چرا باید برنامه ریزی داشته باشیم؟ یک برنامه ریزی حرفهای چطور به ما کمک میکند؟ در طول این مطلب آموزشی بهطور مفصل به این موضوع پرداختهایم اما در همین ابتدا میخواهیم یک مطالعه علمی در مورد اهمیت برنامه ریزی را بررسی کنیم: (تحقیق علمی)
- پول و امنیت مالی میخواهید؟ تقریبا ۵۰ درصد از افرادی که برنامه ریزی دارند، احساس امنیت مالی دارند.
- روابط قدرتمند میخواهید؟ ۷۹ درصد افرادی که برنامه ریزی دارند از روابط خانوادگیشان راضی هستند.
- زمان کافی ندارید؟ ۵۲ درصد از افرادی که برنامه ریزی دارند، برای تعاملات اجتماعیشان وقت کافی دارند.
اهمیت برنامه ریزی به موارد بالا محدود نمیشود. در ادامه بیشتر به این موضوع پرداختهایم.
اهمیت برنامه ریزی چیست؟
فرآیند برنامه ریزی اساسا با یک هدف شروع میشود. برنامه ریزی را میتوان یک نقشه راه دانست. زمانیکه شروع به گام برداشتن و جلو رفتن در این نقشه میکنید، میتوانید میزان پیشرفتتان را بررسی و فاصلهتان تا مقصد را اندازهگیری کنید. (منبع)
اغلب افراد از اهمیت برنامه ریزی بیخبرند. بیشتر مردم هفتههایشان را در بیهدفی و سردرگمی سپری میکنند و هیچ مقصد مشخصی ندارند. با این وجود، وقتی میبینند که چیزها باب میلشان پیش نمیرود، تعجب میکنند.
همه دانشآموزان، دانشجویان، مدیران، کارمندان و اعضای یک خانواده باید بخشی از وقتشان را صرف برنامه ریزی و مکتوب کردن اهدافشان کنند. در طول این مطلب آموزشی به اهمیت برنامه ریزی پرداختهایم.
- بیشتر بخوانید: بهترین اپلیکیشن برنامه ریزی فارسی
- بیشتر بخوانید: چرا برنامه ریزی زنان خانه دار مهم است؟
- بیشتر بخوانید: برنامه ریزی روزانه برای کودکان
- بیشتر بخوانید: نگاهی به لایف استایل افراد موفق
اهمیت برنامه ریزی در زندگی
چرا باید در زندگی شخصی برنامه ریزی داشته باشیم؟ در ادامه با ۸ مورد از مهمترین علل آن آشنا خواهید شد.
۱_ اولویتهای خود را میشناسید
اولویتبندی یعنی تعیین اهمیت نسبی کارها و وظایف. مفهوم برنامه ریزی با مفهوم اولویتبندی گره خورده است و اگر به این دو موضوع توجه جدی داشته باشید، رشد چشمگیری را تجربه خواهید کرد.
همه افراد در زندگی شخصی، حیطه شغلی و تحصیلی اولویتهای مختلفی دارند اما اغلب افراد این اولویتها را نمیشناسند و نسبت به آنها بیتوجهاند. یک برنامه ریزی اصولی به شما کمک میکند اولویتهایتان را بهصورت واضح و شفاف بشناسید.
برنامه ریزی، یک چارچوب برای اولویتبندی است.
۲_ تعادل در زندگیتان حفظ میشود
حفظ تعادل در زندگی یعنی به همه جنبههای مهم زندگیتان انرژی و زمان اختصاص دهید. برنامه ریزی از قدرتمندترین ابزارهای رسیدن به تعادل در زندگی است و به کمک آن، احساس رضایت و رشد را تجربه خواهید کرد.
جنبههای مهم زندگی شامل موارد زیر است:
- روابط شخصی
- حیطه شغلی
- روابط دوستانه
- تحصیلات و یادگیری
- سلامت جسم و روان
- تفریح
- معنویت
۳_ میدانید که به چه چیزهایی “نه” بگویید
چیزهای مختلف در تلاش هستند تمرکز و انرژیتان را درگیر کنند. اگر به حواسپرتیها، تعهدات غیرضروری و درخواستهای دیگران جواب مثبت بدهید، سطح استرس بالاتری خواهید داشت.
یکی از مهمترین مزایای برنامه ریزی این است که به شما احساس کنترل و تسلط میدهد و بهدنبال آن، شجاعت و شفافیت بیشتری در انجام کارها خواهید داشت.
✅پیشنهاد ویژه: دوره رایگان ویدیویی روانشناسی پول را از دست ندهید!
۴_ به یک درک صحیح از واقعیت فعلیتان میرسید
با یک برنامه ریزی درست، واقع بین خواهید شد و کنترل زندگیتان را در دست خواهید گرفت. باید نقطه فعلیتان را شناسایی کنید و از همینجا شروع کنید، در غیر اینصورت، به مقصد نخواهید رسید.
لطفا با سوالات زیر پاسخ دهید:
- واقعیتهای تلخ زندگیتان را میشناسید؟
- مهمترین ارزشها و علایقتان چیست؟
- کجای مسیر کم میآورید؟
- کدام ترسها مانع موفقیتتان شده است؟
- در مسیر موفقیت چه هزینههایی باید بپردازید؟
۵_ میتوانید آینده مطلوبتان را به تصویر بکشید
یک برنامه زندگی به شما کمک میکند آینده دلخواهتان را تصویرسازی کنید و مقصدتان را بهصورت واضح ببینید.
لطفا به سوالات زیر پاسخ دهید:
- در ۵ سال آینده میخواهید کجا باشید؟
- تا ۱۰ سال آینده میخواهید چه دستاوردهایی داشته باشید؟
- اهداف شغلی برایتان مهمتر است یا زندگی شخصی؟
- چگونه میتوانید بر موانع مسیرتان غلبه کنید؟
۶_ احساس ناامیدی و پشیمانیتان به حداقل میرسد
اگر برای آیندهتان هیچ برنامهای نداشته باشید، در جریان زندگی و روزمرگی غرق خواهید شد. نتیجه این روزمرگی، احساس درماندگی و کنترل نداشتن روی زندگی خواهد بود و این احساس میتواند به دیگر جنبههای زندگی هم سرایت کند.
به کمک ابزار برنامه ریزی، میتوانید احساس ناتوانی و تسلط نداشتن را تخریب کنید و سطح رضایتمندیتان را افزایش دهید.
۷_ خلاقیت و نوآوریتان بهبود مییابد
برنامه ریزی را باید ابزاری فراتر از سازماندهی وظایف روزانه بدانیم. در این فرآیند، باید خلاقیتتان شکوفا شود و ذهنتان برای خلق ایدههای جدید تحریک شود. یک برنامه روزانه اصولی، باید ذهنتان را آزاد کند و آشفتگیهای آن را به حداقل برساند تا فضای مورد نیاز برای تفکر خلاق ایجاد گردد.
۸_ عملگرایی بیشتری دارید
برنامه ریزی به شما خواهد گفت که دقیقا چه مراحل و گامهایی را باید طی کنید. برای تجربه موفقیت در زندگی شخصی لازم است انفعال را کنار بگذارید. بهجای اینکه منتظر باشید دیگران مسیر شما را تعیین کنند، برنامه ریزی کنید و خودتان ابتکار عمل را به دست بگیرید.
- بیشتر بخوانید: موفقیت چیست؟
- بیشتر بخوانید: چگونه به موفقیت برسیم؟
- بیشتر بخوانید: برای موفقیت باید چیکار کرد؟
- بیشتر بخوانید: فرمول موفقیت
اهمیت برنامه ریزی در تحصیل
چرا باید برنامه ریزی تحصیلی داشته باشیم؟ در ادامه با ۸ مورد از مهمترین علل این موضوع آشنا خواهید شد.
۹_ مدیریت زمان خواهید داشت
در دوران تحصیل باید بتوانید از زمانتان به بهترین شکل استفاده کنید و متناسب با مسئولیتهایی که دارید، برای فعالیتهایتان بازه زمانی در نظر بگیرید. در اولین گام، باید برای فعالیتها و وظایفتان ضربالعجل (ددلاین) تعیین کنید.
ضرب العجل یعنی مشخص کردن تاریخ به انتها رساندن کار یا پروژهتان. یک ضربالعجل خوب میتواند ذهنتان را متمرکز کند، انگیزهتان را افزایش دهد، میزان فراموش کاریتان را کمتر کرده و احتمال موفقیتتان را افزایش دهد.
۱۰_ استرس و اضطرابتان کمتر میشود
امتحانات، ارائه درسی، صحبت جلوی جمع، به انتها رساندن پروژه، مسائل مالی و… همگی میتوانند منبع استرس و اضطراب در دوران تحصیل باشند. بهگونهای که برنامه ریزی کنید که احساس تسلط و کنترل روی کارها داشته باشید و سطح نگرانی کمتری را تجربه کنید.
هرچه حجم کارهایتان سنگینتر باشد و انتظاراتتان از واقعیت دور باشد، سطح اضطراب و استرس بیشتری را تجربه خواهید کرد.
۱۱_ بهرهوری و عملکردتان بهبود مییابد
مهمترین اهمیت برنامه ریزی را باید بهبود بازدهی و عملکرد بدانیم. با استفاده از یک برنامه حرفهای، در ۱ ساعت به اندازه چند ساعت افراد معمولی بازدهی خواهیم داشت. برنامه ریزی میتواند هرگونه تردید در تصمیم گیریها را از بین ببرد و در کمتر از ۵ ثانیه ما را به سمت کارهای مهم بکشاند.
اگر از انرژی و وقتتان نهایت استفاده را نمیکنید، بهتر است در برنامه ریزیتان بازنگری کنید.
۱۲_ خودآگاهی بیشتری دارید
همه ما نقاط و ضعفهایی داریم که نقش تعیین کنندهای دارند و در دوران تحصیل باید آنها را شناسایی کنیم و بهبود ببخشیم. یک برنامه ریزی کاربردی میتواند خصوصیات شخصیتی شما را شفافتر کند.
مثال: در طول زمان میتوانید به این موضوع پی ببرید که صبحها بیشترین سطح یادگیری را دارید یا شبها!
۱۳_ در هر شرایطی انعطافپذیری دارید
به کمک یک برنامه قدرتمند میتوانید خودتان و مسیرتان را بشناسید و فرصت تغییر را برای خودتان ایجاد کنید. در دوران تحصیلتان فرصتهای زیادی را مشاهده میکنید، علایقتان تغییر خواهد کرد، اهدافتان را بهبود میدهید و همه اینها نیازمند انعطافپذیری و تغییر است.
گاهیاوقات کارها بهگونهای که میخواستید پیش نمیروند. این شما هستید که باید خودتان را با چالشها و سختیها سازگار کنید، کم نیاورید و ادامه دهید.
۱۴_ مسئولیتپذیریتان افزایش مییابد
برنامه ریزی شما را مسئولیتپذیر میکند، میزان تلاشتان را افزایش میدهد و اهدافتان را دستیافتنی میکند. زمانیکه یک برنامه مشخص داشته باشید، نسبت به آن احساس تعهد خواهید داشت.
۱۵_ اعتمادبهنفستان بیشتر میشود
اعتمادبهنفستان زمانی افزایش مییابد که مهارت جدید کسب کنید، باورهایتان را بهبود دهید، اقدام کنید، پرانرژی باشید، استعدادهایتان را بشناسید و نگرانی و اضطرابهایتان را کنار بگذارید. در طول این مطلب آموزشی، به اهمیت برنامه ریزی و تاثیر آن روی این موارد پرداختیم.
به کمک یک برنامه ریزی هوشمندانه احساس مسئولیتپذیری خواهید داشت و علاوهبر آن، روی کارهایتان احساس تسلط دارید و نتیجه این موضوع چیزی نیست جز افزایش اعتمادبهنفس.
۱۶_ تمرکز بیشتری دارید
تمرکز بهطور مستقیم روی دستاوردهای تحصیلی تاثیر میگذارد و تعیینکننده سطح یادگیری است. برنامه ریزی ابزاری است برای کاهش حواسپرتی، سردرگمی، تردید و اهمالکاری. وقتی اهداف و اقدامهایتان را شفاف کرده باشید، سطح اضطرابتان کاهش مییابد و روی ذهن و تمرکزتان تسلط بیشتری دارید.
- بیشتر بخوانید: انواع موفقیت
- بیشتر بخوانید: پولدار شدن
- بیشتر بخوانید: موفقیت در کار
- بیشتر بخوانید: موفقیت شغلی
- بیشتر بخوانید: موفقیت شغلی در محیط کار
اهمیت برنامه ریزی در کار
همه کارکنان و مدیران کسبوکار باید برنامه ریزی فردی داشته باشند و فرآیند موفقیت خودشان و سازمان را ساده و تسریع کنند. اما چرا برنامه ریزی شغلی اهمیت دارد؟
در ادامه با ۸ مورد از مهمترین علل این موضوع آشنا خواهید شد.
۱۷_ سطح انگیزه بیشتری دارید
به کمک یک برنامه ریزی فردی و سازمانی، این احساس را خواهید داشت که بخشی از یک تیم بزرگ هستید و به سمت یک هدف بزرگ حرکت میکنید. احساس تعلق و همکاری، سطح انگیزه شما و همکارانتان را افزایش خواهد داد.
برنامه ریزی سطح انگیزهتان را افزایش میدهد و عوامل کاهش انگیزه را تخریب میکند.
۱۸_ عدم قطعیت به حداقل میرسد
عدم قطعیت یعنی نتوانیم وقایع، نتایج و آینده شغلی را پیشبینی کنیم. این موضوع بهطور مستقیم روی بهرهوری، استرس، انگیزه و روابط میانفردی در محیط کار اثر میگذارد. با استفاده از ۲ ابزار حلمسئله و برنامه ریزی میتوانید عدم قطعیت را به حداقل برسانید.
۱۹_ قدرت تصمیمگیری افزایش مییابد
تصمیمها مشخص میکنند که شما و کسبوکارتان به کدام سمت حرکت کنید. نتایج و جایگاه فعلیتان، حاصل تصمیمهایی هستند که در گذشته گرفتهاید. علاوهبر آن، لازم است برای مشکلات و چالشهای آینده، تصمیمگیری و راهحلسازی کنید.
برای تصمیمگیری به اطلاعات کافی نیاز دارید و برای کسب اطلاعات جدید نیازمند برنامه ریزی هستید. با استفاده از یک برنامه مشخص و مکتوب میتوانید به جمعآوری دادههای جدید، خلق راهکار و ارزیابی ایدهها بپردازید و پس از تصمیمگیری، به شکل مطلوب اقدام کنید.
۲۰_ با اهداف شرکت هماهنگ میشوید
فرض کنید شما مدیر فروش یک شرکت ارائه کننده خدمات آموزشی هستید. از یک سو باید نقشه راه کسبوکارتان را بشناسید و با برنامه سازمانی آن هماهنگ شوید. از سمت دیگر، باید برنامه ریزی فردی منحصربهفرد خودتان را داشته باشید و اهداف شغلی خودتان را پیگیری کنید. بدون وجود برنامه ریزی، نمیتوانید اهداف کسبوکار را به شکل مطلوب دنبال کنید.
۲۱_ یک محیط رشد دهنده را تجربه میکنید
تصور کنید در محیط شغلیتان همه افراد برنامه ریزی فردی خودشان را دارند، اهداف منحصربهفرد خودشان را پیگیری میکنند و برنامه ریزی سازمانی از این اهداف حمایت میکند. در این محیط، منابع لازم برای پیشرفت در اختیار کارکنان قرار میگیرد و سطح انگیزه آنها افزایش مییابد. این موضوع، بیانگر اهمیت برنامه ریزی و نقش آن در موفقیت کارکنان و کسبوکار است.
۲۲_ مدیریت ریسک خواهید داشت
مدیریت ریسک یعنی پیشبینی مشکلات احتمالی و آماده شدن برای مقابله با این مشکلات. اگر مدیریت ریسک نداشته باشید، کسبوکارتان ثبات و پایداری را تجربه نخواهد کرد. به کمک یک برنامه موثر میتوانید این چالشها را پیشبینی کنید و برای مقابله با آنها استراتژی طراحی کنید.
۲۳_ منابع به شکل بهینه تخصیص داده میشود
منابعی مثل زمان، بودجه، تجهیزات، نیروی انسانی و… محدود هستند و کسبوکارها باید منابعشان را مدیریت کنند. تخصیص بهینه منابع یک فرآیند منظم و پویا است که نیاز به برنامه ریزی دقیق، اقدام، نظارت و بازنگری دارد.
۲۴_ نرخ موفقیت افزایش مییابد
نرخ موفقیت یعنی نسبت اهداف محقق شده، به کل اهدافی که تعیین کردهاید. نرخ موفقیت نشاندهنده میزان موفقیت و دستیابی به اهداف تعیین شده در کسبوکار است. زمانیکه به ۶ هدف از ۱۰ هدف تعیین شده دست یافتهاید، نرخ موفقیتتان ۶۰ درصد است.
برنامه ریزی به شما کمک میکند نرخ موفقیتتان را افزایش دهید و برای دستیابی به اهداف محقق نشده، استراتژیهای بهتری در نظر بگیرید.
کلام آخر
حالا که با اهمیت برنامه ریزی آشنا شدهاید، بهتر است دستبهکار شوید و با تست کردن روشهای مختلف برنامه ریزی و آزمون و خطا، در مسیر اهدافتان حرکت کنید. امیدواریم مقاله “اهمیت برنامه ریزی” مورد توجه شما قرار گرفته باشد.
منابع: