دوران نوجوانی به دلیل اینکه با تغییرات هورمونی، رشد سریع مغز و تغییرات زیاد در دنیای اطراف همراه است، دوران پر تنشی برای خود نوجوان و خانواده اوست و میتواند زندگی را برای آنها بسیار سخت کند. در حقیقت، هیچ راهحل آسانی برای گذر از بحران دوره نوجوانی و بلوغ و کمک به سلامت روان نوجوانان وجود ندارد به جز یک راهحل قدرتمند و آن هم برنامهریزی روزانه است.
برنامه ریزی روزانه برای نوجوانان چارچوب منظمی به زندگیشان میبخشد، به آنها کمک میکند تا این دوران پر چالش را راحتتر پشت سر بگذارند و استرس آنها را به میزان بسیار زیادی کاهش میدهد.
در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا بفهمیم اهمیت برنامه ریزی روزانه برای نوجوانان چیست؟ اصول برنامهریزی چیست؟ و چگونه میتوان یک برنامهریزی دقیق و عملی ایجاد کرد؟
برنامه ریزی چیست؟
برنامهریزی یک فرایند است که در آن هدف اصلی و مراحل رسیدن به هدف تعیین میشود. مراحل رسیدن به هدف همان وظایف و کارهایی است که افراد در یک بازه زمانی مشخص باید به آنها عمل کنند. در برنامهریزی علاوهبر تعیین هدف و مراحل رسیدن به آن، چالشهای احتمالی و راهکارهایی برای مدیریت آنها نیز آورده میشود. هدف از برنامهریزی، ایجاد یک نقشه راه برای رسیدن به هدف است.
برنامهریزی روزانه فرایندی است که افراد فعالیتهای مختلف روزشان را بهطور منظم مینویسند. این برنامهریزی شامل نوشتن برنامه، لیستی از کارها، وعدههای غذایی، مقدار پولی که میتوان خرج کرد و سایر مسائل روزانه است.
برنامهریزی روزانه برای دانشآموزان، دانشجویان، والدین، افراد شاغل و بهطور کلی افرادی که پر مشغله هستند و باید زمانشان را بهطور موثری مدیریت کنند بسیار کمککننده است.
- بیشتر بخوانید: سرمایه گذاری با ۵۰ میلیون
- بیشتر بخوانید: راه اندازی کسب و کار با ۵۰ میلیون
- بیشتر بخوانید: چگونه ماهی ۴۰ میلیون درآمد داشته باشیم
وبینار کارخانه پولسازی
اگر دنبال «افزایش درآمد» هستی و نمیدونی از کجا شروع کنی این وبینار رایگان مختص تویه
تاریخ وبینار: شنبه ۱۳ اردیبهشت ساعت ۱۲
تا برگزاری وبینار!
اصول برنامه ریزی روزانه برای نوجوان چیست؟
از قبل فکر کردن و طراحی یک برنامهریزی دقیق، کارایی شما را چندین برابر بیشتر میکند و به شما کمک میکند با عمل کردن به آن، در کوتاهترین زمان ممکن به اهدافتان برسید.
برنامه ریزی روزانه برای نوجوانان بهتر است طبق اصول خاصی انجام شود تا بتوانند بیشتر طبق آن عمل کنند و زودتر به اهدافشان برسند:
- بهتر است برنامهریزی را از شب قبل یا در نیمه اول روز انجام دهید.
- یکی از موارد اصلی که حتما باید در برنامه روزانهتان بیاورید، زمان بیدار شدن و خوابیدن است. این کار کمک میکند تا به مرور زمان ساعت خوابتان تنظیم شود. بنابراین ساعت خوابتان را در نظر بگیرید، طبق آن برنامهریزی کنید و در صورتی که میخواهید تغییری در آن ایجاد کنید، مثلا اگر میخواهید صبحها زودتر از خواب بیدار شوید، تغییرات را کم کم ایجاد کنید؛ بهعنوان مثال اگر امروز ۹ صبح بیدار شدهاید، فردا ۸:۵۰ از خواب بیدار شوید.
- برنامهای که طراحی میکنید باید واقعبینانه باشد؛ خودتان را با حجم زیادی از کار غرق نکنید.
- کارهای بزرگتان را به اجزا کوچکتر تقسیم کنید. مثلا اگر قرار است برای یک امتحان ۱۰۰ صفحه بخوانید، حجم درس را در ۲ روز تقسیم کنید و هر روز ۵۰ صفحه بخوانید.
- زمانی از روز را به استراحت کردن اختصاص دهید.
- سعی نکنید همه کارها را یکباره انجام دهید. اگر کارهای زیادی برای انجام دادن، دارید آنها را اولویتبندی کنید؛ کارهای مهم و ضروری را در اولویت قرار دهید و پس از آن به سراغ کارهای کم اهمیتتر بروید.
- در پایان هر روز، برنامه روز بعد را تنظیم کنید و در پایان هر هفته، برنامه هفته پیشرو را بنویسید.
- برنامهریزیتان را حتما روی کاغذ یادداشت کنید.
- یک دفتر داشته باشید و بهطور منظم دستاوردهایتان را در آن یادداشت کنید.
- روشهای مختلف برنامهریزی را امتحان کنید و مناسبترین روش را انتخاب کنید.
- هنگام برنامهریزی، روی چیزهای مهم تمرکز کنید و سعی کنید تا جایی که میتوانید از وقتتان استفاده کنید.
- یاد بگیرید که به برنامهها، توصیهها، پیشنهادها و حتی ارتباطات غیر ضروری “نه” بگویید. همچنین بهتر است طبق این برنامه پیش روید که انجام کارهای مهم خودتان را در اولویت قرار دهید سپس در انجام کارهای دیگران به آنها کمک کنید. بنابراین یکی دیگر از مواردی که باید یاد بگیرید به آن “نه” بگویید، “نه” گفتن برای انجام کارهای دیگران است.
- کارهایتان را عجولانه انجام ندهید و سعی کنید همیشه قبل از انجام هر کاری، فکر کنید و سنجیده تصمیم بگیرید. این کار، مدیریت بحران را در شما تقویت میکند و باعث میشود تا بتوانید در زمانهای بحرانی هم تصمیمات خوبی بگیرید.
- عادات و ویژگیهایی که مهم نیستند و زمان زیادی از شما میگیرند را کنار بگذارید زیرا این عادات، سرعت شما در رسیدن به اهدافتان را کند میکند.
- اولویتهای زندگیتان را تعیین کنید و برنامهتان را طبق آنها پیش ببرید.
- همیشه در برنامهریزی روزانهتان زمانی برای کارهای خودسازی اختصاص دهید مانند ورزش کردن، مطالعه کردن، یاد گرفتن مهارتهای گوناگون، آموزشهای مختلف و…
- لیستی از کارهایی که به آنها علاقه دارید یا لیستی از سرگرمیهایتان را تهیه کنید و هر روز یکی از آنها را در برنامه روزانهتان قرار دهید تا کارهای مهم و ضروری شما را خسته نکنند.
- با انجام کارهایی که به آنها علاقه دارید، انرژیتان را حفظ کنید و سعی کنید هیچگاه متوقف نشوید. مثلا پس از رسیدن به یک هدف، بلافاصله هدف بعدی را تعیین کنید یا پس از رسیدن به یک هدف، پاداشی به خودتان بدهید.
در نهایت به یاد داشته باشید که در نظر گرفتن این نکات هنگام برنامهریزی و طراحی یک برنامهریزی اصولی و دقیق، شما را کارآمدتر، سازمانیافتهتر و موفقتر میکند.
- بیشتر بخوانید: شکست های افراد موفق
- بیشتر بخوانید: افراد موفق ایرانی که از صفر شروع کردند
- بیشتر بخوانید: داستان های انگیزشی افراد موفق
آموزش مرحله به مرحله برنامه ریزی روزانه برای نوجوانان
آموزش برنامهریزی روزانه به نوجوانان مهم است زیرا نوجوانی دوره ورود به زندگی بزرگسالی است. زمانی که فرزندتان به دانشگاه میرود شاید شما آنجا نباشید تا مطمئن شوید که تکالیفشان را تکمیل کردهاند، پروژههایشان را به پایان رساندهاند و…
علاوهبر این، آموزش برنامهریزی به بچهها، مسئولیت کارهایشان را از دوش شما برمیدارد و بر دوش خودشان میگذارد؛ آنها به مرور زمان مسئولیت انجام کارهایشان را بر عهده میگیرند. همچنین وقت شما آزادتر میشود و نوجوانان این آزادی عمل را پیدا میکنند تا خودشان برای برنامهها و کارهایشان برنامهریزی کنند.
بنابراین بیاید نگاهی بیاندازیم به نحوه آموزش برنامه ریزی روزانه برای نوجوانان و بررسی ۶ گام اساسی در این آموزش:
1_ برای او یک دفتر برنامهریزی یا پلنر بخرید
اولین قدم برای آموزش برنامهریزی به فرزندتان این است که یک دفتر برنامهریزی یا پلنر برای آنها تهیه کنید. در فروشگاههای لوازم تحریر یا شهرکتابها دفترهای برنامهریزی زیاد و متنوعی وجود دارد که با توجه به نیاز خود میتوانید بهترین آن را انتخاب و خریداری کنید.
به یاد داشته باشید که نوع پلنر به اندازه برنامهریزی مهم است. بنابراین با خود بچهها به خرید بروید و اجازه دهید خودشان دفترشان را انتخاب کنند. اکثر دفترهای برنامهریزی هم بخش هفتگی دارند، هم بخش روزانه و بخشی برای ریزترین وظایف و کارها مانند خرید، ورزش، سرگرمی و…، این ویژگیها به فرزندتان این امکان را میدهد تا به راحتی برای کارهایشان برنامهریزی کنند و حتی ریزترین کارها را هم در آن بنویسند.
- بیشتر بخوانید: فرمول موفقیت
- بیشتر بخوانید: انواع موفقیت
2_ در مورد برنامهریزی با او صحبت کنید
بعضی از نوجوانان نمیدانند که چرا باید برنامهریزی کردن را یاد بگیرند و حتی ممکن است آن را یک کار بیهوده بدانند. بنابراین بهتر است با فرزندتان در مورد اهمیت و فواید برنامهریزی و آنچه مورد انتظار است صحبت کنید مثلا اینکه برنامهریزی باعث تنظیم خواب، کاهش استرس، بهبود عملکرد، یادگیری مدیریت زمان و… میشود.
بعضی دیگر از نوجوانان نمیدانند که چطور باید برنامهریزی کنند؛ بهتر است بهطور واضح آن را برایشان توضیح دهید. در مورد مواردی که باید در برنامهریزی آورده شود، زمان انجام کارها و اولویتبندی کارها با آنها صحبت کنید. همچنین در مورد اینکه برنامهشان برای هفته جدید چیست و در کلاسهای درس و فعالیتهای مختلفشان چه اتفاقاتی میافتد نیز با آنها حرف بزنید.
واقعیت این است که والدین میخواهند عادات مثبت و سالمی را برای فرزندشان ایجاد کنند و به آنها کمک کنند تا در زندگی موفق شوند؛ بهتر است این خواستهتان را با آنها هم در میان بگذارید تا درک واضحی از این فرایند پیدا کنند.
3_ به او یاد دهید لیستی از کارهایش تهیه کند
به فرزندتان کمک کنید تا لیستی از تمام کارهایش تهیه کند؛ این لیست نباید فقط شامل تکالیف درسی باشد، بلکه هر کاری که میخواهد در طول روز انجام دهد باید در لیست آورده شود. مثلا بنویسد که در هفته پیشرو چه کلاسهایی، چه فعالیتهای غیر درسی و چه قرار ملاقاتهایی دارد که باید آنها را انجام دهد.
مطمئن شوید که کارهای اصلی و فعالیتهای سرگرمکنندهای در لیست آنها وجود دارد. هیچ چیز بدتر از برنامهای نیست که سرگرمی در آن وجود ندارد؛ فعالیتهای سرگرمکنندهای به نوجوانان انگیزه و انرژی میدهد تا تمام کارهای روزشان را انجام دهند.
4_ به او یاد دهید کارهایش را اولویتبندی کند
پس از تهیه لیستی از کارها، وقت آن است که کارها را اولویتبندی کنید؛ یعنی کارهای ضروری و مهم را در اولویت قرار دهید و سپس زمانی را برای کارهای غیر ضروری باز کنید.
همچنین به فرزندتان یاد دهید که چگونه میتواند تکالیف سنگین را به بخشهای کوچک تقسیم کند. به عنوان مثال، نوشتن مقاله برای همه بچهها یک کار سخت و زمانبر است؛ بنابراین بهتر است آن را به بخشهای کوچکی تقسیم کنند مثلا یک روز را به انتخاب موضوع اختصاص دهند و روز بعد را به نوشتن مقدمه. یادتان باشد که شاید بچهها خودشان این کار را انجام ندهند، بهتر است هنگام شروع در کنار آنها باشید و حتی اولین تقسیم کار را شما برای آنها انجام دهید تا بتوانند این ترفند را بهخوبی یاد بگیرند.
همچنین به خاطر داشته باشید که سرعت انجام کارها در هر بچهای متفاوت است؛ شما باید زمان انجام تکالیف را با توجه به سرعت فرزندتان تعیین کنید.
و در نهایت مطمئن شوید که فرزندتان هر روز زمانی را برای استراحت، فعالیتهای سرگرمکننده و مورد علاقه و فعالیتهای اجتماعی دارد. همه آدمها در طول روز به زمانی برای استراحت کردن و انجام کارهای شخصی نیاز دارند.
5_ بر برنامهریزی و عملکرد فرزندتان نظارت کنید
شاید بهتر باشد در چند هفته اول بر برنامهریزی و عملکرد فرزندتان نظارت کنید. واقعیت این است که برای اکثر بچهها مدتی طول میکشد تا به استفاده از پلنر و زندگی کردن طبق برنامهریزی روزانهشان عادت کنند.
بررسی کنید و مطمئن شوید که فرزندتان برنامهریزیاش را پیش میبرد؛ بعضی از بچهها برنامهریزی انجام میدهند اما به آن عمل نمیکنند.
روی چگونگی انجام کارهایش نظارت کنید؛ اگر مشکلی در تکمیل کارها وجود داشته باشد احتمالا به دلیل نحوه برنامهریزی اوست. برنامهریزی برخی از بچهها واقعبینانه نیست و ممکن است حجم کارهایی که برای روزشان در نظر گرفتهاند بیشتر از توانایی آنها باشد. مثلا خواندن ۱۰۰ صفحه کتاب در یک روز بسیار سختتر از خواندن ۱۰ صفحه در هر روز است.
بعد از چند هفته نظارت، در نهایت فرزندتان یاد میگیرد که به تنهایی برای خودش برنامهریزی کند و طبق برنامهاش عمل کند.
6_ برنامهریزی او را بهطور منظم بررسی کنید
حتما برنامهریزی او را بهطور منظم چک کنید و مطمئن شوید که همه موارد گفته شده از جمله تکالیف اصلی، قرار ملاقاتهای مختلف، کلاسهای درسی و غیر درسی، فعالیتهای اجتماعی، کارهای مورد علاقه و سرگرمیهای مختلف در برنامهریزی فرزندتان وجود دارد.
اگر بچهها بدانند که هر روز فعالیتهای سرگرمکنندهای در برنامهریزی روزانهشان وجود دارد، به احتمال زیاد طبق برنامهشان پیش میروند. علاوهبر این، هنگام چک کردن به این نکته توجه کنید که آیا فرزندتان به برنامهاش عمل میکند یا نه. اگر افراد به برنامهریزی خود عمل نکنند هرگز نمیتوانند به هدفشان برسند.
در آخر، هنگام برنامه ریزی روزانه برای نوجوانان حتما نکات زیر را در نظر بگیرید:
- ابتدا از اهمیت برنامهریزی به او بگویید. بهعنوان مثال در مورد موقعیتهایی صحبت کنید که باعث استرس و خستگی او میشوند و بهطور منطقی توضیح دهید که برنامهریزی روزانه به آنها کمک میکند تا کمتر این موقعیتها را تجربه کنند.
- هنگام صحبت کردن با فرزند نوجوانتان اجازه دهید او بحث را شروع کند و به تمام آنچه که میگوید گوش دهید. اجازه دهید خودش برای کارهای روزمرهاش برنامهریزی کند، شما در کنارش باشید، او را تشویق کنید تا برنامهریزی خود را به صورت مکتوب درآورد و هر جا فکر کردید نیاز به اصلاح دارد، نظرتان را به او پیشنهاد دهید و با هم درباره آن صحبت کنید.
- هنگامی که برنامهریزی روزانهاش را اجرا کرد، پیروزیهایش هر چند کوچکش را جشن بگیرید و اگر به آن عمل نکرد، دوباره درباره آن صحبت کنید. یادتان باشد که صحبت کردن با فرزندان در دوران نوجوانی همیشه آسان نیست.
7_ تشویق به استفاده از اپلیکیشنهای برنامهریزی
برنامه ریزی برای نوجوانان با استفاده از ابزارهای دیجیتال سادهتر است. خوشبختانه اپلیکیشنهای مختلفی برای تلفنهای همراه طراحی شدهاند که به نوجوانان در اولویتبندیکردن کارها و افزایش بهرهوری کمک میکنند. این اپلیکیشنها از طریق اعلانها سر ساعتی مشخص وظایف مهم را یادآوری کرده و در مسیر پیشرفت همراه آنها خواهند بود.
بسیاری از این اپلیکیشنها روی انواع تلفنهای همراه نصب میشوند؛ بنابراین مشکلی در نصب و استفاده از آنها نخواهید داشت. در اینجا چند اپلیکیشن کاربردی جهت برنامه ریزی برای نوجوانان را معرفی میکنیم:
نام اپلیکیشن | ویژگیها |
TickTick | امکان تنظیم لیست کارها، تایمر پومودورو جهت مدیریت زمان، ثبت یادآور جهت انجام تکالیف یا تاریخ امتحانات و قابلیت همگامسازی بین موبایل و کامپیوتر |
MyHomework Student Planner | امکان ثبت تکالیف، امتحانات و کلاسها، قابلیت یادآوری جهت انجام تکالیف و قابلیت اولویتبندی کارها |
Study Bunny:Focus Timer | امکان تنظیم تایمر برای مطالعه، بررسی میزان تمرکز و کارایی و کمک به تمرکز جهت درسخواندن |
Forest:Focos for Productivity | کمک به کاهش استفاده از گوشی در زمان مطالعه و پیگیری پیشرفت مطالعه |
TimeTune | قابلیت برنامهریزی دقیق برای ساعات مطالعه و ساخت روتین روزانه |
ما در یک مقاله بهترین اپلیکیشن برنامه ریزی فارسی را هم معرفی کردهایم که برای اطلاعات بیشتر میتوانید این مقاله را بخوانید
اهمیت برنامه ریزی روزانه برای نوجوانان چیست؟
داشتن برنامه ریزی روزانه برای نوجوانان نه تنها با مزایای زیادی برای آنها همراه است، بلکه به ایجاد یک سبک زندگی سالم برای کل خانواده کمک میکند. از آنجایی که بخش زیادی از رشد مغز در دوران نوجوانی اتفاق میافتد، داشتن یک برنامهریزی روزانه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است که در این قسمت، بهطور کامل به بررسی اهمیت آن میپردازیم.
تحقیقات نشان میدهند که برنامهریزی روزانه به سلامت روان و رفاه کلی نوجوانان کمک میکند و نداشتن برنامهریزی آنها را آسیبپذیر میکند. همچنین یک مطالعه در دانشگاه جورجیان نشان داد نوجوانانی که برنامه غذایی و خواب منظمی داشتند و برای زمان بعد از مدرسه برنامهریزی کرده بودند، مصرف کمتر الکل، خودکنترلی بیشتر، بلوغ عاطفی بالاتر و نرخ بالاتری از ثبتنام در دانشگاه را در بزرگسالی گزارش داده بودند. (منبع علمی)
بهطور دقیقتر، اهمیت برنامه ریزی روزانه برای نوجوانان شامل موارد زیر است:
1_ تنظیم خواب
خواب منظم برای رشد مغز ضروری است. از آنجایی که بخش زیادی از مغز در دوران نوجوانی رشد میکند، فرزند نوجوان خود را تشویق کنید تا هر روز در یک زمان مشخص بخوابد و بیدار شود. نوجوانان در شبانه روز بهطور متوسط به ۸ تا ۱۰ ساعت خواب نیاز دارند.
فعالیتهای آرامبخش و لذتبخش مانند کتاب خواندن و گوش دادن به موسیقی آرامبخش در نور کم میتواند به آمادهسازی مغز برای یک خواب با کیفیت کمک کند. (دقت داشته باشید که منظور از مطالعه در نور کم این است که از چراغ مطالعههای پرنور استفاده نشود و به جای آن در نور اتاق مطالعه صورت بگیرد. زیرا نور زیاد میتواند باعث بیخوابی شود. مطالعه در نور خیلی کم میتواند به چشم آسیب وارد کند.)
به یاد داشته باشید که نور صفحه نمایشهای الکترونیکی مانند موبایل، لپتاپ، تلویزیون و… مغز را آشفته و روند به خواب رفتن را مختل میکند. بنابراین، دور بودن از وسایل الکترونیکی حداقل به مدت یک یا دو ساعت قبل از خواب به نوجوانان کمک میکند تا خواب راحتتری داشته باشند.
نداشتن خواب منظم، بیخوابی و اضطراب را افزایش میدهد و داشتن خواب منظم باعث تولید ملاتونین و در نتیجه کیفیت بهتر خواب میشود.
2_ تنظیم فعالیت بدنی
تحقیقات نشان داده است که ورزش منظم و فعالیت بدنی به یادگیری بیشتر نوجوانان کمک میکند.
بنابراین، بسیار مهم است که در برنامهریزی روزانهتان هرگونه ورزش یا فعالیت بدنی وجود داشته باشد مانند کلاس رقص، یوگا، شنا، باغبانی، پیادهروی و…
از دیگر مزایای فعالیت بدنی و ورزش منظم میتوان به بهبود سلامت جسمانی و روانی، تحکیم استخوانها، سلامت قلب و رشد عضلات، به خصوص در دوران نوجوانی اشاره کرد.
- بیشتر بخوانید: موفقیت چیست؟
- بیشتر بخوانید: چگونه به موفقیت برسیم؟
- بیشتر بخوانید: برای موفقیت باید چیکار کرد؟
3_ آمادگی بیشتر برای شروع روز
برنامهریزی روزانه به خصوص از شب قبل به نوجوانان کمک میکند برای شروع روز خود آمادگی بیشتری داشته باشند زیرا میدانند در طول روز باید چه کارهایی انجام دهند.
در دوران نوجوانی، بخشی از مغز که مسئول احساسات است سریعتر از بخشی که مسئول کنترل تکانه است رشد میکند و به همین دلیل است که اغلب نوجوانان رفتارهای ناسازگارانه، مخاطرهآمیز و مرزی دارند. از این رو، داشتن یک برنامه ریزی روزانه برای نوجوانان مهم است زیرا خودتنظیمی آنها را بهبود میبخشد و به آنها کمک میکند تا بهتر بتوانند خودشان را مدیریت کنند.
علاوهبر این، برنامهریزی روزانه به نوجوانان کمک میکند تا در طول زمان در زندگیشان نظم و ثبات ایجاد کنند.
ما در یک مقاله با عنوان اهمیت برنامهریزی چیست؟، در مورد اهمیت انجام این کار بیشتر توضیح دادهایم که برای اطلاعات بیشتر میتوانید به این مقاله مراجعه کنید.
- بیشتر بخوانید: سایت های کسب درآمد
- بیشتر بخوانید: شغل های میلیاردی در ایران
- بیشتر بخوانید: کارآفرینی با سرمایه کم
4_ کاهش استرس
برنامهریزی روزانه، لیستی از کارهایی که باید در طول روز انجام شود را به افراد ارائه میدهد و شخص تصمیمها را از قبل میگیرد؛ از این رو کمک میکند تا تمرکز ذهنی از روی افکار مضطربکننده برداشته شود.
در نتیجه برنامهریزی روزانه استرس افراد را کاهش میدهد و همچنین به آنها کمک میکند تا در زمانشان صرفهجویی کنند.
پیشنهاد ویژه: روانشناسی پول
5_ مدیریت زمان
برنامهریزی روزانه در مدیریت زمان به افراد کمک میکند. بهعنوان مثال، شما با برنامهریزی کارآمد برای کارهایی که باید انجام دهید، زمان بیشتری هم پیدا میکنید برای انجام کارهایی که غیر ضروری هستند ولی به آنها علاقه دارید. بنابراین پس از انجام کارهای ضروری میتوانید با خانواده و دوستانتان وقت بگذرانید، به کارهای شخصیتان رسیدگی کنید و بهطور کلی، هر کاری که دوست دارید را انجام دهید.
همچنین، افرادی که برنامهریزیهای دقیقی طراحی میکنند حتی میدانند که در هر ساعت از روز باید چه کاری انجام دهند. مثلا تعیین میکنند که از ساعت ۹ تا ۱۱ صبح درس بخوانند.
ما در یک مقاله با عنوان مدیریت زمان چیست؟، در مورد اصول مدیریت زمان و تکنیکهای آن صحبت میکنیم که برای اطلاعات بیشتر پیشنهاد میدهیم این مقاله را بخوانید.
ما همچنین یک مقاله درباره اشتباهات رایج در مدیریت زمان نوشتهایم که به شما در برنامهریزی کمک بیشتری میکند.
6_ بهبود تصمیمگیری
شاید برایتان جالب باشد بدانید که هر چه افراد در طول روز تصمیمهای بیشتری بگیرند، قدرت و کیفیت تصمیمگیریشان پایین میاد.
از آنجایی که ایجاد برنامهریزی باعث میشود تا افراد تصمیمهای کوچک و روزمره خود را از قبل بگیرند، در نتیجه ذهنشان برای تصمیمهای مهمتر باز میشود و همچنین زمان بیشتری برای رسیدگی به تصمیمات مهمترشان دارند.
به یاد داشته باشید که خستگی تصمیمگیری یکی از مشکلات رایج است و به این معناست که افراد به دلیل تصمیمگیریهای متعدد دچار کاهش انرژی و افزایش فشار روانی میشوند. بنابراین، شاید یکی از راهحلهای این مشکل این باشد که افراد برای روزشان برنامهریزی کنند.
7_ ایجاد احساس مسئولیت
نوجوانانی که برنامهریزی روزانه دارند هر روز کارهای مهمی برای انجام دادن، دارند مانند ورزش کردن، کار کردن، درس خواندن و… این میتواند به نوجوانان کمک کند تا احساس مسئولیت را یاد بگیرند.
8_ افزایش کارایی
نوجوانانی که برنامهریزی روزانه دارند، هر روز بعد از بیدار شدن از خواب میدانند باید چه کارهایی انجام دهند و وقتی طبق برنامه عمل میکنند تقریبا به همه کارهایشان میرسند.
در واقع وقتی افراد برنامهای را طراحی میکنند که با سبک زندگی آنها سازگار است، میتوانند عادات مثبت را در اولویت قرار دهند و به راحتی مسیر رسیدن به اهدافشان را طی کنند.
همچنین داشتن برنامه روزانه، مشکل پیدا کردن زمان برای ورزش کردن، درس خواندن، انجام کارهای شخصی و… را رفع میکند؛ افرادی که هر روز با این مشکل مواجه هستند معمولا نمیتوانند در طول روز به همه کارهایی که در ذهنشان است رسیدگی کنند.
مثال برنامه ریزی برای دختر ۱۲ ساله و ۱۴ ساله
در این جدول یک مثال برای برنامهریزی دختر ۱۲ و ۱۴ ساله میآوریم:
زمانبندی | فعالیتها |
۶:۳۰ صبح | بیدارشدن، شستن صورت، مسواکزدن و آمادهشدن برای مدرسه |
۷:۰۰ صبح | صبحانهخوردن |
۷:۳۰ صبح | رفتن به مدرسه |
۱۴:۰۰ ظهر | برگشت به خانه و استراحت کوتاه |
۱۴:۳۰ ظهر | ناهارخوردن |
۱۵:۰۰ عصر | مرور درسهای روزانه و انجام تکالیف |
۱۶:۳۰ عصر | استراحت و تفریح |
۱۷:۰۰ عصر | ورزش سبک یا پیادهروی |
۱۸:۳۰ عصر | شامخوردن |
۱۹:۳۰ شب | وقت آزاد |
۲۰:۰۰ شب | مطالعه یا آمادهشدن برای آزمونها |
۲۱:۰۰ شب | دوشگرفتن و آمادهشدن برای خواب |
۲۱:۳۰ شب | وقت آرامش (گوشدادن به موسیقی یا نوشتن در دفتر خاطرات) |
۲۲:۰۰ شب | خواب |
مثال برنامه ریزی روزانه یک پسر ۱۴ ساله
در این جدول یک مثال برای برنامهریزی پسر ۱۴ ساله را بررسی میکنیم:
زمانبندی | فعالیتها |
۶:۴۵ صبح | بیدارشدن، دوشگرفتن سریع، مسواکزدن و آمادهشدن |
۷:۱۵ صبح | صبحانهخوردن |
۷:۴۵ صبح | رفتن به مدرسه |
۱۴:۳۰ ظهر | برگشت به خانه، تغییر لباس و استراحت کوتاه |
۱۵:۰۰ ظهر | ناهارخوردن |
۱۵:۳۰ عصر | استراحت و تفریح |
۱۶:۰۰ عصر | انجام تکالیف و مرور درسها |
۱۷:۳۰ عصر | ورزش یا فعالیت بدنی |
۱۸:۳۰ عصر | کلاس مهارتی یا سرگرمی |
۱۹:۳۰ شب | شامخوردن |
۲۰:۰۰ شب | وقت آزاد |
۲۱:۰۰ شب | آمادهشدن برای خواب |
۲۱:۳۰ شب | مرور کوتاه برنامه روز بعد |
۲۲:۰۰ شب | خواب |
- بیشتر بخوانید: برنامه ریزی افراد موفق
- بیشتر بخوانید: نصیحت های ایلان ماسک
- بیشتر بخوانید: هدف از درس خواندن چیست
کلام آخر
دوران نوجوانی دوران مهمی برای بچهها است. برنامه ریزی روزانه برای نوجوانان میتواند به آنها کمک کند تا ثبات و آرامش بیشتری را در این دوران تجربه کنند، زمانشان را بهطور موثرتری مدیریت کنند تا بتوانند اکثر کارهایشان را انجام دهند و در نتیجه استرس و آشفتگی کمتری تجربه کنند.
منابع:
- personalexcellence
- clearbehavioralhealth
- learningpotential
- leadertask
- notthathardtohomeschool
- twinkl
- اشتباهات رایج در مدیریت زمان (۱۲ مورد)
- راهکارهایی برای مدیریت زمان در دورکاری
- برنامه ریزی معکوس چیست؟
- مدیریت زمان چیست؟ راهنمای جامع
- آشنایی با مهمترین اصول مدیریت زمان
- مهمترین مزایای مدیریت زمان (۱۰ مورد)
- بررسی فواید برنامه ریزی
- اهمیت مدیریت زمان (۲۰ مورد)
- مدیریت زمان در کار (۱۵ تکنیک)
- اهمیت برنامه ریزی چیست؟ (زندگی، تحصیل و شغل)
- بهترین اپلیکیشن برنامه ریزی فارسی (شخصی، تحصیلی و شغلی)
- چرا برنامه ریزی زنان خانه دار مهم است؟ ۱۲ نکته و چک لیست
- آشنایی با برنامه روزانه برای کودکان در همه سنین
- همه چیز درباره برنامه ریزی روزانه برای نوجوانان
- برنامه ریزی افراد موفق چگونه است؟