرادی که خودشان را با دیگران مقایسه می‌کنند و بدون در نظر گرفتن شرایط خودشان، مسیر دیگران را طی می‌کنند، ممکن است هیچوقت به موفقیت نرسند.
  • این افراد معمولا تعریف درستی از موفقیت شغلی ندارند.
  • هدف روشن و واضحی ندارند.
  • ریسک پذیر نیستند و از شکست خوردن می‌ترسند.
  • نمی‌توانند شرایط‌شان را تغییر دهند و هر چقدر هم که از وضعیت فعلی ناراضی باشند، ترجیح می‌دهند آن را تغییر ندهند.

کلام آخر

با تمرکز بر عواملی که منجر به موفقیت شغلی می‌شوند می‌توانید شانس موفق شدن‌تان را بالا ببرید، هر روز بیشتر از قبل مهارت‌هایتان گسترش دهید و برای دریافت جایگاه‌های بالاتر در محل کار نسبت به دیگران برتری داشته باشید. به طور کلی اگر نگرش مثبتی داشته باشید، به خودتان باور داشته باشید، برای خودتان عادات مثبتی ایجاد کنید، عاقلانه تصمیم بگیرید، اهداف‌تان را تعیین کنید، به برنامه ریزی‌هایتان عمل کنید، خلاقیت داشته باشید و برای رسیدن به اهداف‌تان پافشاری کنید، موفق خواهید شد.

منابع:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *