وبینار رایگان «۷ فرمول پول»

راهکارهای رشد مالی در ایران

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

بررسی زندگینامه استیو جابز

زندگی نامه استیو جابز

استیو جابز یکی از رهبران و کارآفرینان موفق در حوزه تکنولوژی بود. او به عنوان یکی از بنیان‌گذاران شرکت اپل و رئیس سابق استودیوی انیمیشن پیکسار، صنعت کامپیوتر و انیمیشن را متحول کرد و در زمان مرگش ثروتی به ارزش ۱۰ میلیارد دلار به دست آورده بود. در نهایت جایز پس از ۸ سال مبارزه با سرطان پانکراس، در ۵ اکتبر ۲۰۱۱ در سن ۵۶ سالگی درگذشت. در این مقاله، زندگی نامه استیو جابز را به طور کامل بررسی می‌کنیم.

 

پیشنهاد ویژه: روانشناسی پول

 

زندگی نامه استیو جابز

استیو جابز یکی از بنیان‌گذاران شرکت اپل بود.

استیو جابز مخترع، طراح، کارآفرین آمریکایی و یکی از بنیان‌گذاران شرکت اپل بود و خودش هم به عنوان مدیر اجرایی و رئیس شرکت در آن‌جا کار می‌کرد.

 

دنبال افزایش درآمد هستی؟

وبینار «۷ فرمول پول» فاصله تو تا کسب ثروته!

۴ جلسه محتوای ناب و نایاب

.

 

جایز در سال ۱۹۵۵ در سان‌فرانسیسکو متولد شد. مادرش جوئن شیبل سیمپسون، آلمانی–سوییسی و پدرش عبدالفتاح جان جندلی، سوری بود. استیو زمانی به دنیا آمد که پدر و مادرش هر دو دانشجو و ۲۳ ساله بودند و به دلیل مشکلات خانوادگی و این که هنوز با یکدیگر ازدواج نکرده بودند، نمی‌توانستند او را بزرگ کنند و به همین دلیل یک زوج، استیو را به فرزندی قبول کردند.

پل رینهولد جاب، پدرخوانده استیو، مکانیک ماهر کارخانه ساخت لیزر و کلارا هاگوپیان مادرخوانده استیو، حسابدار بود. استیو جابز در مصاحبه‌ای گفته بود که می‌خواهم برای فرزندانم به همان خوبی باشم که پدرم برای من بود.

در زندگی نامه استیو جابز آمده است که او باهوش بود اما بدون تعلل دانشگاه را رها کرد و در زمینه‌های مختلف شروع به کار کرد تا این که در سال ۱۹۷۶ با دوستش استیو وزنیاک، شرکت اپل را تاسیس کردند. جابز در سال ۱۹۸۵ اپل را ترک کرد و استودیوی انیمیشن پیکسار را راه‌اندازی کرد و دوباره بعد از سال‌ها به اپل بازگشت. محصولات اپل از جمله آیفون، آیپد، آی‌پاد و…، تحولاتی در دنیای فناوری ایجاد کردند.

سرانجام پس از مبارزه طولانی مدت با سرطان پانکراس، جابز در سال ۲۰۱۱ درگذشت.

 

 

دوران کودکی تا جوانی

استیو جابز کودکی کنجکاو بود.

استیو با خانواده خود که او را به سرپرستی قبول کرده بودند در مانتین ویو، منطقه‌ای که بعدها به نام دره سیلیکون شناخته شد، زندگی می‌کرد.

او کودکی کنجکاو بود که البته گاهی اوقات این کنجکاوی به او آسیب رسانده بود. به گفته مجله ساینس فوکوس بی‌بی‌سی، استیو در دوران کودکی دو بار به اورژانس منتقل شد؛ یک بار پس از چسباندن سنجاق به پریز برق و سوزاندن دستش و بار دیگر به دلیل خوردن سم.

در زندگینامه استیو جابز آمده است که مادرش قبل از این که استیو به مدرسه برود، خواندن را به او آموخت و پدرش به واسطه شغلی که داشت، کار با لوازم الکترونیکی را در گاراژ خانه به پسرش آموزش می‌داد. او به استیو یاد می‌داد که چگونه وسایل الکترونیکی را از یکدیگر جدا و دوباره آن‌ها را به هم وصل کند. این کار، اعتماد به نفس، سرسختی و قدرت را در جابز به وجود آورد.

اگرچه استیو جابز باهوش و مبتکر بود اما علاقه‌ای به درس خواندن نداشت. دوران ابتدایی برای او خسته‌کننده و کسالت‌آور بود.

در کلاس چهارم معلمی داشت که در موفقیت‌های آینده او نقش موثری ایجاد کرد زیرا جابز را با توانایی‌هایش آشنا کرد. این معلم باعث شد تا استیو کلاس پنجم را جهشی بخواند و یک سال زودتر دوران ابتدایی‌اش را تمام کند. با وجود عدم علاقه جابز به مدرسه، آنقدر در درس‌هایش خوب عمل می‌کرد که مدیران مدرسه می‌خواستند او را مستقیم به دبیرستان بفرستند اما والدینش این پیشنهاد را نپذیرفتند.

جابز در حین تحصیل در دبیرستان هومستد، به کلوپ کاوشگران در هیولت پاکارد (HP) پیوست و آن‌جا بود که برای اولین بار کامپیوتر را دید. استیو در HP با شریک آینده خود یعنی استیو وزنیاک آشنا شد.

پس از فارغ‌التحصیلی از دبیرستان، در کالج رید در شهر پورتلند ایالت اورگن ثبت نام کرد اما بعد از ۶ ماه از دانشگاه انصراف داد. پس از انصرافش، در بعضی از کلاس‌های هنر دانشگاه از جمله خوشنویسی شرکت کرد و این هنر نقش اساسی در شغل آینده او داشت. او گفته بود: “اگر به کلاس خوشنویسی نمی‌رفتم، مکینتاش هرگز طرح‌ها و فونت‌های مختلف حروف را نداشت و از آن‌جا که ویندوز هم دقیقا از مکینتاش کپی کرده است، هیچ یک از کامپیوترها این طرح‌ها و فونت‌ها را نداشتند.”

در سال ۱۹۷۴ جایز به عنوان طراح بازی‌های ویدیویی در شرکت آتاری مشغول به کار شد اما چند ماه بعد شرکت را ترک کرد و برای یافتن روشنگری معنوی به هند رفت. در همین زمان بود که داروهای روانگردان را امتحان کرد.

 

 

راه اندازی اپل

اپل در سال ۱۹۷۶ تاسیس شد.

در سال ۱۹۷۶ زمانی که جابز فقط ۲۱ سال داشت، با دوستش وزنیاک شرکت کامپیوتری اپل را در پارکینگ خانه خود راه‌اندازی کردند. این دو دوست برای سرمایه‌گذاری و کارآفرینی خود به پول نیاز داشتند؛ از این رو، جابز فولکس واگن خود و وزنیاک ماشین حساب علمی محبوب خود را فروخت.

تاسیس اپل، تحولی در صنعت کامپیوتر بود.

شرکت اپل در سال ۱۹۸۰ به یک شرکت سهامی عام تبدیل شد و ارزش خالص آن تا روز معاملات ۱.۲ میلیارد دلار بود. با این حال، چندین محصول بعدی اپل نقص‌های قابل توجهی در بخش طراحی داشتند و انتقاداتی از سوی مصرف‌کنندگان به شرکت وارد شد. این اتفاق باعث شد تا IBM رقیب اپل، از آن‌ها پیشی بگیرد.

به دنبال این اتفاقات، اپل مجبور بود تا رقیب خود را شکست دهد و از این رو، شروع کردند به یافتن مدیری برای مدیریت، رشد و گسترش اپل. در سال ۱۹۸۳ جابز به سراغ کارشناس بازاریابی پپسی کولا، یعنی جان اسکالی رفت تا او را قانع کند به عنوان مدیرعامل در شرکت اپل کار کند. سال بعد، مکینتاش منتشر شد اما فروش آن کم بود و همچنان کامپیوترهای IBM در صدر جدول بودند.

در نهایت، برخی از مدیران شرکت اپل از جابز راضی نبودند و می‌گفتند او بداخلاق، دمدمی‌مزاج و خشن است، کارهایی انجام می‌دهد که برای دیگران آزاردهنده و چندش‌آور است و مسائل بهداشتی را رعایت نمی‌کند. همچنین اسکالی معتقد بود که جابز به اپل آسیب می‌رساند و پس از کشمکش فراوان میان آن‌ها، مدیران شرکت خواستار حذف جابز شدند. سرانجام با این که جابز یکی از مدیران اولیه اپل بود، در سال ۱۹۸۵ از این شرکت اخراج شد.

 

 

اقدامات مهم زندگی استیو جابز

اقدامات مهمی که استیو جابز در طول زندگی خود انجام داده و او را به یکی از موفق‌ترین کارآفرینان در دنیا تبدیل کرده، به شرح زیر است:

۱- معرفی کامپیوتر شخصی

جابز و وزنیاک اولین رایانه‌های شخصی (Apple I) که تولید کردند را با قیمت ۶۶۶ دلار به بازار عرضه کردند و در نهایت از طریق این کامپیوترها حدود ۷۷۴ هزار دلار درآمد کسب کردند. سه سال پس از عرضه دومین کامپیوتر اپل (Apple II)، فروش شرکت آن‌ها ۱۳۹ میلیون دلار افزایش یافت.

۲- شرکت نکست

استیو جابز در سال ۱۹۸۵ شرکت نکست را تاسیس کرد.

استیو جابز پس از اخراج از اپل، در سال ۱۹۸۵ شرکت کامپیوتری دیگری به نام نکست را راه‌اندازی کرد. این شرکت اولین کامپیوتر خود را در سال ۱۹۸۸ معرفی کرد. جابز امیدوار بود که این کامپیوتر برای دانشجوها و محققان جذاب باشد اما با قیمت ۶۵۰۰ دلار، برای خریداران گران بود.

اگرچه کامپیوترهای این شرکت فروش زیادی نداشت اما سیستم عامل آن پیشرفت کرد و برنامه‌نویسان از آن برای ساخت بازی‌های ویدیویی مانند Quake و Doom استفاده کردند. همچنین تیم برنرز لی، اولین مرورگر وب را با استفاده از کامپیوتر نکست ایجاد کرد.

سرانجام در سال ۱۹۹۶، اپل شرکت نکست را به قیمت ۴۲۹ میلیون دلار خرید.

۳- شرکت پیکسار

در سال ۱۹۸۶، جابز یک شرکت انیمیشن‌سازی را از جوج لوکاس خرید. این شرکت بعدها به استودیوی انیمیشن پیکسار تبدیل شد و فیلم‌های بسیار محبوبی از جمله داستان اسباب‌بازی‌ها (۱۹۹۵)، در جستجوی نمو (۲۰۰۳)، شگفت‌انگیزان (۲۰۰۴)، ماشین‌ها (۲۰۰۶)، بالا (۲۰۰۹) و… در آن‌جا ساخته شد.

در سال ۲۰۰۶ شرکت دیزنی، پیکسار را به قیمت ۷.۴ میلیارد دلار خرید و پس از آن، جایز به یکی از بزرگ‌ترین سهام‌داران دیزنی تبدیل شد. تا سال ۲۰۲۲، فیلم‌های پیکسار در باکس آفیس جهانی حدود ۱۴.۷ میلیارد دلار فروش داشتند.

۴- بازگشت به اپل

در سال ۱۹۹۷ جایز به عنوان مدیرعامل اپل به سمت خود بازگشت. همان‌طور که در دهه ۱۹۷۰ باعث موفقیت اپل شد، در دهه ۱۹۹۰ نیز شرکت را زنده کرد. در طی یک تغییر سازمانی، بیشتر اعضای هیات مدیره اپل را تغییر داد، تعدادی از پروژه‌ها را لغو کرد و بر تولید محصولات و توسعه سیستم‌ها تمرکز کرد.

با بازگشت جابز، محصولات مبتکرانه او مانند iMac، کمپین‌های برندسازی موثر و طراحی‌های شیک او بار دیگر توجه خریداران را به خود جلب کرد.

در سال‌های بعد، اپل محصولات خود از جمله مک‌بوک ایر، آی‌پاد و آیفون را معرفی کرد که همگی منجر به انقلابی در دنیای تکنولوژی شدند. پس از تولید اولین آیفون، این شرکت برای نشان دادن محصولات بیشتر خود، در سال ۲۰۰۷ رسما نام خود را به “اپل” تغییر داد.

گزارش‌های سه ماه اپل در آن سال بهبود قابل توجهی داشت و ارزش سهام این شرکت در آن زمان رکوردها را شکست و به سود خیره‌کننده‌ای رسید.

در سال ۲۰۰۸، با افزایش فروش آیتونز و آی‌پاد، اپل بعد از Walmart به دومین فروشگاه موسیقی در آمریکا تبدیل شد. همچنین در فهرست فورچون، یکی از برترین شرکت‌های آمریکا، اپل در رتبه اول قرار گرفت.

اپل از سال ۲۰۰۷ تاکنون ده‌ها نسخه از آیفون را منتشر کرده است.

در سال ۲۰۲۳ یک گوشی نسل اول اپل بدون بسته‌بندی در حراجی به قیمت بیش از ۶۳ هزار دلار فروخته شد.

 

 

دستاورد‌های استیو جابز

مهم‌ترین دستاورد استیو جابز محصولات اپل بود.

استیو جابز به قدری در دنیای تکنولوژی و بیزینس تاثیرگذار بود که نمی‌توان تمام دستاوردهای او را در این مطلب آورد. با این حال، مهم‌ترین آن‌ها شامل موارد زیر هستند:

  • با Apple II و Macintosh انقلابی در صنعت کامپیوترهای شخصی ایجاد کردند.
  • آی‌مک اولین محصولی بود که جابز آن را طراحی کرد.
  • با تولید آیفون، انقلابی در صنعت گوشی‌های هوشمند به وجود آورد.
  • تولید آی‌پد به محصول محبوبی تبدیل شد.
  • معرفی ماوس و رابط کاربری گرافیکی
  • تولید گجت پخش‌کننده موسیقی دیجیتال قابل حمل به نام آی‌پاد
  • ایجاد انقلابی در فروش موسیقی با تاسیس فروشگاه آیتونز
  • ایجاد انیمیشن‌های کامپیوتری با سرمایه‌گذاری در پیکسار
  • راه‌اندازی اپل استور
  • با راه‌اندازی اپل استور، نحوه توزیع اپلیکیشن‌ها را تغییر داد.
  • طراحی شیک کامپیوترهای اپل و توجه به جزئیات
  • جابز نیز مانند دیگر افراد ثروتمند در جهان، فعالیت‌های بشردوستانه زیادی انجام داده و زندگی بسیاری از افراد را تغییر داده است.

افتخارات و جوایز استیو جابز

استیو جابز به دلیل فعالیت‌هایش، جوایز زیادی در طول عمر خود دریافت کرد که برخی از آن‌ها به شرح زیر است:

  • اعطا مدال ملی فناوری توسط رئیس جمهور وقت ایالات متحده در سال ۱۹۸۵
  • دریافت جایزه جفرسون در سال ۱۹۸۷ به دلیل خدمات عمومی او
  • کارآفرین برتر دهه توسط مجله Inc در سال ۱۹۸۹
  • دریافت جایزه هاروارد ولوم از کالج رید در سال ۱۹۹۱
  • از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۰ در لیست تاثیرگذارترین افراد جهان مجله تایم ۱۰۰ بود.
  • قدرتمندترین فرد در بیزینس توسط مجله فورچون در سال ۲۰۰۷
  • در سال ۲۰۱۲ پس از مرگ جابز، جایزه گرمی به او اعطا شد.
  • در سال ۲۰۱۲ پس از مرگش، جایزه ادیسون به دلیل نوآوری‌هایش در طول زندگی حرفه‌ای به او اهدا شد.
  • در سال ۲۰۱۳ پس از مرگش به لیست افسانه‌های دیزنی اضافه شد.

مرگ استیو جابز

استیو جابز در سال ۲۰۱۱ درگذشت.

در سال ۲۰۳۳ استیو جابز متوجه شد که به سرطان لوزالمعده مبتلا است و تنها راه درمان آن عمل جراحی است. اما او به جای انتخاب درمان پزشکی، رژیم غذایی گیاه‌خواری را انتخاب کرد و جراحی را به مدت ۹ ماه عقب انداخت. این تصمیم بدی بود زیرا اسکن بعدی نشان داد که تومور رشد کرده و در بدنش پخش شده است. در نهایت در سال ۲۰۰۴، جایز تحت عمل جراحی قرار گرفت و تومور پانکراس برداشته شد.

در اوایل سال ۲۰۰۹، گزارش‌هایی در مورد کاهش وزن جابز منتشر شد و برخی پیش‌بینی می‌کردند که بیماری او عود کرده است و پیش‌بینی آن‌ها درست بود. سرطان به کبد او گسترش پیدا کرده بود و حتی با وجود موفقیت‌آمیز بودن عمل پیوند کبد اما این پیوند چندان موثر نبود و تومورها در قسمت‌های دیگر بدنش رشد کرده بودند.

طبق گفته یکی از متخصصان سرطان لوزالمعده، انتخاب درمان رژیم غذایی باعث پیشرفت کردن بیماری او شده بود.

پس از جراحی پیوند کبد، جابز یک مرخصی شش ماهه گرفت و در یک ایمیل به کارمندانش گفت که “بیماری او پیچیده‌تر از چیزی است که فکر می‌کرد.” سپس از سمت مدیرعامل اپل استعفا داد و تیم کوک را به جای خود معرفی کرد.

سرانجام جایز در ۵۶ سالگی در خانه خود درگذشت و پزشکان علت مرگ او را ایست تنفسی ناشی از سرطان پانکراس اعلام کردند. مراسم خاکسپاری جابز در محوطه دانشگاه استنفورد برگزار شد.

به گزارش نیویورک تایمز، جابز در آخرین هفته‌های زندگی‌اش به قدری ضعیف شده بود که به سختی از پله‌های خانه بالا می‌رفت. با این حال توانست با برخی از همکاران خود از جمله مدیرعامل دیزنی خداحافظی کند و در مورد رونمایی از آیفون ۴S به مدیران اپل مشاوره دهد.

شواهد نشان می‌دهد که جابز تا روز قبل از مرگش برای اپل کار می‌کرد و درگیر مسائل مربوط به محصول بعدی اپل بود.

سخنان به یاد ماندنی استیو جابز

استیو جابز توصیه کرد به ندای درونی خود گوش دهید.

برخی از گفته‌های موثر استیو جابز عبارت است از:

  • برای من مهم نیست که ثروتمندترین آدم گورستان باشم، مهم‌ترین چیز برای من این است که وقتی شب‌ها به رختخواب می‌روم با خود بگویم امروز کار فوق‌العاده‌ای انجام دادم.
  • گاهی اوقات هنگام انجام کارهای نوآورانه اشتباه می‌کنید؛ در این شرایط بهتر است سریع آن را بپذیرید و روی بهبود آن کار کنید.
  • زمان شما محدود است، پس آن را با زندگی کردن به روش دیگران هدر ندهید. گرفتار عقاید تعصبی نشوید. اجازه ندهید سروصدای نظرات دیگران، صدای درونی شما را خفه کند. و مهم‌تر از همه چیز، شجاعت پیروی از ندای درونی خود را داشته باشید.
  • تکنولوژی چیز خاصی نیست؛ آن‌چه اهمیت دارد این است که افراد به خود ایمان داشته باشد. همه مردم خوب و باهوش هستند و اگر شرایط را برای آن‌ها مهیا کنید، کارهای شگفت‌انگیزی انجام خواهند داد.
  • من به این باور رسیده‌ام چیزی که کارآفرینان موفق را از کارآفرینان غیر موفق جدا می‌کند، پشتکار است.
  • به یاد داشته باشید که روزی می‌میرید، هیچ دلیلی وجود ندارد که صدای قلب خود را دنبال نکنید.
  • من به بسیاری از کارهایی که انجام نداده‌ام نیز به اندازه همان کارهایی که انجام داده‌ام افتخار می‌کنم؛ نوآوری یعنی “نه گفتن” به هزار چیز.

کلام آخر

جابز الگوی بسیاری از افراد در زندگی حرفه‌ای و شخصی است. با بررسی زندگی نامه استیو جابز درمی‌یابیم که او فردی کنجکاو، سرسخت، قاطع و متعهد به اهدافش بود و این ویژگی‌ها باعث شد تا به موفقیت‌های زیادی در زندگی‌اش دست یابد و شرکت او یعنی اپل، به یکی از بزرگ‌ترین و موفق‌ترین شرکت‌های دنیا تبدیل شود.

منابع:

2 دیدگاه دربارهٔ «بررسی زندگینامه استیو جابز»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

آموزش‌های پیشنهادی

۷ فرمول پول

راهکارهای رشد مالی در ایران

روانشناسی پول پایه

۱۵ میلیون تومان

روانشناسی پول پیشرفته

۴۵ میلیون تومان

بیزنس سایکولوژی

۲۰۰ میلیون تومان

پیمایش به بالا