فواید موفقیت شغلی چیست

بررسی مزایای موفقیت شغلی

موفقیت شغلی فقط به معنای به دست آوردن یک شغل خوب نیست، بلکه شامل گسترش مهارت‌ها، کسب تجربه‌های فراوان و افزایش دانش و آگاهی است. همچنین موفقیت در کار به افراد کمک می‌کند در حرفه خود جلو باشند، کنترل شغل‌شان را در دست گیرند، به پتانسیل کامل خود دست یابند، به طور آگاهانه تصمیم بگیرند و زندگی حرفه‌ای رضایت‌بخشی داشته باشند. در این مطلب، به طور مفصل فواید موفقیت شغلی را بررسی می‌کنیم.

موفقیت شغلی چیست؟

تعریف موفقیت شغلی از نظر هرکس متفاوت است.

تعریف موفقیت شغلی یک تعریف شخصی است زیرا اهداف هرکس با دیگری متفاوت است. حتی ممکن است این تعریف در طول زندگی حرفه‌ای تغییر کند و آن‌چه قبلا برای شما مهم بوده، اکنون تغییر کرده باشد.

با این حال، تعریف کلی موفقیت شغلی به شرح زیر است:

موفقیت شغلی ترکیبی است از ثبات مالی و انجام کاری که از آن لذت می‌برید. به طوری که وقتی فکر می‌کنید می‌بینید از زندگی و انتخاب شغلی خود خوشحال و راضی هستید.

اگر هدف‌تان از موفقیت شغلی، کسب درآمد بالا و ثروتمند شدن است، می‌توانید از دوره رایگان روانشناسی پول استفاده کنید.

فواید موفقیت شغلی

مطالعات نشان می‌دهند که بیش از حد ماندن در یک فضای تکراری و تغییر نکردن، در دراز مدت منجر به کاهش شادی می‌شود. (منبع علمی) از این رو، ما انسان‌ها هر چند وقت یک بار باید از مناطق امن خود خارج شویم تا توانایی رشد و انعطاف‌پذیری ما افزایش یابد و این برای رفاه بسیار مفید است. دقیقا به همین دلیل است که موفقیت شغلی بسیار مهم است زیرا علاوه بر این که از نظر حرفه‌ای باعث پیشرفت‌تان می‌شود، می‌تواند شما را شادتر هم کند.

برخی از مهم‌ترین فواید موفقیت شغلی عبارتند از:

۱_ رسیدن به اهداف شغلی

موفقیت شغلی به شما کمک می‌کند تا اهداف شغلی خود را شناسایی کنید، مسیر دستیابی به آن‌ها را طراحی کنید و در نهایت به آن اهداف برسید. رسیدن به اهداف شغلی باعث می‌شود انگیزه و تمرکز افراد بالا رود.

۲_ بهبود مهارت‌ها و دانش

افراد برای موفق شدن مجبورند تغییر کنند و دست به فرصت‌های جدیدی بزنند. در نتیجه، مهارت‌ها، آگاهی و دانش آن‌ها گسترش می‌یابد، بهتر می‌توانند با چالش‌ها کنار آیند، اعتماد به نفس‌شان بیشتر می‌شود و از نظر شخصیتی رشد می‌کنند. به عنوان مثال مهارت ارتباطی آن‌ها بهبود می‌یابد و بهتر می‌توانند با همکاران یا مشتریان ارتباط برقرار کنند.

۳_ یادگیری مهارت‌های جدید

موفقیت شغلی مستلزم یادگیری مهارت‌های جدید است. یادگیری مهارت‌های جدید به پیشرفت شغلی شما کمک می‌کند و همچنین می‌توانید از این مهارت‌ها در سایر جنبه‌های زندگی خود استفاده کنید. به عنوان مثال فردی که در زمینه فروش محصول کار می‌کند، با یادگیری نحوه مذاکره و انجام بهتر معاملات، در کارش رشد می‌کند و می‌تواند فروش موفق را برای شرکت فراهم آورد.

۴_ بالا بردن انگیزه

پیشرفت شغلی به افراد انگیزه کار کردن می‌دهد.

پیشرفت شغلی، به افراد انگیزه بیشتری برای کار کردن می‌دهد. هنگامی که افراد به هدف خاصی می‌رسند، احساس شادی و رضایت بیشتری دارند، نسبت به کارشان علاقه بیشتری پیدا می‌کنند، نگرش و طرز فکرشان مثبت‌تر می‌شود و آینده بهتری را می‌توانند برای خود تصور کنند. به همین دلیل، انگیزه بیشتری هم برای کار کردن دارند و کارها را بدون معطلی و وقفه انجام می‌دهند.

۵_ کاهش خطا در کار

پیشرفت شغلی دلهره‌آور است. در حالت ایده‌آل کارکنان باید هنگام پیشرفت کردن و استرس داشتن، حمایت و اعتماد اطرافیان را داشته باشند تا کمتر مرتکب اشتباه در کار شوند. در نهایت زمانی که فرد به موفقیت شغلی دست پیدا کرد، با عملکرد بهتر در موقعیت جدید و داشتن مهارت کنترل استرس، کمتر در کار اشتباه می‌کند.

۶_ افزایش فرصت‌ها

گذراندن دوره‌هایی برای افزایش دانش، ارتقای تخصص و کسب صلاحیت‌های مرتبط می‌تواند فرصت‌های جدیدی را برای پیشرفت شغلی باز کند. برای مثال، موفقیت در کار ممکن است منجر به ارتقای شغلی شود و یک کارمند را به درجه بالاتری، مثلا مدیریت، برساند. در نتیجه انگیزه فرد بیشتر می‌شود، حقوق او بالاتر می‌رود و البته، مسئولیت‌ها و چالش‌ها نیز بیشتر می‌شوند.

۷_ کسب درآمد بیشتر

یکی دیگر از مزایای موفقیت شغلی این است که حقوق افراد را افزایش می‌دهد. با توجه به توضیحات مورد قبل، تصور کنید یک فرد، مهارت‌ها و توانای‌هایش را توسعه داده، ارتقای شغلی گرفته و این اتفاق برای او موفقیت شغلی محسوب می‌شود؛. در این شرایط فرد در کنار ارتقای شغلی، افزایش حقوق هم دارد.

۸_ امنیت شغلی بیشتر

با گسترش مهارت‌ها و دانش، آینده شغلی افراد تضمین می‌شود و در برابر تغییرات بازار کار، از دست دادن شغل و… امنیت بیشتری دارند. به این دلیل که عملکرد و کار خوب آن‌ها به اطرافیان ثابت شده است و دیگران او را به عنوان یک کارمند با ارزش می‌شناسند.

۹_ رضایت شغلی

در نتیجه موفقیت شغلی و پیدایش فرصت‌های شغلی بیشتر، کسب درآمد بیشتر، انگیزه بالاتر، بهبود مهارت‌ها، بالا رفتن آگاهی، داشتن امنیت شغلی و…، افراد احساس ارزشمندی و رضایت شغلی بیشتری در کارشان دارند. رضایت شغلی باعث می‌شود یک فرد به احتمال بیشتری در محل کارش بماند و ثبات شغلی داشته باشد، روابط بهتری با همکاران برقرار کند و در زندگی، رضایت درونی بیشتری را تجربه کند.

۱۰_ بهبود سلامت جسمی و روانی

موفقیت شغلی سلامت جسمی و روانی افراد را بهبود می‌دهد.

موفقیت شغلی و احساس رضایت درونی با سلامتی جسمانی و روانی افراد ارتباط مستقیمی دارد. زیرا پیشرفت کردن روحیه افراد را تقویت می‌کند، به آن‌ها انگیزه و احساس هدفمندی می‌دهد و در نهایت با به کارگیری مهارت‌های کنترل استرس، استرس آن‌ها را کاهش می‌دهد.

۱۱_ کاهش فرسودگی شغلی

افرادی که چندین سال در یک موقعیت شغلی می‌مانند و پیشرفتی را تجربه نمی‌کنند، بیشتر احتمال دارد دچار فرسودگی شغلی شوند و حتی کارشان را ترک کنند. با این اتفاق شرکت‌ها دچار مشکل می‌شوند زیرا کارمندان همه ناراضی هستند و حتی ممکن است به طور همزمان استعفا دهند.

بنابراین، علاوه‌بر تلاش‌های خود کارمندان، شرکت‌ها نیز باید فرصتی برای رشد و پیشرفت را در اختیار اعضای خود قرار دهند. با پیشرفت در کار، نه تنها کارمندان دچار فرسودگی شغلی نمی‌شوند بلکه شرکت نیز با مشکلاتی مانند از دست دادن اعضای خود مواجه نمی‌شوند.

۱۲_ کمک به دیده شدن فرد

رشد کردن در یک محیط یا حوزه کاری خاص باعث دیده شدن فرد می‌شود، توانایی‌های او به دیگران و البته به خودش ثابت می‌شود و همکاران و مدیران دید خوبی نسبت به او پیدا می‌کنند.

به گفته یکی از افراد موفق:

اگر افراد مهم از سخت‌کوشی‌ها و عملکردهای شما آگاه نباشند، در جایی برای ارتقای مهارت‌ها و توانایی‌هایتان دست از تلاش کردن برمی‌دارید.

۱۳_ بهبود عملکرد کلی سازمان

موفقیت شغلی علاوه‌بر داشتن مزایای فردی برای کارمندان، عملکرد کلی شرکت را نیز بهبود می‌بخشد. به عنوان مثال، تصور کنید کارمندان یک شرکت مهارت‌های شخصی بالایی دارند، مسئولیت‌پذیر هستند، با سواد هستند، به خوبی با یکدیگر کار تیمی انجام می‌دهند و به اهداف شرکت دست پیدا می‌کنند. با وجود چنین کارمندانی، نظمی در سازمان برقرار می‌شود، کارایی کلی شرکت ارتقا می‌یابد، رضایت مشتریان جلب می‌شود و بازخوردهای مثبت‌تری به سازمان وارد می‌شود.

۱۴_ کارایی و بهره‌وری بیشتر

با توسعه نقاط قوت و رسیدن به جایگاه‌های شغلی بالاتر، زمان بیشتری را صرف کار کردن می‌کنید و در نتیجه کارایی شما بالا می‌رود، میزان خطا کردن‌تان پایین می‌آید و بهره‌وری بیشتری برای شرکت فراهم می‌کنید.

۱۵_ آشنایی با افراد جدید

پیشرفت شغلی باعث می‌شود با آدم‌های جدیدی آشنا شوید و با افراد بیشتری همکاری کنید. این به شما کمک می‌کند تا در محل کارتان تیم گسترده‌تری داشته باشید و همچنین آشنایی با افراد با تجربه‌تر ممکن است موفقیت‌های بیشتری برای شما به همراه داشته باشد.

۱۶_ فرصت سفر کردن

برخی از موفقیت‌های شغلی با سفر کردن همراه است.

برخی از موفقیت‌های شغلی، سفرهای کاری به همراه دارند و این یک فرصت عالی است برای دیدن کشور‌های مختلف جهان، آشنایی با فرهنگ‌های متفاوت، دیدن آدم‌های جدید و پیدا کردن دوست‌های جدید. برای مثال، مترجمی که در یک شرکت بازرگانی کار می‌کند، با اثبات توانایی‌های خود، پس از گذشت مدت زمانی می‌تواند به عنوان مترجم در سفرهای کاری شرکت حضور پیدا کند.

مسافرت‌های کاری با دور کردن افراد از کارهای روزمره و محیط کاری، همچنین می‌تواند استراحت لذت‌بخشی باشد.

۱۷_ ایجاد نظم و انضباط بیشتر در زندگی

رشد حرفه‌ای می‌تواند زندگی شما را ساختارمندتر کند و به شما احساس آرامش و تعادل بیشتری بدهد. ایجاد نظم و انضباط همچنین می‌تواند به شما کمک کند تا به موفقیت‌های بیشتری در زندگی شخصی خود برسید یا عادت‌های سالم‌تری را برای خود ایجاد کنید. به عنوان مثال اگر پیشرفت در کارتان، استرس‌های بیشتری هم برای شما به همراه داشته باشد، در کنار به کارگیری مهارت کنترل استرس، تصمیم می‌گیرید صبح‌ها زودتر از خواب بیدار شوید و مدتی را ورزش کنید. این کار هم عادت خوبی است، هم به شما کمک می‌کند تا برای روزتان آمادگی بیشتری داشته باشید و هم نظم بیشتری در زندگی‌تان برقرار می‌کند.

۱۸_ کاهش نقاط ضعف

هر پیشرفتی با چالش و موانع همراه است و در صورت تسلیم نشدن و غلبه بر چالش‌ها، می‌توان به موفقیت رسید. هنگام غلبه بر موانع، افراد متوجه نقاط ضعف و اشتباهات خود می‌شوند و برای موفق شدن مجبورند کاستی‌ها را به حداقل برسانند. با این تجربه، افراد حتی یاد می‌گیرند که در زندگی شخصی نیز نقاط ضعف‌شان را شناسایی و برای بهبود آن‌ها تلاش کنند.

۱۹_  افزایش خودآگاهی

افراد با به دست آوردن جایگاه شغلی بالاتر، از مهارت‌های جدید و توانایی‌های خود آگاه می‌شوند. همچنین افزایش خودآگاهی به افراد کمک می‌کند تا اگر چندین فرصت شغلی داشتند، کاری را انتخاب کنند که بیشترین تطابق را با مهارت‌ها و شایستگی‌های آن‌ها دارد.

۲۰_ تقویت مسئولیت‌پذیری

رشد شغلی با چالش‌ها و مسئولیت‌های جدیدی به همراه است و با قرار گرفتن افراد در این موقعیت، مسئولیت‌پذیری آن‌ها بیشتر می‌شود و این ویژگی می‌تواند به زندگی شخصی نیز گسترش پیدا کند.

۲۱_ تقویت سازگاری

برای پیشرفت کردن باید به طور مستمر در حال یادگیری باشیم زیرا هر روز ایده‌های جدید و علمی ارائه می‌شود. یادگیری مستمر به ما کمک می‌کند تا با تغییرات پیش‌بینی نشده مانند افزایش تورم، چالش‌های ناگهانی در کار و… بهتر کنار آییم و با شرایط جدید سازگارتر شویم.

۲۲_ تغییر دیدگاه

موفقیت شغلی دیدگاه ما را تغییر می‌دهد.

یادگیری مهارت‌های جدید، افزایش آگاهی، به کارگیری توانایی‌های جدید و راه یافتن به جایگاه‌های شغلی بالاتر، دیدگاه ما را نسبت به خود و اطرافیان‌مان تغییر می‌دهد و باعث می‌شود آدم رشدیافته‌تری شویم.

۲۳_ رشد شخصیتی

موفقیت در کار باعث می‌شود افراد در تمام جنبه‌های زندگی رشد کنند و عملکرد بهتری داشته باشند. در واقع یکی از فواید موفقیت شغلی، دستیابی به ذهنیت رشد است؛ یعنی افراد به این باور می‌رسند که تمام توانایی‌ها، استعدادها، مهارت‌ها و علم و دانش‌شان قابل ارتقا هستند و برای آن تلاش می‌کنند. از این رو وقتی می‌بینند که توانسته‌اند در حوزه شغلی پیشرفت کنند، تمایل پیدا می‌کنند تا از نظر شخصیتی نیز رشد کنند و وضعیت‌شان را بهبود بخشند.

گام‌‌های اصلی در رسیدن به موفقیت شغلی

راه‌های زیادی برای رسیدن به موفقیت شغلی وجود دارد زیرا تعریف هرکس از موفقیت در کسب و کار متفاوت است. موفقیت شغلی برای برخی به معنای رضایت در کار و برای برخی دیگر به معنای درآمد بالا است. با این حال، گام‌های اساسی وجود دارد که برای موفق شدن در همه کسب و کارها مورد استفاده است. قبل از بررسی این گام‌ها این نکته را در نظر داشته باشید؛

برای این که بتوانید در حرفه خود موفق شوید باید اشتیاق و جاه‌طلبی داشته باشید.

۱_ اهداف شغلی خود را تعیین کنید

در قدم اول باید اهداف شغلی خود را شناسایی کنید. این اهداف می‌توانند کوتاه مدت و بلند مدت باشند. اهداف شغلی مشخص‌شده، شما را در مسیر درستی قرار می‌دهد. یادتان باشد اهدافی که تعیین می‌کنید، با شرایط‌تان مطابقت داشته باشد تا شانس موفق شدن بالا رود.

۲_ برای رسیدن به اهداف‌تان برنامه‌ریزی کنید

یک جدول برنامه‌ریزی طراحی کنید. در این جدول، مراحل و کارهایی که باید برای رسیدن به اهداف شغلی طی شود را بنویسید و بهتر است در کنار هر مرحله، مدت زمان حدودی به پایان رساندن آن را نیز یادداشت کنید. مشخص کردن زمان حدودی برای انجام وظایف، از به تعویق افتادن کارها جلوگیری می‌کند.

۳_ همیشه در حال یادگیری باشید

برای رسیدن به موفقیت شغلی نیاز است به طور مداوم در حال یادگیری مطالب مرتبط با حیطه تخصصی خود باشید. بنابراین در دوره‌های مختلف شرکت کنید، کارگاه‌های آموزشی را دنبال کنید، مقالات جدید و به‌روز بخوانید، برای افزایش مهارت‌ها و دانش خود، کتاب بخوانید و حتی در صورت لزوم، از افراد متخصص و با تجربه‌تر کمک بگیرید.

۴_ با افراد متخصص در ارتباط باشید

برای رسیدن به موفقیت شغلی باید از افراد متخصص کمک گرفت.

با شرکت در رویدادهای مختلف، سازمان‌های حرفه‌ای، برقراری ارتباط با همکاران و مدیران در محیط کار و…، سعی کنید با افراد متخصص بیشتر در ارتباط باشید تا از تجربیات‌شان استفاده کنید و از آن‌ها مشورت و راهنمایی بگیرید.

۵_ انتقاد پذیر باشید

از همکاران، سرپرستان و مربیان‌تان بخواهید که به شما بازخورد دهند. بازخورد اطرافیان به شما کمک می‌کند تا نقاط ضعف‌تان را بشناسید و آن‌ها را کاهش دهید. انتقاد پذیر بودن یکی از اصول کسب و کار موفق است.

چگونه بفهمیم که به موفقیت شغلی رسیده‌ایم؟

برخی از افراد ممکن است به موفقیت شغلی رسیده باشند اما متوجه آن نباشند. از این رو، چندین نشانه وجود دارد که نشان می‌دهند شما به موفقیت شغلی رسیده‌اید:

  • از کاری که انجام می دهید لذت می‌برید.
  • از عهده مخارج زندگی و پس‌انداز کردن برمی‌آیید.
  • می‌توانید بر چالش‌های کاری غلبه کنید.
  • مهارت‌های حل مسئله، برقراری ارتباط، کنترل خشم، رهبری و… دارید.
  • با همکاران رابطه خوبی دارید.
  • در کار احساس هدفمندی و رضایت‌بخشی می‌کنید.
  • با انرژی کافی به کارهایتان رسیدگی می‌کنید و در محیط کار فعال هستید.
  • برای انجام کارها و سرکار رفتن اشتیاق دارید.
  • میان کار و زندگی شخصی تعادل برقرار کرده‌اید.
  • به کارهای غیر ضروری “نه” می‌گویید.

کلام آخر

پیشرفت شغلی یک فرایند مداوم است و نیاز به تلاش و صبوری دارد. از مزایای پیشرفت شغلی می‌توان به این اشاره کرد که طرز فکرتان را تغییر می‌دهد، مهارت‌هایتان را توسعه می‌دهد، آگاهی‌تان را بالا می‌برد، توانایی‌های خود را کشف می‌کنید، فرصت‌های شغلی بیشتر و بهتری برایتان پیش می‌آید، آینده شغلی بهتری دارید و در نهایت، زندگی حرفه‌ای و شخصی موفق و رضایت‌بخشی را برای خودتان رقم می‌زنید.

منابع:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *