این مقاله در مورد فاکتورهای موفقیت شغلی است.

فاکتورهای موفقیت شغلی

فاکتورهای موفقیت شغلی چیست؟ موفقیت شغلی در واقع آن بخش از موفقیت است که به زندگی حرفه‌ای ارتباط دارد. تعریف موفقیت شغلی تا حدی سلیقه‌ای است و برای هر کسی معنای متفاوتی دارد. می‌توان معیارهای مختلفی از جمله عنوان شغلی، درآمد، تعادل بین کار و زندگی و سطح شادی را برای اندازه‌گیری موفقیت شغلی در نظر گرفت. به عنوان مثال، بالاترین سطح موفقیت در حرفه برای یک فرد ممکن است گرفتن ارتقاء رتبه مدیر عاملی در یک شرکت معروف باشد و برای شخص دیگری، ممکن است به معنای انجام کاری باشد که قلبا دوست دارد و می‌خواهد تعادل بین کار و زندگی سالم داشته باشد.

پس ابتدا باید با خودتان صادق باشید و مشخص کنید برای شما چه معیاری اهمیت دارد.

پیش از آنکه بالارفتن از نردبان موفقیت را آغاز کنید، مطمئن شوید که نردبان را به ساختمان مناسب تکیه داده اید.

 استفان کاوی

چه فاکتورهایی روی موفقیت شغلی تاثیرگذار است؟

برای رسیدن به موفقیت شغلی ابتدا باید تعریف شخصیتان از موفقیت را مشخص کنید.

۱_ حرفه مناسب انتخاب کنید

انتخاب شغل مناسب بر اساس علایق و شخصیتمان شانس موفقیت را در آن حرفه افزایش می‌دهد. باید مطمئن باشید که در شغلتان راحت هستید. یکی از راه‌هایی که کمک می‌کند شغل مورد علاقه خود را بشناسید، آزمون‌های ارزیابی علایق شغلی است. یک راه دیگر این است که مدت کوتاهی چندین شغل را تجربه کنید تا حرفه‌ی مناسب را پیدا کنید. می‌توانید با افرادی که مشاغل مورد علاقه شما را دنبال کرده‌اند صحبت کنید و با چالش‌های واقعی آن مشاغل آشنا شوید.

برای انتخاب شغل مناسب همیشه چشم‌اندازتان را در آن شغل در نظر بگیرید. آیا شغلتان شما را به سمت رویاهایتان پیش می‌برد؟

هرگز اجازه نده که مسائل اقتصادی به تنهایی حرفه شغلی تو یا اینکه چگونه قرار است بخش اعظم زندگی خود را سپری کنی را تعیین کند.

                                                                                                                                                                                 دنیل ویتلی

۲_  اشتباهات خود را بپذیرید و از آن‌ها‌ درس بگیرید

با وجود تجربه و شایستگی باز هم ممکن است در شغل خود اشتباه کنید. پس هر بار که اشتباه کردید مسئولیت آن را بپذیرید و جبران کنید. همیشه اشتباهات را بررسی کنید تا در آینده دوباره مرتکب آن نشوید. بهتر است اقدامات پیشگیرانه‌ای را در جهت کاهش اشتباهات احتمالی انجام دهید. مثلا اگر فراموش‌کار هستید، این مساله ممکن است شما را به اشتباه بیاندازد. از دفترچه یادداشت یا نوت گوشی برای نوشتن کارها و رویدادها استفاده کنید.

۳_ در صورت لزوم کمک بخواهید

از کمک گرفتن خجالت نکشید. از افراد با تجربه و با دانش کمک بخواهید. اگر جوان و تازه‌کار هستید می توانید یک مربی داشته باشید که به شما در تصمیم‌گیری‌ها کمک کند. این مربی می تواند یک همکار باتجربه باشد. مربیان به پرورش شغل شما کمک می‌کنند. شخصی که به عنوان مشاور انتخاب می‌کنید بهتر است یکی از اعضای هیئت مدیره باشد تا دسترسی شما را به مدیریت ارشد افزایش دهد.

برای پیدا کردن یک مربی از میان همکاران، ابتدا نقاط ضعف خود را شناسایی کنید. سپس افرادی را که در این زمینه ها قوی هستند، کسانی که شغلشان را تحسین می‌کنید و کسانی که به مدیریت ارشد دسترسی دارند را شناسایی کنید. با ارتباط دوستانه شروع کنید، هر از چندگاهی مشاوره ای بخواهید و به آرامی رابطه خود را بسازید. اگر در یافتن مربی مشکل دارید، پیوستن به یک سازمان حرفه‌ای را در برنامه کاری خود قرار دهید.

بیشتر بخوانید:

۴_ یک بازیکن تیمی باشید

در فضای تیمی شنونده فعال باشید.

سعی کنید در فضای تیمی، شنونده فعالی باشید. با این کار سرپرست و همکاران شما احساس خواهند کرد که برای نظر آنها ارزش قائل هستید. از به اشتراک گذاشتن دانش، تخصص و اشتیاق خود نترسید. کارفرمایان کارکنانی را می‌خواهند که ابتکار عمل داشته باشند، دستورالعمل ها را دنبال کنند، به انتقادات سازنده پاسخ خوبی بدهند و همکاری کنند. شرکت در جلسات و رویدادهای اجتماعی تحت حمایت شرکت را به یک هدف تبدیل کنید.

۵_ مودب باشید

در صمیمی شدن با همکاران عجله نکنید. سعی کنید دوستانه رفتار کنید؛ حتی می‌توانید گاهی شوخ طبع باشید. اما فراموش نکنید شما برای کار و نه معاشرت آن‌جا هستید.

۶_ با فرهنگ سازمان تناسب داشته باشید

قبل از اینکه بتوانید با فرهنگ یک سازمان هماهنگ شوید، باید آن را تعریف کنید. برای انجام این کار در روزهای ابتدایی ورود به یک کار، فقط نگاه کنید. به صحبت‌های اطرافیان خود گوش دهید. شما به سرعت انتظارات شرکت در مورد لباس پوشیدن، معاشرت، انتظارات کاری، مرتب بودن فضای کار و مسائل دیگر را متوجه خواهید شد.

۷_ مثبت بمانید

سعی کنید ذهنیت مثبت خود را حفظ کنید، حتی زمانی که انگیزه کمی دارید. مثبت‌اندیشی به افزایش عزت‌نفس شما کمک می‌کند و از شما یک فرد مطمئن می‌سازد.

۸_ اخلاق حرفه‌ای داشته باشید

مهم‌ترین خصوصیات افرادی که اخلاق حرفه‌ای دارند را به اختصار توضیح می‌دهیم:

الف_ مسئولیت‌پذیری

در برابر کارهای خود پاسخ‌گو باشید و پیامد تصمیم‌گیری‌های خود را بر عهده بگیرید.

ب_ تلاش برای رقابت‌طلبی سالم

سعی کنید جدی و پرکار باشید و به نحو شایسته ای پیشرفت کنید.

ج_ صداقت داشتن

شجاع و باشهامت باشید و با همکاران خود صداقت داشته باشید. از پشت‌سرگویی و دو‌بهم‌زنی پرهیز کنید.

د_ احترام به دیگران

در محیط کار از پشت سرگویی و دوبهم‌زنی پرهیز کنید

به وقت و ارزش‌های دیگران احترام بگذارید. همکاران شما ممکن است تفاوت های اعتقادی با شما داشته باشند. در محیط کار با آن‌ها محترمانه برخورد کنید.

۹_ نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنید

شغلی را انتخاب کنید که همسو با نقاط قوت شما باشد تا بتوانید با قابلیت‌های خود در زمان مشکل به دیگران کمک کنید. اما نقاط ضعف شما هم کمک‌کننده هستند؛ می‌توانید روی آنها انرژی بگذارید و از آن‌ها به عنوان نقاط قوت استفاده کنید.

۱۰_ یاد بگیرید و تمرین کنید تا دانش و مهارت خود را به روز کنید

از یادگیری مهارت‌های شغلی جدید استقبال کنید. یادگیری را به عنوان یک فرآیند مداوم در نظر بگیرید. با افزایش مهارت‌ها ازرش شما بالاتر می رود و می توانید مسئولیت های بیشتری بگیرید. می توانید از کلاس‌های حضوری، آنلاین، فیلم‌ها و کتاب‌ها استفاده کنید.

بیشتر بخوانید:

۱۱_ دستاوردهای خود را جشن بگیرید

دستاورد های کوچک خود را جشن بگیرید و آن ها را به شانس نسبت ندهید.

به دستاورد‌های خود توجه کنید، حتی اگر کوچک باشند. این دستاوردها ممکن است منبعی از انگیزه و الهام برای دستیابی به اهداف بزرگ‌تر باشد.

سندرمی به نام سندروم ایمپاستر(impostor syndrome) وجود دارد که یک اختلال روانی است. افراد دارای این سندروم نمی‌توانند دستاوردها و موفقیت‌های خود را بپذیرند.
در چنین شرایطی، اگرچه همه دلایل و شواهد بیانگر آن است که فرد با تلاش خود به موفقیت دست یافته است، اما آن‌ها تصور می‌کنند که لیاقت این موفقیت را ندارند و تلاش‌های خود را نادیده می‌گیرند.
این افراد فکر می‌کنند که خوش‌شانسی یا زمان‌بندی دلیل موفقیت آن‌ها است و هوش و استعداد و زحمات خود را نمی‌پذیرند.

۱۲_ برای تغییر شغل آماده باشید

گاهی ممکن است برای دستیابی به رضایت شغلی بیشتر محل کار فعلی خود را ترک کنید، از این تغییر نترسید. مهارت‌های جدید شما را توانمندتر می‌کند و می‌توانید به شرکت های بزرگ تر بروید تا توانایی خود را محک بزنید.

همیشه به صورت ذهنی برای خود یک شغل جایگزین نظر داشته باشید تا در مواقعی که به صورت اضطراری مجبور به ترک شغل خود شدید دچار استرس نشوید.

۱۳_ ابتکار عمل داشته باشید

در موقعیت‌های مختلف ابتکار عمل را به کار بگیرید تا مهارت‌های تفکر خلاق و انتقادی خود را نشان دهید. این ابتکار ممکن است شامل شروع پروژه‌های جدید، تولید ایده‌های جدید یا ایجاد فرصت‌ها باشد. ابتکار عمل معمولا مدیران را تحت تاثیر قرار دهد و شما را در بین همکارانتان متمایز کند. همچنین ممکن است فرصت‌های جدیدی را برای شما فراهم کند، مانند ارتقاء به نقش مدیریت.

۱۴_ کارها را تقسیم کنید

یاد بگیرید کارها را تقسیم کنید؛ هیچ کس به تنهایی نمی‌تواند همه کارها را انجام دهد. از تخصص افراد و نقاط قوتشان استفاده کنید و کارها را تقسیم کنید.

ممکن است در ابتدا که کارمندان تازه‌وارد هستند این تقسیم کار باعث کند انجام شدن کارها شود ولی در ادامه خواهید دید که چه باری از دوشتان برداشته می‌شود.

“کار تیمی سوختی است که به مردم عادی اجازه می دهد به نتایج غیر معمول دست یابند.”

اندروکارنگی

۱۵_ یاد بگیرید نه بگویید

مهارت “نه گفتن” تاثیر زیادی در موفقیت شغلی شما دارد. ممکن است در محل کار وظایفی را به شما محول کنند که ارتباطی به پوزیشن شغلی شما ندارد. یا همکارانتان انتظارات نابه‌جا از شما داشته باشند، باید یاد بگیرید در موارد لازم نه بگویید.

بیشتر بخوانید:

۱۶_ مدیرتان را مدیریت کنید

شاید در شرایط دلخواهتان نباشید یا وظایفی برای شما تعیین شود که دوستشان نداشته باشید. یاد بگیرید تسلیم نشوید و با رفتار معقولانه و مذاکره درست مدیرتان را مدیریت کنید.

۱۷_ شبکه سازی کنید

شبکه حرفه‌ای خود را رشد دهید. افرادی را پیدا کنید که به شما انگیزه دهند. این افراد می‌توانند شرکای ایده‌آل شما در آینده باشند. یک شبکه حرفه‌ای خوب ممکن است فرصت های کافی برای رشد و موفقیت شغلی را ارائه دهد. این شبکه همچنین ممکن است به شما کمک کند در مورد اخبار و روندهای روز دنیا که ممکن است بر تصمیم شغلی شما تأثیر بگذارد مطلع شوید.

چند پیشنهاد در مورد شبکه سازی:

  • در فعالیت‌های داوطلبانه شرکت کنید.
  • در رویدادهای مجازی و لایوهای اینستاگرامی شرکت کنید.
  • در کنفرانس‌های فیزیکی شرکت کنید.
  • از شبکه‌های اجتماعی استفاده کنید.
  • در فعالیت‌های آموزشی مختلف شرکت کنید.
  • پروفایل لینکدین خود را حرفه ای کنید.

۱۸_ ساعت بیولوژیک بدن خود را بشناسید

ساعت کاری خود را با ساعت بیولوژیک بدن خود تنظیم کنید.

ساعت بدن خود را بشناسید. باید بدانید Early bird هستید یا Night owl؟ اگر صبح ها پر‌انرژی‌تر هستید، کارهایی را انتخاب کنید که از صبح زود شروع می‌شود. اگر شب‌ها خلاقیت بیشتری دارید باید متناسب با روحیه خود شغل انتخاب کنید یا دورکار باشید و وظایف خود را شب انجام دهید.

۱۹_ از بازخوردهای مفید استفاده کنید

برای کارهایی که می‌کنید از اطرافیان بازخورد بگیرید. اگر بازخوردها از آدم‌های باتجربه باشد برای بهبود کارتان سودمند است.

اگر بازخورد منفی دریافت کردید، به جای اینکه آن را شخصی‌سازی کنید، روی زمینه هایی که باید بهبود یابند تمرکز کنید. بازخورد را تجزیه و تحلیل کنید تا مشخص شود که آیا اطلاعات درست و مفید هستند یا نه.

۲۰_ فعالانه ارتباط برقرار کنید.

برای اطمینان از جریان اطلاعات قابل اعتماد، با تیم، همکاران یا مدیر خود فعالانه ارتباط برقرار کنید.

۲۱_ از نقطه امن خود خارج شوید

کارهای همیشگی نتیجه‌های همیشگی را به همراه دارند. برای رسیدن به موفقیت باید در موقعیت‌های تجربه نشده قرار بگیرید. مثلا اگر از سخنرانی می ترسید یک بار آن را امتحان کنید. اگر از بازاریابی وحشت دارید یک بار تلفن را بردارید و سعی کنید با گفتن ویژگی های یک کالا آن را به کسی بفروشید.

۲۲_به صورت مناسبی واکنش نشان دهید

سعی کنید از کوره در نروید حتی اگر خیلی عصبانی هستید. با همکاران خود با آرامش رفتار کنید. از تعریف‌ها خیلی هیجان‌زده نشوید و در مقابل انتقادها خود را نبازید. در جایی که لازم است محترمانه انتقاد کنید و زیر بار هر رفتاری نروید.

۲۳_ بی‌دلیل عذرخواهی نکنید

اگر مرتکب اشتباهی شده اید عذرخواهی کنید ولی اگر مشکلی پیش آمده که در حیطه کاری شما نبوده یا تحت کنترل شما نبوده با عذرخواهی بی مورد خود را بی اعتماد به نفس جلوه ندهید.

موارد زیادی روی موفقیت شغلی تاثیرگذار است. مهم‌ترین‌ها را مرور کردیم. اگر الان در شغل خود احساس موفقیت نمی‌کنید یا به تازگی شکست خورده‌اید یا از کارتان اخراج شده‌اید، باید بدانید با تمرکز روی نکات بالا می‌توانید کم‌کم مسیر خود را اصلاح کنید. خواندن کتاب‌های مرتبط با موفقیت شغلی و پادکست‌ها موفقیت شغلی می تواند به شما در این راه کمک کند.

بیشتر بخوانید:

کلام آخر

وینستون چرچیل (Winston Churchill) می گوید: «موفقیت پایان راه نیست؛ شکست نیز به‌معنای بدبختی نیست؛ این شهامت ادامه‌دادن است که به همه‌چیز معنا می‌دهد.» به‌عبارت بهتر، کافی است که به این نکته باور داشته باشید. هرگز از مسیرتان عقب‌نشینی نکنید؛ حتی زمانی که فکر می‌کنید همه‌ی آنچه را که می‌خواستید، به دست آورده‌اید.

امیدوارم این آموزش مورد توجه شما قرار گرفته باشد؛ از اینکه تا انتها با ما همراه بودید از شما متشکریم.

منابع:

 

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *