آیا شما هم بهعنوان یک زن خانهدار هر روز کارهای زیادی برای انجام دادن دارید؟ روزهایتان شلوغ و بینظم است؟ نمیتوانید همه کارهایتان را در طول روز انجام دهید؟ آیا به دنبال برنامه و ساختاری هستید تا بتوانید کارهایتان را بهخوبی پیش ببرید؟
در این مطلب به راهکاری برای حل این مشکلات میپردازیم و آن هم، برنامه ریزی زنان خانه دار است. در ادامه بهطور کامل توضیح میدهیم که چرا برنامه ریزی روزانه زنان خانه دار مهم است و ۱۲ تکنیک مدیریت زمان زنان خانه دار را معرفی و بررسی میکنیم.
اهمیت برنامه ریزی زنان خانه دار چیست؟
زنان خانهدار وظایف زیادی بر عهده دارند؛ از درست کردن غذا گرفته تا تمیز کردن خانه. بنابراین بدون برنامهریزی نمیتوان به همه کارها رسیدگی کرد. همچنین برنامهریزی روزانه یکی از راهکارهای مدیریت زمان برای زنان خانهدار است. از آنجایی که آنها کارهای زیاد و متنوعی بر عهده دارند، باید از زمانشان بیشترین استفاده را کنند تا بتوانند همه کارها را انجام دهند و این کار با برنامهریزی موثر به دست میآید.
برنامهریزی روزانه به زبان ساده به معنای مشخص کردن وظایفی است که باید هر روز آنها را انجام دهید.
البته باید این موضوع را هم در نظر گرفت که افراد با یکدیگر متفاوت هستند و شرایط زندگی مختلفی دارند. به همین دلیل، برخی از افراد خانهدار شاید نتوانند طبق برنامهریزی پیش روند و این خللی در کارشان ایجاد نمیکند. بنابراین برنامهریزی برای همه افراد به یک شکل نتیجه نمیدهد.
- بیشتر بخوانید: فرمول موفقیت
- بیشتر بخوانید: انواع موفقیت
- بیشتر بخوانید: پولدار شدن
تکنیک های مدیریت زمان زنان خانه دار
زنان خانهدار در طول روز وظایف بسیاری زیادی بر عهده دارند و معمولا هم باید همه کارهایشان را تا آخر روز انجام دهند. از این رو، برنامهریزی و مدیریت زمان یکی از راهکارهای کمککننده برای این افراد است. آنها میتوانند برای روزشان برنامهریزی کنند، از همه کارهایی که باید در طول روز انجام دهند لیستی تهیه کنند و کارهایشان را زمانبندی کنند تا بتوانند بدون نگرانی همه کارهایشان را انجام دهند.
هنگامی که افراد کارهای زیادی برای انجام دادن دارند، بدون مدیریت زمان ممکن است زمانشان را به راحتی از دست بدهند و کارهایشان عقب بیفتد. به همین دلیل بسیار مهم است که این افراد و بهویژه زنان خانهدار از تکنیکهای مدیریت زمان استفاده کنند تا برنامههای روزمرهشان را تحت کنترل داشته باشند.
در ادامه، ۱۰ راهکار برای مدیریت زمان زنان خانه دار معرفی و بررسی میکنیم:
۱_ برنامهریزی روزانه داشته باشید
برای مدیریت زمان زنان خانه دار، هیچ چیز بهتر از داشتن برنامهریزی روزانه نیست. داشتن برنامهریزی به شما کمک میکند تا بدانید که قرار است روزتان را چگونه شروع کنید و میخواهید با وقتتان چه کنید.
فقط یادتان باشد که برنامهریزیتان بیش از حد شلوغ نباشد زیرا این کار در نهایت انگیزه شما را از بین میبرد و بازگشت به مسیر انجام کارهایتان را برای شما بسیار چالشبرانگیز میکند. فقط کافیست برنامهریزیتان واقعبینانه باشد و به آن پایبند باشید؛ بدن و مغز شما به مرور زمان یاد خواهد گرفت که با روال جدیدتان سازگار شود.
همچنین میتوانید برنامهریزی هفتگی برای خودتان تعیین کنید و هر روز را به کار خاصی اختصاص دهید. مثلا دوشنبه مخصوص تمیزکاری و نظافت باشد، سه شنبه مخصوص خرید و آخرهفتهها را هم به تفریحات خانوادگی اختصاص دهید.
پیشنهاد ویژه: روانشناسی پول
۲_ لیستی از کارهایی که باید انجام دهید، تهیه کنید
لیستی از کارهایی که باید انجام دهید را تهیه کنید؛ این کار بهترین تکنیک مدیریت زمان برای هر زن خانهداری است.
برخی از افراد نسبت به این تکنیک دید خوبی ندارند و معتقدند که این روش قدیمی است و نتیجه نمیدهد در حالی که این فکر درست نیست. بسیاری از مردم با تهیه لیست کارهایشان و قرار دادن لیست در معرض دید، تغییر بزرگی در برنامههای روزانه و زندگیشان ایجاد کردهاند. وقتی افراد کارهای لیستشان را انجام میدهند و آنها را خط میزنند، احساس موفقیت به آنها دست میدهد.
- بیشتر بخوانید: موفقیت چیست
- بیشتر بخوانید: چگونه به موفقیت برسیم
- بیشتر بخوانید: برای موفقیت باید چیکار کرد
۳_ برنامه غذایی درست کنید
یکی از تکنیکهای مدیریت زمان زنان خانه دار، ایجاد یک برنامه غذایی است؛ با این تکنیک دیگر نیاز نیست هر روز کلی به این موضوع فکر کنید که غذا چی بپزید.
ایجاد برنامه غذایی هفتگی چند مزیت دارد:
- شما میتوانید بدون نگرانی درباره اینکه غذا چی درست کنید، روزتان را شروع کنید و با خیال راحت باقی کارهایتان را انجام دهید.
- در وقت شما بسیار صرفهجویی میشود زیرا شما از یک هفته قبل میدانید که قرار است چی بپزید.
- از قبل میتوانید همه مواد اولیه آن را تهیه کنید.
برای طراحی برنامه غذایی و ایده گرفتن هم میتوانید در اینترنت جستجو کنید و هم میتوانید آخر هفتهها وقت بگذارید و با اعضای خانواده این برنامه را بنویسید.
۴_ با زنان خانهدار دیگر در ارتباط باشید
یکی از شکایتهای اصلی زنان خانهدار، احساس تنهایی است. این احساس بهویژه در زنانی که نوزاد یا بچه کوچک دارند، بسیار درست است. همین مشکل باعث میشود که نتوانند برای کارهایشان برنامهریزی کنند و زمان از دستشان برود.
به همین دلیل توصیه میشود که با زنان خانهدار دیگر یا سایر افرادی که همین شرایط را دارند، ارتباط برقرار کنند. این راهکار کمک میکند تا احساس اجتماعی در آنها ایجاد شود و در تنهایی و انزوا غرق نشوند. همچنین این افراد میتوانند با سایر زنان خانهدار برای کارهایشان برنامهریزی کنند و برنامههایشان را با هم پیش ببرند.
۵_ مدت زمان فعالیت در شبکههای اجتماعی را کاهش دهید
رسانههای اجتماعی یکی از عوامل مزاحمی است که وقت زیادی از ما میگیرد. این عامل بسیار جذاب و وسوسهبرانگیز است و به همین دلیل میتواند بهراحتی ما را از انجام کارهایی که باید انجام دهیم، دور کند. از این رو توصیه میشود برای مدیریت زمان، تلاش کنید و زمان حضور و فعالیت خود در شبکههای اجتماعی را کاهش دهید.
- بیشتر بخوانید: برنامه ریزی روزانه برای کودکان
- بیشتر بخوانید: موفقیت مالی چیست؟
- بیشتر بخوانید: برای سرمایه گذاری سکه بخریم یا طلای دست دوم؟
۶_ وظایفتان را اولویتبندی کنید
یکی دیگر از تکنیک های مدیریت زمان زنان خانه دار این است که کارهای روزمرهتان را اولویتبندی کنید. به این صورت که ابتدا کارهای ضروری و مهم را انجام دهید سپس روی کارهای بعدی تمرکز کنید.
سعی کنید هر کاری را کامل انجام دهید سپس کار جدیدی را شروع کنید زیرا اگر کارها را نصفه ول کنید باعث میشود انگیزهتان را از دست بدهید و به مرور زمان شما را فرسوده میکند.
۷_ هر روز برای اتفاقات پیشبینینشده زمان تعیین کنید
اتفاقات پیشبینینشده مانند دکتر رفتن، شکستن وسایل خانه، گم کردن وسایل شخصی و… ممکن است هر روز برای همه ما اتفاق افتد. به همین دلیل بهتر است در برنامهریزی روزانه خود، زمانی را برای اتفاقات پیشبینینشده در نظر بگیریم.
اگر این زمان را در نظر نگیرید، ممکن است کارهایتان عقب بیفتد و بابت به اتمام نرساندن کارها یا هرگونه اتفاق غیرقابل پیشبینی، بهم بریزید.
۸_ انعطافپذیر و سازگار باشید
یادتان باشد که شما فردی سختکوش هستید و شایستگی این را دارید که اگر همه چیز طبق انتظارتان پیش نرفت، با خودتان مهربان باشید و خودتان را سرزنش نکنید.
همه ما گاهی اوقات با مشکلات رو به رو میشویم، اشتباه میکنیم، طبق برنامهمان عمل نمیکنیم، کارهایمان عقب میافتند و…، هیچ اشکالی ندارد؛ فقط کافیست از اشتباهاتمان درس بگیرید و بپذیریم که ما هر روز در حال پیشرفت کردن، هستیم.
علاوهبر این، زندگی بالا و پایین دارد و همواره با تغییرات همراه است. از این رو، طبیعی است که برنامههایمان همیشه طبق انتظارات ما پیش نرود. به همین دلیل باید در این شرایط سازگاری بیشتری داشته باشیم تا کمتر اذیت شویم.
۹_ کارهای خانه را بین اعضای خانواده تقسیم کنید
کارهایی که فکر میکنید همسر یا فرزندانتان میتوانند انجام دهند را به آنها بسپارید تا شما هم کمی وقت آزاد برای خودتان و انجام کارهای شخصیتان داشته باشید. حتی اگر فرزندانتان خیلی کوچک هستند، به این فکر کنید که میتوانند برخی از کارها را از همین الان یاد بگیرند.
از شروع این تکنیک نترسید، یادتان باشد که همسر و فرزندانتان هم در آن خانه زندگی میکنند و میتوانند در انجام کارها همکاری کنند.
بنابراین هنگام تهیه لیست کارهای روزانه، شرایط سایر اعضای خانواده را هم در نظر بگیرید و کارهایی که قرار است آنها انجام دهند را با شرایطشان مطابقت دهید. مثلا اگر فرزندتان مدرسه میرود، کارهای بعدازظهر یا شب را به او بسپارید مانند شستن ظرفهای ناهار، چیدن میز شام و…
۱۰_ انجام کارهای غیر ضروری را به حداقل برسانید
اگر کارهای زیادی دارید و فکر میکنید انجام آنها در طول روز برایتان سخت میشود، علاوهبر اولویتبندی کارها سعی کنید کارهای غیر ضروری را انجام ندهید و همچنین عادات بیاهمیتتان را ترک کنید.
مثلا اگر مهارت “نه گفتن” ندارید و عادت دارید هر پیشنهاد و کمکی را بدون فکر کردن قبول کنید، شاید بهتر باشد که این عادت را ترک کنید و به خودتان و زمانتان بیش از پیش اهمیت دهید. در نظر داشته باشید که ما درباره کمک نکردن به بقیه صحبت نمیکنیم، کمک کردن به بقیه بسیار خوب است اما در صورتی که وقت آن را داشته باشید و کارهای خودتان در اولویت نباشند.
۱۱_ هر روز خودتان را به چالش بکشید
فرض کنید امروز به اهداف و برنامههایتان نرسیدهاید، اشکالی ندارد. شاید بتوانید فردا دوباره آن را امتحان کنید. به جای نگرانی درباره به اتمام نرساندن کارها، به این فکر کنید که هر روز در حال پیشرفت هستید. وقتی تمرکزتان روی پیشرفتهای آهسته و پیوسته باشد، میتوانید برای حل مشکلاتتان گامهای اساسی بردارید.
۱۲_ کارها را سرگرمکننده و جذاب کنید
اگر انجام کارها برایتان سخت و طاقتفرسا است، کارها را سرگرمکننده کنید. مثلا اگر جارو زدن یا ظرف شستن را دوست ندارید، هنگام انجام این کارها آهنگ بگذارید یا پادکست و کتاب صوتی گوش دهید. این راهکار، فشار ناشی از کارهای دوستنداشتنی مانند ظرف شستن را کاهش میدهد.
- بیشتر بخوانید: موفقیت در کار
- بیشتر بخوانید: موفقیت شغلی
- بیشتر بخوانید: موفقیت شغلی در محیط کار
کلام آخر
اگرچه یک روز کامل ۲۴ ساعت است اما زنان خانهدار همیشه کارهای زیادی دارند که باید در این زمان محدود همه آنها را انجام دهند؛ اگر شما هم بهعنوان یک زن خانهدار چنین فشاری را حس میکنید، بدانید که تنها نیستید. مدیریت زمان و برنامه ریزی زنان خانه دار یکی از تکنیکهایی است که میتواند این مشکل را حل کند.
منابع: