کلید موفقیت چیست؟

بسیاری از افراد دوست دارند بدانند چه چیزی باعث می‌شود که یک فرد در زندگی به موفقیت برسد. پس از انجام تحقیقات زیاد توسط پژوهشگران مختلف، برخی از عوامل از جمله برنامه‌ریزی، آمادگی مواجه شدن با چالش‌ها، اولویت‌بندی کارها، ایجاد عادات خوب، درس گرفتن از اشتباهات، به کارگیری راهکارهای مختلف، ریسک پذیری، الگو گرفتن از افراد موفق، یادگیری مهارت “نه گفتن” و حضور در جامعه و برقراری روابط بین فردی، به عنوان کلید موفقیت شناخته شده‌اند که در این محتوا به طور کامل آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

تعریف موفقیت

موفقیت از نظر هر کس معنی خاصی دارد.

اکثر مردم موفقیت را داشتن یک شغل عالی، درآمد خوب و یک زندگی آرام و شاد می‌دانند؛ در حالی که موفقیت در زندگی هر کس توسط خود فرد تعریف می‌شود و دیدگاه هر کس نسبت به موفقت با دیدگاه دیگران متفاوت است. به همین دلیل موفقیت یعنی دستیابی به چشم انداز شما از یک زندگی خوب؛ یعنی دستیابی به اهداف خاصی که برای آن برنامه‌ریزی کرده بودید. بنابراین نباید اجازه دهید افراد دیگری برای شما تعیین کنند که یک زندگی موفق به چه معناست و چگونه می‌توان به آن رسید؛ هر کس خودش باید تصویر زندگی خود را ترسیم کند.

کن جیونگ یک پزشک و بازیگر آمریکایی است. با وجود این که او یک پزشک موفق بود، اما این چیزی نبود که واقعا می‌خواست؛ به همین دلیل بعدها مسیر زندگی خود را به بازیگری تغییر داد و به یکی از کمدین‌های موفق تبدیل شد. جیونگ پس از رسیدن به بازیگری احساس موفقیت می‌کرد زیرا چشم انداز او از موفقیت همین بود؛ بازیگری چیزی بود که او می‌خواست. همانطور که توماس مرتون، نویسنده و شاعر آمریکایی می‌گوید: “مردم ممکن است تمام عمر خود را صرف بالا رفتن از نردبان موفقیت کنند و وقتی به قله رسیدند متوجه شوند که نردبان به دیوار اشتباهی تکیه داده شده است.”

علاوه بر آن، ما معتقدیم که موفقیت واقعی به معنی ایجاد تغییر در جهان است. طبق این تعریف، بزرگترین دستاورد افراد موفق این است که در زندگی دیگران تفاوت ایجاد کنند؛ در غیر این صورت موفقیت آن‌ها ارزشی ندارد.

همانطور که روی تی بنت، یکی از نویسندگان برجسته می‌گوید:

“موفقیت این نیست که چقدر اوج گرفته‌اید، موفقیت این است که چگونه تغییر مثبتی در جهان به وجود می‌آورید.”

تفاوت خوشبختی و موفقیت

همچنین یادتان باشد موفقیت هر معنی که برایتان دارد، از عواملی که منجر به احساس خوشبختی در زندگی می‌شوند غافل نمانید. تحقیقات نشان داده است که سلامت جسمانی، امنیت، روابط اجتماعی، کمک به دیگران و ابراز خلاقیت باعث احساس خوشبختی در زندگی می‌شوند. (منبع علمی) با این حال نباید احساس خوشبختی را با موفقیت اشتباه بگیرید. به عنوان مثال ممکن است شما از تماشای یک فیلم لذت ببرید اما این باعث موفقیت‌تان نمی‌شود. النور روزولت می‌گوید: “خوشبختی یک هدف نیست، بلکه حاصل یک زندگی خوب است.

کلیدهای موفقیت کدام‌اند؟

حال که می‌دانیم موفقیت چیست و به چه معناست، وقت آن است به این بپردازیم که برای موفقیت باید چکار کرد؟

اگرچه موفقیت برای هر کس معنی خاصی دارد اما برخی از عوامل به عنوان کلید موفقیت شناخته شده‌اند و برای همه انواع موفقیت مناسب هستند. همچنین باید بدانید که نکات زیر توسط افراد زیادی از جمله ورزشکاران، هنرمندان، بازرگانان و کارآفرینان موفق در جهان مورد استفاده قرار گرفته است.

برایان تریسی، نویسنده و کارآفرین آمریکایی می‌گوید: “کلید موفقیت این است که ذهن خودآگاه خود را روی آرزوهایی که داریم متمرکز کنیم، نه چیزهایی که از آن‌ها می‌ترسیم”. بنابراین اطمینان حاصل کنید که چشم انداز روشنی از یک زندگی موفق در پیش رویتان دارید، سپس نکات زیر را عملی کنید.

۱- برنامه‌ریزی کنید

اولین کلید موفقیت، برنامه ریزی است.

اولین کلید موفقیت این است که برای رسیدن به موفقیت برنامه‌ریزی کنید. پایه و اساس برنامه‌ریزی، تعریف‌ شما از موفقیت است؛ به همین دلیل در مرحله اول برنامه‌ریزی باید تصویر واضحی از موفقیت داشته باشید؛ یعنی مشخص کنید که تعریف‌تان از موفقیت چیست. علاوه بر این، از آن جایی که موفقیت یعنی رسیدن به هدف، در مرحله بعد باید اهداف‌تان را تعیین کنید؛ یعنی مجموعه‌ای از اهداف تعریف شده را برای رسیدن به موفقیت در کنار هم قرار دهید. یک برنامه‌ریزی خوب یعنی فهمیدن آنچه می‌خواهید و نوشتن آن‌ها با جزئیات.

۲- آمادگی مواجه شدن با چالش‌ها را داشته باشید

بسیاری از بهترین برنامه‌ریزی‌ها با یک حرکت اشتباه به بن بست می‌خورند. داشتن آمادگی برای اتفاقات غیرمنتظره به این معناست که در برنامه‌ریزی‌تان موانع را شناسایی و احتمال شکست خوردن را برآورد کنید. هنگام نوشتن برنامه‌ریزی، لیستی از چالش‌های موجود در مسیرتان را تهیه کنید، سپس برای هر یک از مشکلات احتمالی، راه حل‌هایی را در نظر بگیرید. به عنوان مثال، گاهی اوقات حتی وقتی مسیری را خوب می‌شناسیم، بهتر است از اپلیکیشن مسیریابی نیز استفاده کنیم تا مشکلات احتمالی موجود در مسیر، مانند ترافیک را به ما اطلاع دهد و در صورت امکان، مسیر جایگزینی به ما پیشنهاد دهد.

۳- کارهایتان را اولویت‌بندی کنید

همانطور که می‌دانید، در طی روز زمان کافی برای انجام دادن همه کارها وجود ندارد. به همین دلیل باید زمان خود را مدیریت کنید به طوری که کارهای ضروری در اولویت قرار گیرند. برای اولویت‌بندی کارها می‌توانید از تکنیک‌هایی مانند ماتریس آیزنهاور استفاده کنید؛ این ماتریس به شما کمک می‌کند تا فعالیت‌هایتان را بر اساس ضرورت و اهمیت آن‌ها اولویت‌بندی کنید.

یکی از فواید اولویت‌بندی کارها این است که به شما کمک می‌کند تا وقت‌تان را صرف کارهای غیرضروری نکنید. به عنوان مثال، زمانی که افراد کارهایشان را اولویت‌بندی کرده‌اند و یک برنامه خوبی برای روزشان نوشته‌اند، دیگر نمی‌توانند بیشتر وقت خود را صرف چرخیدن در شبکه‌های اجتماعی کنند.

۴- عادات خوبی برای خودتان ایجاد کنید

عادات خوب باعث ایجاد یک اسلوب در زندگی می‌شود.

افراد می‌توانند رویاها و اهداف بزرگی داشته باشند اما تا زمانی که عادات خوبی برای خودشان ایجاد نکنند، احتمال این که در مسیر شکست بخورند بیشتر است. ایجاد عادات خوب مستلزم این است که اهداف‌تان را عملی کنید و فعالیت‌های سازنده را آن‌قدر تکرار کنید تا تبدیل به عادت‌های مفید شوند. عادات خوب یکی از عوامل اصلی دستیابی به موفقیت هستند.

همچنین عادات خوب باعث ایجاد یک اسلوب در زندگی می‌شود که به شما کمک می‌کند در طول مسیر تسلیم نشوید. زیرا با داشتن اسلوب در زندگی می‌توانید در طول روز از یک الگوی مناسبی پیروی کنید و با استرس کمتر و تمرکز بیشتری به سمت اهداف‌تان پیش روید.

۵- از اشتباهات خود درس بگیرید

شاید این سخن بزرگان درباره موفقیت را شنیده باشید که می‌گویند: “مسیر موفقیت با شکست هموار شده است.” بله، حقیقت این است که موفقیت با تلاش و شکست به دست می‌آید. در واقع شکست بخشی از فرایند موفقیت و مانند معلمی است که باعث افزایش رشد و یادگیری افراد می‌شود. به عنوان مثال دونده‌ای را در نظر بگیرید که مسابقه‌ای در پیش دارد، اگر او نتواند در این مسابقه مقام اول را کسب کند، حداقل می‌تواند درس‌هایی از آن بگیرد؛ مثلا تکنیک‌های جدید افزایش قدرت و دویدن را یاد می‌گیرد و با یادگیری این تکنیک‌ها، شانس موفقیت خود برای مسابقات بعدی را بالا می‌برد. بنابراین هر مسابقه برای آن‌ها می‌تواند بخشی از روند موفقیت باشد و آن‌ها را به مقام اول نزدیک‌تر کند.

همچنین نباید فراموش کنید که برخی از قدرتمندترین و معنادارترین لحظات، در میان شکست‌ها اتفاق می‌افتند و برخی از بهترین خاطرات، در بدترین روزهای زندگی ساخته می‌شوند. بنابراین شکست‌ها، جزو جدانشدنی از مسیر موفقیت هستند. با این حساب، موفقیت در زندگی حتی می‌تواند به معنی افزایش توانایی شکرگزاری و یافتن قسمت‌های زیبای زندگی در روزهای سخت باشد.

مایکل جردن می‌گوید: “من بارها و بارها در زندگی‌ام شکست خوردم و به همین دلیل است که موفق شده‌ام.”

۶- راهکارهای مختلفی را امتحان کنید

مسیر موفقیت مستقیم نیست؛ در این مسیر توقف‌ها، پیچ و خم‌ها، ناهمواری‌ها و مسیرهای انحرافی زیادی وجود دارد و به همین دلیل در فرایند موفقیت باید از راهکارهای مختلفی استفاده کرد؛ زیرا بیش از یک راه برای انجام دادن کارها وجود دارد. بنابراین اگر یک بار موفق نشدید، روش‌تان را تغییر دهید و روش دیگری را امتحان کنید. استراتژی‌های موثر زیادی برای رسیدن به اهداف وجود دارند، فقط باید راهکاری که برای شما مناسب‌تر است را پیدا کنید.

۷- ریسک پذیر باشید

افزایش مهارت ریسک پذیری در زندگی به زمان نیاز دارد.

همانطور که در حال امتحان کردن راهکارهای مختلفی هستید، ممکن است یک روش کاملا جدیدی را پیدا کنید و از اجرا کردن آن بترسید. مسلما ریسک کردن کار ترسناکی است اما ریسک‌های هوشمندانه می‌توانند نتایج خوبی به همراه داشته باشند. ریسک پذیری هوشمندانه یعنی افراد درباره انجام یک کار نسبتا خطرناک و نتایجی که به دنبال دارد، تحقیق کنند تا متوجه شوند آیا آن کار ارزش خطر کردن را دارد یا نه.

افزایش مهارت ریسک پذیری در زندگی به زمان نیاز دارد. بهتر است ابتدا با ریسک‌های کوچک شروع کنید تا شکست‌های دردناکی را تجربه نکنید. یادتان باشد در برخی مواقع تنها راه رسیدن به موفقیت، ریسک کردن است.

۸- از افراد موفق الگو بگیرید

از آن جایی که هیچ راه مشخصی برای موفقیت وجود ندارد، مطالعه ویژگی‌های افراد موفق می‌تواند چیزهای زیادی به ما یاد دهد. حتی خوب است از کسی کمک بگیرید؛ زیرا معمولا در تاریخچه زندگی این افراد، جزئیات نادیده گرفته می‌شود.

تحقیق و مطالعه خود را می‌توانید با افراد موفقی شروع کنید که در همان حوزه مورد علاقه شما به موفقیت رسیده‌اند. ب عنوان مثال اگر می‌خواهید نقاش بزرگی شوید ون گوگ، مونه و پیکاسو را مطالعه کنید.

یادتان باشد در هر مسیری که می‌خواهید به موفقیت برسید، به دنبال افراد موفق در همان مسیر باشید؛ از آن‌ها سوال بپرسید و از گفته‌هایشان یادداشت برداری کنید.

۹- مهارت “نه گفتن” را یاد بگیرید

یادگیری مهارت “نه گفتن” کلید اصلی موفقیت در زندگی است. اگر به مصاحبه‌های افراد موفق گوش دهید احتمالا می‌شنوید که در مورد رد کردن فرصت‌های بزرگی که می‌دانستند برایشان مناسب نیست صحبت می‌کنند. بنابراین، اگر می‌خواهید بدانید که راز موفقیت افراد موفق در چیست؟، باید بگوییم که اکثر افراد موفق از این مهارت استفاده می‌کنند.

“نه گفتن” به این معناست که خودتان و مرزهایتان را می‌شناسید و می‌توانید تشخیص دهید که چه چیزی ارزش وقت و انرژی شما را دارد. در واقع، “نه گفتن” به موقعیت‌های نامناسب، “بله گفتن” به فرصت‌ها و موقعیت‌های مناسب و کارآمد است.

۱۰- به روابط بین فردی اهمیت بدهید

مردم برای حضور در جامعه ساخته شده‌اند.

مردم برای حضور در جامعه ساخته شده‌اند و به همین خاطر مزایای حضور در یک جامعه ایمن و دلگرم، فراتر از موفقیت در هر زمینه‌ای از زندگی است. همانطور که جیمز کلیر در کتاب عادت‌های اتمی می‌گوید: “یکی از موثرترین کارها برای ایجاد عادات خوب، پیوستن به فرهنگی است که در آن، رفتارهای مطلوب شما رفتارهای عادی تلقی می‌شوند.”

بسیاری از انواع روابط می‌توانند شانس موفقیت شما را در زندگی افزایش دهند. به عنوان مثال، شما ممکن است یک رابطه دوستی داشته باشید که خیلی با او ارتباطی ندارید اما در مواقع سخت حامی یکدیگر هستید. همچنین رابطه‌ای که شما را به چالش می‌کشد، دری است به سوی موفقیت یا رابطه با یک فرد موفق می‌تواند مشاوره‌های ارزشمندی درباره مسیرتان به شما بدهد. بنابراین فقدان این روابط می‌تواند مهمترین شکاف بین آدم‌ها و موفقیت باشد.

اگر از ایده برقراری روابط جدید می‌ترسید، نگران نباشید، تنها نیستید. یادگیری نحوه برقراری روابط به طور موثر، نیازمند زمان، اراده و تمرین است. همه در ابتدا آن را ترسناک می‌دانند اما بسیار اهمیت دارد که با این ترس‌ها رو به رو شوید و این کار را انجام دهید.

کلام آخر

همانطور که خواندیم، موفقیت تعریف مشخصی ندارد و از آن جایی که هر فرد متفاوت از دیگری است، تعریف و فرمول موفقیت نیز برای هر کس متفاوت و منحصر به فرد است.

این نکته را به یاد داشته باشید، هر چه تعداد بیشتری از موارد بالا، که تحت عنوان کلید موفقیت از آن‌ها یاد شد را به کار ببرید، در رسیدن به موفقیت بهتر عمل می‌کنید. همچنین باید بگوییم که این کلیدها از جمله برنامه‌ریزی، ریسک پذیری، درس گرفتن از شکست‌ها، مهارت “نه گفتن” و… با توانایی لازم و با گذر زمان، می‌توانند توسط همه افراد به دست آیند و توسعه داده شوند.

منابع:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *