کارآفرینان موفق ایرانی که باید آن‌ها را بشناسید

شاید بسیاری از کارآفرینان امروزی را به دلیل حضورشان در اخبار بشناسید، اما این که این افراد چگونه به موفقیت رسیدند و ایده پروژه‌هایشان از کجا شروع شد، موضوع جالبی است.

در این مقاله از سایت پتانسیل، زندگی‌نامه برخی از کارآفرینان موفق ایرانی از جمله محمد جواد شکوری مقدم، گلرخ بحری، میلاد منشی پور، آسیه حاتمی، برادران محمدی و… را بررسی می‌کنیم. این افراد نه تنها در کاری که انجام دادند موفق شدند، بلکه به اقتصاد جامعه کمک کرده‌اند، فرهنگ جامعه را تغییر دادند، آگاهی جمعی را بالا بردند و به طور کلی با نوآوری‌ها و خلاقیت‌هایشان بر زندگی بسیاری از آدم‌ها تاثیرات زیادی گذاشته‌اند.

زندگی‌نامه و دستاوردهای کارآفرینان موفق ایرانی

شکوری مقدم در سن ۲۸ سالگی آپارات را تاسیس کرد.

مطمئنا در ایران کارآفرینان موفق زیادی وجود دارند و افراد زیادی هستند که از همان روزهای آغازین تاسیس اکوسیستم استارتاپی ایران، تاثیر زیادی بر آن داشته‌اند. در اینجا ۱۲ نفر از آن‌ها را معرفی می‌کنیم.

۱- محمدجواد شکوری مقدم

شکوری مقدم مدیرعامل “آپارات”، معروف‌ترین سایت به اشتراک‌گذاری ویدیو در ایران است. او در سن ۲۸ سالگی، آپارات را تاسیس کرد و پس از دو سال، تعداد بازدید روزانه ویدئوهای آپارات از مرز یک میلیون گذشت. او همچنین بنیان‌گذار دیگر سایت‌های ایرانی از جمله کلوب، فیلیمو، لنزور، صباویژن و میهن بلاگ است.

محمدجواد از ۱۶ سالگی وارد دنیای برنامه‌نویسی شده بود و در کنار درسش، به صورت پاره وقت با شرکت ایران سیستم همکاری می‌کرد. تحصیلش را در رشته برق در دانشگاه امیرکبیر ادامه داد، اما پس از مدتی متوجه شد به پرژوه‌های برنامه‌نویسی بیشتر از برق علاقه دارد؛ بنابراین از دانشگاه انصراف داد و برنامه‌نویسی را دنبال کرد.

یکی از خصوصیات بارز شکوری مقدم، شجاعت است که در مسیر موفقیت‌های او همراهش بوده و هست. همچنین فرمول موفقیت و پیروزی‌های محمدجواد، تشکیل یک تیم قوی بود؛ اولین هم تیمی او، برادرش بود که ماشین‌شان را فروختند و سابت کلوب را راه‌اندازی کردند.

محمدجواد شکوری مقدم اکنون مدیرعامل صباایده، یکی از شرکت‌های فعال فناوری اطلاعات در ایران است.

بیشتر بخوانید: رمز موفقیت بیل گیتس

۲- آسیه حاتمی

آسیه حاتمی متولد ۱۳۵۸ و بنیان‌گذار و مدیرعامل ایران تلنت (irantalent.com) است. او در رشته مهندسی پلیمر دانشگاه امیرکبیر به تحصیل پرداخت و دوره‌های زیادی در زمینه کسب و کار را در نقاط مختلف جهان گذرانده است.

او در سال ۸۱ یعنی در ۲۳ سالگی، ایران تلنت را تاسیس کرد که اولین سایت کاریابی و استخدام آنلاین در ایران بود.

آسیه حاتمی در یک سال اول تمام کارهای ایران تلنت را به تنهایی انجام می‌داد و این سابت بیشتر با زبان انگلیسی فعالیت می‌کرد و تمرکزش روی مشتریان خارجی بود؛ زیرا شرکت‌های ایرانی کمتر به سایت‌ها اعتماد داشتند و با فرآیند استخدام اینترنتی آشنا نبودند. حتی تا سالیان سال، تنها سه الی ۵ نیرو به آن اضافه شد و بعد از دو سال، ایران تلنت به یکی از سایت‌های حرفه‌ای تبدیل شد. در حال حاضر حدود ۷۰ نیروی تمام وقت در این شرکت مشغول به کار هستند و سالانه بیش از ۲۵ هزار نفر از طریق این سایت استخدام می‌شوند.

یکی از ویژگی‌های پرطرفدار ایران تلنت، سرویس رزومه‌ساز آنلاین و رایگان است که افراد جویای کار می‌توانند سوابق شغلی خود را حتی به شکل ۲ زبانه بسازند و برای شرکت‌های مختلف ارسال کنند.

۳- حمید و سعید محمدی

برادران محمدی بنیان‌گذاران دیجی‌کالا هستند.

برادران محمدی در تابستان ۱۳۵۷ در یک خانواده پرجمعیت ۱۱ فرزندی در محله ابوذر تهران به دنیا آمدند. آن‌ها بنیان‌گذاران “دیجی‌کالا”، یکی از بزرگ‌ترین استارتاپ‌های تجارت الکترونیک در ایران هستند.

ایده تاسیس دیجی‌کالا از آن‌جا شروع شد که این دو برادر به عکاسی دیجیتال علاقه داشتند و تصمیم گرفتند دوربین عکاسی بخرند؛ پس از جستجوی فراوان در اینترنت برای کسب اطلاعات درباره دوربین‌ها، دوربین مورد نظرشان را پیدا کردند و آن را از خیابان جمهوری تهران خریدند؛ اما پس از چند روز فهمیدند که لنز دوربین دست دوم است. این تجربه تلخ، انگیزه تاسیس اولین فروشگاه اینترنتی را در ذهن آن‌ها ایجاد کرد که اطلاعات درستی از محصولات به کاربران ارائه دهد.

پس از یک سال، حمید و سعید محمدی در سن ۲۸ سالگی دیجی‌کالا را راه‌اندازی کردند و هم اکنون سعید محمدی رئیس هیئت مدیره و حمید محمدی مدیرعامل اجرایی این شرکت است. طبق آمارهای انجام شده، در حال حاضر شرکت دیجی‌کالا بیش از ۸ هزار کارمند دارد. از زیرمجموعه‌های دیجی‌کالا می‌توان به دیجی‌استایل، فیدیبو، دیجی‌پی، دیجی‌نکست، دیجی‌کلاب، دیجی‌پلاس، دیجی‌کالاجت، کمدا، پیندو و دیجی‌اکسپرس اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: رمز موفقیت استیو جابز

۴- نازنین دانشور

نازنین دانشور موسس و مدیرعامل “تخفیفان”، یکی از بزرگ‌ترین وب‌سایت‌های خرید آنلاین در ایران است که در ۲۸ سالگی آن را راه‌اندازی کرد.

نازنین در یک خانواده تحصیل‌کرده به دنیا آمد و علی‌رغم توصیه خانواده‌اش به درس خواندن در رشته پزشکی، در رشته کامپیوتر و مهندسی آی تی دانشگاه امیرکبیر تحصیل کرد. به دلیل این که به برنامه‌نویسی علاقه داشت، در سال ۸۸ تصمیم گرفت سوپرمارکت آنلاینی به نام “میدونک” را راه‌اندازی کند و همین کار را هم انجام داد، اما به دلیل سرعت پایین اینترنت، عدم آگاهی مردم از خریدهای اینترنتی و…، پروژه او شکست خورد.

سپس به آلمان رفت و در شرکت گروپون که یک سرویس مشابه تخفیفان بود مشغول به کار شد؛ در همان زمان بود که تاسیس چنین سرویسی در ایران به ذهنش رسید. مدتی در آلمان روی این پروژه کار کرد و چند سال بعد به ایران بازگشت و به همراه خواهرش، سایت تخفیفان را تاسیس کرد.

دانشور در ۳۵ سالگی به دلیل تاسیس این شرکت، جایزه کارآفرین جوان را از کنفدراسیون اتاق‌های بازرگانی و صنعت آسیا و اقیانوسیه دریافت کرد.

۵- بیژن زمانی

بیژن زمانی بنیان‌گذار استارتاپ میهن پزشک است.

بیژن زمانی متولد ۱۳۶۸ است و در خانواده‌ای به دنیا آمد که اکثر اقوام او پزشک بودند. او کارآفرین و بنیان‌گذار استارتاپ “میهن پزشک” است.

بیژن در سن ۱۴ سالگی برای ادامه تحصیل به لندن مهاجرت کرد و در رشته مهندسی کامپیوتر به تحصیل پرداخت. او از ۱۵ سالگی وارد فضای کارآفرینی و استارتاپی شد و در سن ۱۷ سالگی، اولین کسب و کار خود به نام “شروکس” را راه‌اندازی کرد. شروکس شبیه یاهو بود و در اولین دوره جشنواره وب‌سایت ایران، جایزه وب‌سایت برتر را کسب کرد.

در ۲۲ سالگی تصمیم گرفت دومین کسب و کار خود، یعنی میهن پزشک را با هدف ارائه خدمات اینترنتی به پزشکان و بیماران در سراسر کشور ایران، تاسیس کند. سایت میهن پزشک هم اکنون یکی از محبوب‌ترین سایت‌ها در زمینه معرفی پزشکان، نوبت‌دهی و مشاوره آنلاین پزشکی است و همه افرادی که در زمینه پزشکی و درمانی و حتی در زمینه‌های مرتبط مثل روانشناسی، طب سنتی، دامپزشکی و… فعالیت دارند نیز می‌توانند در این سایت عضو شوند.

بیشتر بخوانید: افراد موفق خارجی

۶- گلرخ بحری

گلرخ بحری در خانواده‌ای کارآفرین به دنیا آمد؛ پدرش باقر بحری یکی از کارآفرینان حوزه آی تی است، خواهرش با مدرک فوق لیسانس هوش مصنوعی در همین حوزه فعالیت می‌کند و خودش موسس سایت “مهربانه” است. گلرخ ساکن کانادا و دارای مدرک کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی با تمرکز بر مدیریت بازاریابی عمومی است.

او در سال ۲۰۱۴ سایت مهربانه را راه‌اندازی کرد. مهربانه یک پلتفرم تامین مالی جمعی است؛ یعنی مبلغ مورد نیاز برای اجرای پروژه‌های نیکوکاری، مسئولیت اجتماعی و توانمندسازی را جمع‌آوری و تحقق آن‌ها را فراهم می‌کند. بنابراین، همیشه پروژه‌های گوناگونی در مهربانه وجود دارند که افراد می‌توانند متناسب با علاقه خود، از آن‌ها حمایت کنند. مهربانه علاوه بر تامین مالی پروژه‌ها، به فرهنگ‌سازی در زمینه موضوعات اجتماعی، محیط زیست، حیوانات و… نیز اهمیت می‌دهد.

روش کار مهربانه به این صورت است که هر پروژه یک مجری دارد که تعریف، کنترل و مسئولیت پروژه بر عهده اوست. همچنین هر پروژه مبلغ معین و زمان پایان مشخصی دارد که اگر مبلغ مورد نظر در زمان تعیین شده جمع شود، پروژه اجرا می‌شود؛ در غیر این صورت مبالغ به حساب افراد در مهربانه برمی‌گردد. مجریان پس از دریافت سرمایه موردنیاز و اجرای پروژه، برای شفاف‌سازی موظف‌اند گزارش آن را در اختیار مهربانه قرار دهند تا به صورت عمومی منتشر شود.

۷- حسام آرمندهی

حسام آرمندهی عضو هیئت مدیره دیوار است.

حسام آرمندهی در سال ۱۳۶۴ در تهران متولد شد. او یکی از کارآفرینان موفق ایرانی و از بنیان‌گذاران اپلیکیشن‌های “کافه بازار”، “دیوار” و “بلد” است و هم اکنون عضو هیئت مدیره دیوار و رئیس هیئت مدیره کافه بازار می‌باشد.

او فارغ التحصیل رشته مهندسی کامپیوتر از دانشگاه صنعتی شریف است و در ۲۵ سالگی برای تحصیل در رشته مورد علاقه‌اش یعنی کارآفرینی و کسب و کار، به سوئد رفت.

حسام در یکی از سفرهایش به ایران، یکی از دوستانش به اسم رضا محمدی را دید و متوجه شد که در حال کار کردن روی پروژه فارسی تل هستند و هدف آن فارسی‌سازی اندروید و تولید برنامه‌های ضروری فارسی بود. حسام تصمیم گرفت چند روز بیشتر در ایران بماند تا ماهیت پروژه را تغییر دهند و پس از آن، ایده راه‌اندازی اپلیکیشن کافه بازار به ذهن آن‌ها رسید و حسام برای همیشه در ایران ماند. در حال حاضر اکثر گوشی‌های اندرویدی از این برنامه استفاده می‌کنند.

او در ۲۸ سالگی، دومین پروژه خود یعنی وبسایت و اپلیکیشن دیوار را در ایران تاسیس کرد. دیوار وبسایتی است که در زمینه خرید و فروش کالاهای نو و دست دوم ایجاد شده است.

دومین جشنواره امین‌الضرب در سال ۹۶ با هدف تجلیل از کارآفرینان ایرانی برگزار شد و جایزه نشان امین‌الضرب به حسام آرمندهی، به عنوان یکی از ده فرد برتر در حوزه کارآفرینی اهدا شد.

۸- لنا وفایی

لنا وفایی متولد ۱۳۶۷ مدیرعامل اپلیکیشن “پیاده” است. او در ۱۸ سالگی به کانادا مهاجرت کرد و لیسانس خود را در رشته مهندسی ژئوتکنیک گرفت، سپس به نیویورک رفت و برای فوق لیسانس در رشته معماری و شهرسازی به تحصیل ادامه داد.

او در ۲۷ سالگی پروژه پیاده را شروع کرد؛ پیاده یک اپلیکیشن است که اطلاعات مکان‌های مختلف فرهنگی و تفریحی تهران را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. سال بعد این اپلیکیشن منتشر شد و در نمایشگاه الکامپ همان سال به طور رسمی وارد دنیای استارتاپ‌ها شد. لنا در آن زمان تصمیم گرفت برای مدتی از طریق اپلیکیشن درآمدزایی نکند و صرفا روی جذب مخاطب تمرکز کند. سال بعد این پروژه در رویداد استارتاپ سیلک رود، به عنوان یکی از استارتاپ‌های برتر تهران انتخاب شد. شرکت پیاده هم اکنون حدود ۵۰ نفر کارمند دارد که نیمی از آن‌ها زن و نیمی مرد هستند.

۹- میلاد منشی پور

میلاد منشی پور بنیان‌گذار و مدیرعامل تپسی است.

میلاد منشی پور متولد ۱۳۷۲ بنیان‌گذار و مدیرعامل تپسی است. او در رشته مهندسی مکانیک درس خوانده و مدرک لیسانس را در دانشگاه تهران و فوق لیسانس را در فرانسه گذرانده است. قبلا در صنعت نفت و گاز کار می‌کرد و به مدت ۱۰ سال در شرکت‌های معتبر اروپایی و آمریکایی مثل فورچون فعالیت داشت.

منشی پور در سال ۹۵ به همراه دو نفر از دوستانش شرکت تپسی را راه‌اندازی کردند؛ تپسی یک سامانه هوشمند درخواست خودرو آنلاین است. این شرکت هم اکنون یکی از معتبرترین شرکت‌های ایران است که در ۱۳ استان کشور فعال است، بیشتر از ۱۵۰ هزار راننده فعال، ۱۵۰ کارمند تمام وقت و حدود ۸۰ کارمند پاره وقت دارد.

در چهارمین دوره اعطای نشان و لوح کارآفرینی امین‌الضرب در سال ۱۳۹۸، از میلاد منشی پور تقدیر شد.

۱۰- نیکو نیکنام

نیکو نیکنام لیسانس مهندسی شیمی دارد و به مدت ۵ سال در بازار نشر و طراحی فعالیت می‌کرد. او به عنوان طراح گرافیک با موسسات زیادی همکاری کرد تا این که در سال ۹۴، استارتاپ خود به نام “نیک پرینت” را تاسیس کرد؛ نیک پرینت یک سرویس طراحی و چاپ آنلاین است. به این صورت که افراد فایل چاپی مدنظرشان برای لیوان، پیکسل، کارت ویزیت و… را در سایت قرار می‌دهند، هزینه آن را آنلاین پرداخت می‌کنند و بدون نگرانی، چاپ آن را به اعضای تیم نیک پرینت می‌سپارند و حدود ۱۰ روز بعد کارشان را تحویل می‌گیرند. همچنین آن‌ها ادعا می‌کنند که اگر فایل افراد مشکل داشته باشد، دوباره آن را اصلاح می‌کنند و تا زمان رضایت مشتری آن را تحویل چاپ نمی‌دهند.

۱۱- تبسم لطیفی

تبسم لطیفی بنیان‌گذار سایت مامان‌پز است.

تبسم لطیفی در سال ۱۳۶۴ در خرم‌آباد به دنیا آمد و در سال ۱۳۸۳ برای تحصیل در رشته برق دانشگاه شریف به تهران رفت و کارشناسی ارشد خود را در رشته MBA ادامه داد. اولین شغل او کارمندی در بانک پاسارگاد بود. تبسم بنیان‌گذار سایت “مامان‌پز” است اما این ایده از کجا به ذهنش رسید؟

وقتی تبسم دانشجو بود، از خوردن غذاهای بیرون و دانشگاه خسته شده بود؛ به همین دلیل یک روز از دوستش درخواست کرد تا در ازای پرداخت پول، مادر دوستش برای تبسم هم غذا بپزد. تبسم می‌گفت: در تهران مامان‌های خانه‌دار زیادی زندگی می‌کنند که دوست دارند با انجام کارهای در حد توانشان، کمک خرج خانواده باشند و از طرفی دیگر، چندین هزار دانشجو، کارمند، کارگر و… در تهران هستند که واقعا تمایل دارند به جای غذاهای تکراری رستوران‌ها، غذای خانگی بخورند. او در نهایت این ایده را با دوستان و استادش در میان گذاشت و با بازخوردی که از آن‌ها گرفت به این نتیجه رسید این کار احتمالا آینده اوست. در ادامه سایت را طراحی کرد تا مامان‌هایی که فکر می‌کنند دستپخت خوبی دارند، در آن ثبت نام کنند و نام سایت را مامان‌پز گذاشت.

۱۲- غلامعلی سلیمانی

غلامعلی سلیمانی در سال ۱۳۲۵ در آمل به دنیا آمد. او بنیان‌گذار گروه سولیکو است؛ این گروه بیش از ۲۰ زیر مجموعه دارد و یکی از بزرگ‌ترین و معروف‌ترین آن‌ها، شرکت فراورده‌های گوشتی و لبنی کاله است.

سلیمانی دوران دانشگاهش را در دانشگاه ملی ایران گذراند و مدرک لیسانس خود را در رشته ریاضی – فیزیک گرفت. او در سن ۲۵ سالگی کار خود را به صورت جدی شروع کرد؛ ابتدا کارش را با توزیع شیر آغاز کرد، سپس پخش سوسیس و کالباس را با شرکت کالباس‌سازی گیلان شروع کرد و بعدها در مغازه‌ای همبرگر تولید می‌کرد تا این که در سال ۱۳۷۰ شرکت لبنی کاله را تاسیس کرد.

او در حال حاضر ۴۰ شرکت و ۲۰ کارخانه دارد و تنها ایرانی است که توانسته با شرکت‌های بزرگ غذایی جهان مانند نستله، دنون و… همکاری کند. سلیمانی به پدر صنعت نوین ایران و سلطان دسر ایران معروف است. علاوه بر آن، او باشگاه ورزشی کاله را نیز بنیان‌گذاری کرده است.

در سال ۱۳۹۵، نشان عالی مدیر شایسته ملی توسط رئیس جمهور آن زمان، یعنی حسن روحانی به غلامعلی سلیمانی داده شد. همچنین مدال افتخار ملی صادرات نیز به برند کاله اهدا شد که توسط سلیمانی مدیریت می‌شد.

در چهارمین جشنواره رهبران کارآفرین در سال ۱۳۹۵، تندیس کارآفرین برتر به سلیمانی اعطا شد.

در سال ۲۰۱۵، مرکز تجارت بین‌الملل، سازمان همکاری‌های اسلامی در مالزی، سلیمانی را به عنوان نخبه اقتصادی در جهان اسلام و یکی از تاثیرگذارترین افراد در حوزه اقتصاد معرفی کرد.

در سال ۱۳۹۶ نیز چندین تندیس به سلیمانی داده شد از جمله نشان امین‌الضرب، تندیس جشنواره رهبران کارآفرین، تندیس مشتری نمونه بانک کشاورزی و تندیس انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی.

کلام آخر

هیچ فرمولی برای کارآفرین شدن وجود ندارد. با توجه به مطلبی که خواندیم نتیجه می‌گیریم کارآفرینان موفق ایرانی در مسیرشان سخت کار کردند و پیگیر بودند، برای انجام کارهای جدید ریسک کردند، بازار هدف و رقبای خود را می‌شناختند، همیشه در حال یادگیری مطالب جدید بودند و پس از شکست خوردن تسلیم نشدند، بلکه از شکست‌ها درس گرفتند.

همچنین می‌توانید از دوره رایگان روانشناسی پول استفاده کنید تا مسیر موفقیت و ثروتمند شدن برای شما هموارتر شود.

منابع:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *