موفقیت شغلی مدیران

۱۵ مهارت موفقیت شغلی مدیران (انواع مهارت‌های مدیریتی)

موفقیت شغلی مدیران تا حد زیادی به مهارت‌های آنها وابسته است. مهارت‌های دسته‌بندی شده‌ای که قابل یادگیری هستند و پتانسیل رهبری را در مدیران ایجاد می‌کنند. در واقع، فضای کسب‌و‌کار در دنیای امروز به مدیری نیاز دارد که توانایی رهبری‌کردن داشته باشد. به عنوان صاحب کسب‌و‌کار، باید این ذهنیت که باید روی دیگران کنترل داشته باشم را دور بریزید و هدف‌تان را تسلط بر ذهن و قلب دیگران بگذارید.

یعنی همان چیزی که با یادگیری مهارت‌های مدیریتی قابل دست‌یابی است. در ادامه با انواع مهارت‌های مدیریتی آشنا خواهید شد، لطفا با پتانسیل همراه باشید.

دسته‌بندی مهارت‌های مدیریتی

موفقیت شغلی مدیران

با توجه به نقشی که دارید، لازم است مهارت‌های وابسته به آن را یاد بگیرید. این مهارت‌ها را می‌توان به‌صورت زیر دسته‌بندی کرد:

  • مهارت‌های فنی:

مهارت‌های سخت را برای به پایان رساندن وظایفی که برعهده شماست، نیاز دارید. این مهارت‌ها را باید با توجه به صنعتی که در آن فعالیت دارید، انتخاب کنید. مهارت‌های فنی را اغلب فناوری‌ها، نرم‌افزارها، تجهیزات، ابزارها و نحوه کار با این موارد شکل می‌دهد.

  • مهارتهای نرم:

برای یادگیری مهارت‌های مفهومی لازم است از عقب به موضوعات نگاه کنید، جزئیات را تشخیص دهید و یک دید وسیع و همه جانبه داشته باشید. در این دسته‌بندی مهارت‌های حل‌مسئله، ایده‌پردازی، تدوین استراتژی و… قرار می‌گیرد.

مدیران، علاوه بر مهارت‌های سخت (فنی)، باید بتوانند به تجزیه‌و‌تحلیل بپردازند. همچنین تفسیر و توضیح داده‌ها برای سازمان، برعهده مدیر آن سازمان است. مدیران با استفاده از مهارت‌های نرم می‌توانند تیم‌شان را رهبری کنند، محصولات جدید تولید کرده و از رقبا پیشی بگیرند.

  • مهارت های ارتباطی و میان فردی:

در این دسته‌بندی مهارت‌هایی مثل ارتباط موثر، همدلی، حل تعارض، انعطاف‌پذیری، قاطعیت، مهارت ارائه، مذاکره، انتقاد پذیری و… قرار می‌گیرد. برای ایجاد انگیزه در تیم و موفقیت در رهبری به همه این مهارت‌ها نیاز خواهید داشت.

حالا که یک دسته‌بندی کلی از مهارت‌های ویژه مدیران ارائه شد، در ادامه با ۱۵ راهکار موفقیت شغلی مدیران آشنا خواهید شد.

 

✅پیشنهاد ویژه: دوه رایگان ویدیویی روانشناسی پول را از دست ندهید!

 

۱۵ راهکار موفقیت شغلی مدیران

راهکارهای موفقیت شغلی مدیران

زمانی‌که در مسیر موفقیت شغلی مدیران قدم می‌گذارید، با دنیایی از تکنیک‌ها و راهکارها مواجه خواهید شد. تکنیک‌هایی که شاید منطبق با واقعیت باشند و شاید هم نه! در این مطلب آموزشی ۱۵ مهارت کلیدی را خواهید شناخت که توسط ابزار علم، بررسی و اثبات شده است.

۱_ مهارت ایجاد ارتباط شفاف

عملکرد سازمان‌ها و تیم‌ها را مهارت‌های ارتباطی بین مدیران و اعضای تیم مشخص می‌کند. زمانی‌که ارتباط‌های شفاف و مستقیم شکل گرفته باشد، مدیران با لحن صادقانه صحبت می‌کنند و هدف آنها همکاری است، عملکرد تیم افزایش خواهد یافت.

مدیران موفق بلدند از مهارت ارتباط موثر در جهت ساده‌سازی فرایند و بهبود تعامل بین اعضا استفاده کنند و مهم‌تر از آن، یک تجربه ارزشمند را برای اعضای تیم رقم بزنند.

 

بیشتر بخوانید: «زندگینامه استیو جابز»

 

۲_ مهارت اعتماد‌به‌نفس

اعتماد‌به‌نفس را می‌توان از مهم‌ترین عوامل موفقیت شغلی مدیران دانست و این مهارت اغلب با تجربه و تمرین علمی رشد می‌کند. مدیران موفق به خوبی یاد گرفته‌اند که از تصمیم‌های خودشان و تیم‌شان حمایت کنند و این کار را با اطمینان کامل انجام دهند.

اگر فرصت رهبری و توسعه دارید، می‌توانید اعتماد‌به‌نفس‌تان را رشد دهید. کتاب‌های مربوط به رهبری بخوانید، در کلاس‌های آموزشی مرتبط شرکت کنید، در سمینارها حاضر شوید و کوچینگ را یاد بگیرید. مهارت‌هایی که از این طریق یاد می‌گیرید، اعتماد‌به‌نفس‌تان را رشد می‌دهد.

۳_ مهارت کوچینگ

برای اینکه دانش و تجربیات‌تان را با اعضای گروه به اشتراک بگذارید، به مهارت کوچینگ نیاز دارید. فرقی نمی‌کند مهارت‌های تخصصی اعضای تیم را افزایش دهید یا روی مهارت‌های نرم آنان متمرکز شوید. در هر دو حالت، اعتماد‌به‌نفس تیم خود را رشد داده‌اید.

۴_ مهارت انعطاف‌پذیری

همه ما دوست داریم اوضاع آرام باشد، هوا آفتابی باشد و از شرایط لذت ببریم اما در دنیای واقعی، تجربه شکست یا ناامیدی اجتناب‌ناپذیر است. هیچ محل کاری را نمی‌توان پیدا کرد که در آن ایراد یا تعارض پیدا نشود، اما لازم است کارمندان با شرایط منفی کنار بیایند و در راستای بهبود اوضاع اقدام کنند.

وظیفه امید دادن، حمایت و هدایت کردن را باید رهبر تیم برعهده بگیرد. مارک مورفی، بنیان‌گذار Leadership IQ در یک مقاله منتشر شده در فوربس بیان کرد که بین ۳۰۰۰۰ کارمند، ۲۷ درصد کارمندان زمان مواجهه با شکست به دنبال راه‌حل بوده‌اند و ۲۰ درصد از آنها، به ندرت یا هرگز سراغ راه‌حل نمی‌روند.

۵_ توانایی تصمیم‌گیری

تصمیم گیری، از مهم‌ترین مهارت‌های مدیریتی

به عنوان رهبر یک تیم، در طول روز با تصمیم‌های متعدد مواجه خواهید بود که برخی از آنها اولویت بالاتری دارند. مدیران اغلب تصمیم‌گیری‌هایشان را به تعویق می‌اندازند، تا جلوی بروز اشتباه را بگیرند.

نکته مهم این است که به عنوان مدیر هرگز نباید پا پس بکشید! اگر تصمیم‌گیری‌هایتان را به تعویق بیندازید، اعضای گروه زمان کمتری برای اقدام کردن دارند و به دنبال آن استرس و کاهش بازدهی را تجربه می‌کنند.

۶_ مهارت حل‌تعارض

نه فقط در محیط کار، که در هر جایی که ارتباطی شکل می‌گیرد، احتمال بروز تعارض و اختلاف با دیگر افراد وجود دارد. یک مدیر موفق در کمترین زمان ممکن متوجه اختلاف‌ها می‌شود و برای برطرف کردن این تعارض‌ها تلاش می‌کند.

تعارض‌های حل نشده جلوی رشد افراد و به‌دنبال آن جلوی رشد شرکت‌ها را می‌گیرد. زمانی‌که با فرایند حل‌تعارض آشنا شده باشید، در بحث‌های متداول مثل اخراج، بررسی عملکرد، بی‌توجهی به ددلاین و… رفتارهای موثری خواهید داشت.

 

بیشتر بخوانید: «رمز موفقیت ایلان ماسک»

 

۷_ تسلط بر هوش‌هیجانی

یک مدیر موفق، زمانی هوش هیجانی دارد که بتواند انصاف را رعایت کند، همدلی داشته باشد و روی مسائل حساس نباشد. به کمک هوش‌هیجانی به یک شناخت بهتر از کارکنان خود می‌رسید، احساس خستگی یا فرسودگی آنها را تشخیص داده و یک تصمیم متناسب می‌گیرید.

یک رهبر واقعی، در تصمیم‌های خود نیاز اعضای تیم را مورد توجه قرار می‌دهد و با دل‌سوزی راهکار ارائه می‌کند. مثلا اگر یکی از کارمندان دچار مشکل شده باشد، تمهیداتی جهت دورکاری، برنامه انعطاف‌پذیر یا تغییر جزئی در سیاست‌ها توسط مدیر درنظر گرفته می‌شود.

همچنین، یک رهبر موفق نسبت به عواطف‌اش خودآگاه بوده و نحوه مواجهه با این هیجانات را بلد است. مدیران باید بتوانند ناامیدی، خستگی، اضطراب و استرس‌شان را مدیریت کنند و در محیط‌های پرتنش خویشتن‌دار بوده و رفتاری منطقی داشته باشند.

۸_ گوش دادن فعال

برای بهبود مهارت‌های ارتباطی و همدلی کردن با دیگران، باید یک شنونده خوب باشید. در حقیقت، باید قبل از اینکه درک شوید، درک کنید! گوش دادن فعال یعنی این که درگیر باشید و رفتارتان را با توجه به آنچه شنیده‌اید، تنظیم کنید.

گوش دادن را به فهمیدن منظور و پیام دیگران محدود نکنید. گوش دادن زمانی اثربخش است که همدلی را در وجودتان پرورش دهد و هیجانات درونی شما را با توجه به احساسات دیگران تنظیم کند.

۹_ مهارت وا سپاری کارها

واسپاری یا تفویض اختیار یعنی بتوانید وظایف‌تان را به دیگران واگذاری کنید و برای به اتمام رساندن آن کار، به دیگران اختیار عمل دهید. زمانی می‌توانید این کار را به‌درستی انجام دهید، که سراغ فرد مناسب بروید و وظایفی که از قبل برعهده داشته‌اند را بشناسید.

گاهی اوقات مجبور هستید وظیفه‌ای که به یک فرد سپرده شده است را به شخص دیگری بسپارید. اگر واسپاری را به شکل صحیح انجام دهید، بهره‌وری و بهبود عملکرد را مشاهده خواهید کرد. همچنین بهتر است تلاش کنید در دل واسپاری کارها، مسئولیت‌پذیری اعضای تیم را افزایش دهید.

۱۰_ مهارت حل مسئله

حل مسئله در مدیریت

همه رهبران، چه کوچک و چه بزرگ، همواره با مسائل مختلف دست و پنجه نرم می‌کنند. یک مدیر موفق این توانایی را دارد که به یک موضوع خاص از زوایای مختلف بپردازد، برای مشکلات راهکار مناسب پیدا کند و در نهایت بازخورد بگیرد.

در فرایند حل‌مسئله باید اطلاعاتی که دریافت کرده‌اید را اولویت‌بندی کنید. این وظیفه شماست که در حل‌مسئله، خلاقیت اعضای گروه را به کار بگیرید و از چالش‌ها و مشکلات برای رشد و یادگیری استفاده کنید.

۱۱_ داشتن تفکر استراتژیک

تفکر استراتژیک یعنی داشتن یک تصویر کلی و برنامه‌ریزی برای آینده. مدیران موفق اهدافشان را به خوبی می‌شناسند و برای رسیدن به آن بهترین برنامه را درنظر می‌گیرند. یک معمار، قبل از ترسیم ساختمان یک طرح دقیق دارد و تمام جزئیات را در طرح لحاظ می‌کند.

در تفکر استراتژیک مثل یک معمار عملکرد دقیق داریم و با درنظر گرفتن تجربیات گذشته، برای بهبود شرایط در آینده، تصمیم‌گیری می‌کنیم.

 

بیشتر بخوانید: «روانشناسی موفقیت شغلی»

 

۱۲_ مهارت خودآگاهی

اغلب مدیران درحال تشخیص نقاط ضعف و قوت کارکنان خود هستند و این موضوع، فرصت درون‌نگری را از آنها گرفته است. رئیس کارخانه کیک و پنیر، دیوید گوردون می‌گوید که مدیران باید از خودشان بپرسند که رفتار آنها توسط دیگران چطور تفسیر می‌شود. مدیران باید به نشانه‌های غیرکلامی که از خود بروز می‌دهند توجه ویژه داشته باشند، چون این پیام‌ها می‌توانند از کلمات هم قدرتمندتر باشند.

او می‌گوید: من در محیط‌کار، شرایطی را فراهم می‌کنم که افراد به صورت دائم در مورد پیام‌های ارسال شده از سمت من، به من بازخورد دهند. این پیام‌ها می‌توانند دیگران را به سمت موفقیت هدایت کنند یا اینکه محیطی سرد و محدود کننده را ایجاد کنند.

۱۳_ سازمان‌دهی و مدیریت پروژه

برای سازمان‌دهی و مدیریت پروژه به تسلط داشتن بر جزئیات و کسب یک تصویر بزرگ نیاز دارید. علاوه‌بر‌آن باید بتوانید وظایف را تعیین کنید، موانع را پیش‌بینی کنید، راه‌حل‌های خلاقانه بیابید و یک برنامه موثر برای دست‌یابی به اهداف داشته باشید.

۱۴_ مدیریت زمان و اولویت‌بندی

مدیریت زمان و اولویت‌بندی

مدیریت زمان و اولویت‌بندی با هم تنیده شده‌اند و در جایگاه مدیر، باید این دو مهارت ضروری را کسب کنید. البته که محیط‌های پرتنش امروزی اهمیت یادگیری این مهارت‌ها را دوچندان کرده است. اگر یک مدیر نتواند زمان را به درستی مدیریت کند، فرسودگی شغلی افزایش یافته و سلامت ذهنی اعضای تیم آسیب می‌بیند.

این مشکل، جدی‌تر از چیزی است که فکر می‌کنید! نظرسنجی صورت‌گرفته توسط Deloitte و Workplace Intelligence نشان داده که ۶۳ از کارمندان و ۷۳ درصد از مدیران ارشد امکان مرخصی گرفتن ندارند و نمی‌توانند برای مدت‌زمانی مشخص از کارشان جدا شوند.

این موضوع باعث شده که ۵۷ درصد از کارمندان و ۷۰ درصد از مدیران ارشد، ترک شغل را مورد بررسی قرار دهند و به دنبال مشاغل با سطح رفاه بالاتر باشند. (تحقیق علمی)

۱۵_ استخدام، پیشرفت و حفظ کارمندان مهم

مدیران وظیفه دارند تیم مورد‌نظرشان را تشکیل دهند و برای حفظ کارمندان ماهر، برنامه داشته باشند. مدیرانی که برای حفظ کارمندان فعلی ایده‌ای ندارند، مجبور به جذب کارمند جدید هستند و این یعنی استخدام، استخدام و استخدام.

برای افزایش نرخ‌ماندگاری کارمندان می‌توانید در مصاحبه‌ها سوالات باز بپرسید. همچنین به پاسخ افراد خوب گوش کنید و در صورت نیاز، برای ارائه پاسخ، زمان بیشتری بخواهید.

 

بیشتر بخوانید: «فاکتورهای موفقیت شغلی»

 

۳ مهارت ضروری برای مدیران تیم‌های بزرگ

موفقیت مدیران تیم‌های بزرگ

مهارت‌های لازم برای مدیریت، به تعداد اعضای تیم نیز بستگی دارد. مهارت‌های لازم برای تیم‌های بزرگ‌ عبارتند از:

۱ـ پرسیدن سوالات استراتژیک

یک مدیر خوب افراد را تشویق میکند از وضعیت موجود فراتر بروند و برای دست یابی به این هدف، لازم است در ابتدا ذهن شان را از وضعیت موجود فراتر ببرند، خلاقانه فکر کنند و ریسک پذیرتر باشند.

یک مدیر خوب، باید بتواند از اعضای تیم خود سوالات هدفمند بپرسند. سوالاتی مثل: “تا حالا فکر کردی چی میشه اگه …؟”، “بنظرت چطوری میتونیم مشکل رو حل کنیم …؟” و سوالاتی از این قبیل. به عنوان مدیر کسب و کار، کمی وقت صرف کنید و با توجه به نوع کسب و کار خود، چند سوال استراتژیک مطرح کنید.

۲ـ فروتنی و نشان دادن آسیب پذیری

مدیران بزرگ هم مثل انسان های عادی نقاط ضعف و قوت و کم و کاستی های خاص خودشان را دارند و افراد دوست دارند در جریان این آسیب پذیری ها قرار بگیرند. مردم جذب رهبرانی می شوند که از نشان دادن جنبه انسانی و کاستی های خود نمی ترسند.

۳ـ نشان دادن اعتماد

به عنوان رهبر یک سازمان بزرگ، باید از مدیریت مستقیم، به مدیریت غیر مستقیم تغییر مسیر دهید. برای دست یابی به این هدف، باید تصمیم های غیر ضروری (حتی تصمیم های ضروری) را رها کنید و به مدیران مسلط و با تجربه، اعتماد کنید.

۳ مهارت ضروری برای مدیران تیم‌های کوچک

اما اگر یک تیم کوچک را مدیریت می‌کنید، بعضی از مهارت‌ها اهمیت بیش‌تری پیدا خواهند کرد. این مهارت‌‌ها عبارتند از:

۱ـ مهارت مربی‌گری و آموزش دادن

مدیران تیمهای کوچک میتوانند به جای رویکرد آموزشی، کوچینگ و مربیگری را یاد بگیرند و به این ترتیب تیمشان را توانمند سازند. مربیگری اعتماد بین اعضای تیم را افزایش داده و میزان درک نیروی کار را افزایش میدهد.

۲ـ ارتقا کار گروهی

اگر مدیران در کار تیمی حضور فعال داشته باشند، تیمی منسجم و با عملکرد بالا را خواهند ساخت. زمانیکه اعضای تیم تشویق کردن یکدیگر را یاد بگیرند و انگیزه و الهامبخشی را تمرین کنند و موفقیتهایشان را جشن بگیرند، دستیابی به اهداف امکانپذیر خواهد بود.

۳ـ ایجاد تعادل بین کار و زندگی

مدیران تیمهای کوچک باید به اندازه کافی از کار جدا شوند و به نیروی کار خود اجازه پرداختن به زندگی و جدا شدن از کار را بدهند. کارمندان شما باید بتوانند استراحت کنند و به علایقشان بپردازند، تنها در این صورت میتوانند با بازدهی بالا کار کنند.

کلام آخر

شناخت ۱۵ مهارت موفقیت شغلی مدیران و مورد توجه قراردادن آنها، بین شما و رقبا تمایز چشمگیری ایجاد خواهد کرد و هم در کوتاهمدت و هم در بلندمدت، اثر این توانمندیها را مشاهده خواهید کرد. امیدواریم مهارتهای موفقیت شغلی مدیران مورد توجه شما قرار گرفته باشد. از اینکه تا انتهای این مطلب آموزشی با ما همراه بودید، از شما متشکریم.

منابع:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *