اهمال کاری چیست؟ من امروز تصمیم داشتم از ساعت ۹ صبح شروع کنم به نوشتن و بخشی از این مقاله را تا قبل از ناهار تکمیل کنم. اما حالا ساعت ۱۱:۲۰ دقیقه شده و تازه نوشتن را شروع کردهام. اگر خیلی سطحی به این اتفاق نگاه کنیم، احتمالا من زمانم را مدیریت نکردهام. شاید هم تنبل، بیانگیزه یا حواسپرت بودهام. اما تحقیقات جدید میگویند که موضوع احساسات است، نه اراده!
تیم پیکیل، دانشیار روانشناسی در دانشگاه کارلتون میگوید: اهمال کاری ربطی به مدیریت زمان ندارد. اهمال کاری مربوط به احساسات شماست. در ادامه این مطلب آموزشی بیشتر به موضوع ” اهمال کاری یعنی چه” پرداختهایم. لطفا با پتانسیل همراه باشید.
اهمال کاری چیست؟
در کتاب “Solving The Procrastination Puzzle” آمده است:
اهمال کاری یعنی: بهصورت ارادی یک فعالیت را به تعویق میاندازم و نسبت به اینکه این تعویق و تاخیر میتواند آسیبزا باشد، آگاه هستم. این تعریف میگوید که نباید کارها را بیدلیل به تعویق بیندازید، چون این موضوع در تضاد با تصور شما از چیزهایی است که شما را خوشحال میکند. (منبع)
یک تحقیق علمی ارتباط بین اهمال کاری و احساسات منفی مثل ناامیدی، غم و… را نشان میدهد. به این ترتیب، ما این احتمال را میدهیم که در آینده احساسات منفی را تجربه خواهیم کرد و این موضوع، امکان مقابله با اهمال کاری را دشوارتر خواهد کرد. مغز ما بهدنبال تجربه احساسات خوب و فرار از تجربیات بد است و بههمین خاطر اهمال کاری را انتخاب میکند. (تحقیق علمی)
با استناد به تحقیق بالا، اهمال کاری یعنی: یک استراتژی مقابلهای متمرکز بر هیجان برای مقابله با احساسات منفی.
با شناخت مکانیزم اهمال کاری، تعریف بالا را بهصورت شفاف متوجه خواهید شد. مکانیزم اهمال کاری به شرح زیر است:
- تمایل داریم یک کار را شروع کنیم.
- به جای اینکه فورا اقدام کنیم، مغز ما شروع میکند به پیشبینی کردن آینده.
- مغز ما بر احساسات منفی متمرکز میشود و کار را سخت یا خسته کننده تصور میکند.
- مکانیسمهای ناقص دفاعی مغز فعال میشوند.
- مغز ما تصمیم میگیرد که از احساسات منفی و ناخوشایند اجتناب کند.
- تصمیم میگیریم که اهمال کاری کنیم.
- بیشتر بخوانید: تصمیم گیری چیست
- بیشتر بخوانید: ارتباط موثر چیست
- بیشتر بخوانید: کارآفرینی چیست؟
- بیشتر بخوانید: اعتماد به نفس چیست؟
اهمال کاری چه چیزی نیست؟
حالا که با مفهوم و مکانیزم اهمال کاری آشنا شدهاید، لازم است به این موضوع بپردازیم که اهمال کاری چه چیزی نیست.
۱_ به تعویق انداختن اهمال کاری نیست
اهمال کاری اغلب از روی اختیار و آگاهی انجام میشود اما تاخیر در کارها، گاهیاوقات از سر اجبار یا غیر عمدی است. اهمال کاری ریشه روانشناختی دارد اما به تعویق انداختن کارها میتواند چندین ریشه و دلیل داشته باشد.
افراد اهمال کار هیچکاری نمیکنند تا احساسات مثبت را تجربه کنند. اما افرادی که کار را به تعویق انداختهاند، دوست دارند که فعالیتشان را شروع کنند اما در حال حاضر این امکان را ندارند.
حالا که تفاوت بین اصطلاحات “اهمال کاری” و “عقب انداختن” را متوجه شدهاید، بهتر است نسبت به این موضوع حساس باشید و از کلمه مناسب برای توصیف شرایط فعلیتان استفاده کنید.
۲_ استراحت کردن اهمال کاری نیست
استراحت انرژیبخش است و به ما کمک میکند با بازدهی بیشتر به فعالیتهایمان بپردازیم. در نقطه مقابل، اهمال کاری یک راهکار غیرموثر برای اجتناب از احساسات منفی پیشبینی شده است و سبب ایجاد بدحالیهای مختلف میشود.
هرچه سطح انرژیتان پایینتر باشد، احتمال اینکه سطح استرس و افسردگی بالاتری داشته باشید و اهمال کار شوید، بیشتر خواهد بود.
۳_ بهانه: من اگر تحت فشار باشم بهتر کار میکنم
خیلی وقتها این جمله را از اعضای خانواده، دوستان و نزدیکان میشنویم که “من دقیقه نودی هستم و در لحظه آخر بهتر کار میکنم”. حتی شاید خودمان هم به این موضوع باور داشته باشیم و کارها را به دقیقه ۹۰ موکول کنیم.
اما همانطور که قبلتر اشاره شد، مطالعات علمی چیز دیگری میگویند. اگر کارها را بیدلیل به عقب بیندازید، بدحالیهایی مثل استرس، احساس گناه و ناکارآمد بودن را تجربه خواهید کرد.
این ضربالمثل را فراموش نکنید: کار امروز را به فردا نیندازید.
علت اهمال کاری چیست؟
مطالعات علمی صورت گرفته نشان میدهند که “منتقد درون” همان قلب اهمال کاری است. منتقد درون یک صدای ذهنی است که دائما ما را قضاوت و نقد میکند. این صدا اغلب منفی و تخریبی است و تصمیمها، افکار، احساسات و توانمندیهای ما را تحتتاثیر قرار میدهد.
خصوصیات منتقد درون شامل موارد زیر است:
- این صدای درونی انتظارات غیر واقعی از ما دارد.
- منتقد درون دائما نقاط ضعف و اشتباهات ما را یادآوری میکند.
- این صدا اغلب متمرکز بر اهداف دستنیافتنی است.
- این صدا همیشه به کار خودش ادامه میدهد و چیزی برای انتقاد کردن پیدا میکند.
یک مطالعه علمی به بررسی ارتباط بین اهمال کاری و احساسات منفی (شامل افسردگی، نشخوار فکری و…) پرداخته است و ۲۱۴ دانشجو را مورد مطالعه قرار داده است. این تحقیق نشان میدهد که یک همبستگی عمیق میان اهمال کاری و نشخوار فکری، ذهنآگاهی، مهربانی با خود و… وجود دارد. (تحقیق علمی)
بهطور خلاصه، میتوان گفت که “منتقد درون” همان عامل اهمال کاری است و با بیتوجهی و ساکت کردن آن، سطح اهمال کاریتان کمتر خواهد شد.
همچنین، دیگر مطالعات صورت گرفته نشان دادهاند که افکار منفی که به صورت خودکار توسط ذهن تولید میشود، سطح اهمال کاری را در افراد افزایش میدهد. (تحقیق علمی)
در ادامه با دیگر علل اهمال کاری آشنا خواهید شد.
۱_ کمالگرایی: استانداردهای بالا ما را فلج میکنند
همه ما دوست داریم کارها را با استاندارد بالا انجام دهیم. گاهیاوقات این میل به کمالگرایی سبب ایجاد احساس ترس و کافی نبودن شده و سطح اهمال کاری را افزایش میدهد.
مثال: دانشجویی را در نظر بگیرید که در حال نوشتن مقاله است. این دانشجو میخواهد کاملترین مقاله ممکن را بنویسد. این استاندارد بالا به او احساس ترس و نگرانی میدهد و ذهن دوست ندارد این احساس منفی را تجربه کند. به همین خاطر فرد تصمیم میگیرد کار را به تعویق بیندازد.
۲_ افسردگی (عامل اهمال کاری چیست)
افرادی که با افسردگی دست و پنجه نرم میکنند، بدحالیهای مختلفی مثل ناامیدی، درماندگی، بیارزشی، اضطراب و کمبود انرژی را تجربه میکنند. این احساسات منفی انجام ساده ترین کارها را هم دشوار خواهد کرد. (تحقیق علمی)
مثال: یک کارمند، به دلیل افسردگی احساس بیارزشی، بیانگیزه بودن، ناکامی، خستگی و ناتوانی را تجربه میکند و به دنبال آن، امکان انجام کارهای مختلف و برقراری ارتباط با همکارانش را نخواهد داشت.
- بیشتر بخوانید: رضایت شغلی چیست؟
- بیشتر بخوانید: روشهای استعدادیابی (+لینک آزمون)
- بیشتر بخوانید: توسعه فردی چیست
- بیشتر بخوانید: استعداد چیست؟
۳_ فقدان انگیزه: کارهای مهم سروصدا نمیکنند
خیلی سخت است برای شروع و به اتمام رساندن یک کار خسته کننده، انگیزه پیدا کنید. با این وجود، ذهنتان کارهایی را میشناسد که سرگرم کننده و جذاب هستند. به همین خاطر تصمیم میگیرد کار فعلی را به تعویق بیندازد و به کارهای غیرمهم اما وسوسه کننده بپردازد.
مثال: انجام کارهای منزل و خانهداری شاید خسته کننده بهنظر برسد. مغز ما تماشای سریال را ترجیح میدهد و دوست دارد احساسات مثبت را تجربه کند.
۴_ عوامل حواس پرتی: موانع را به حداقل برسانید
در دنیای امروز تکنولوژی و شبکههای اجتماعی نقش پررنگی در زندگی افراد دارند اما این ابزارها میتوانند توجه و تمرکز را به خودشان جلب کنند. فرقی نمیکند در خانه کار میکنید یا در محیط کار، در هر صورت باید حواس پرتیها را به حداقل برسانید.
ایدههای زیر میتواند میزان حواسپرتیها را به حداقل برساند:
- یک محیط آرام و خلوت ایجاد کنید.
- تا حد ممکن اعلانها را غیر فعال کنید.
- تلفن همراهتان را خاموش کنید.
- تکنیکهای مدیریت زمان را پیادهسازی کنید.
- از ابزارهای مسدود کننده استفاده کنید.
- ذهنآگاهی و مدیتیشین را تمرین کنید.
۵_ حجم زیاد کارها: در دریای وظایف غرق نشوید
روبرو شدن با حجم بالایی از کارهای مختلف ترسناک است و کمتر کسی میخواهد این احساس را تجربه کند. زمانیکه احساس غرق شدن در کارهای مختلف را داریم، نمیدانیم که به چه کاری بپردازیم و این موضوع سبب اهمال کاری خواهد شد.
مثال: زمانیکه یک فرد تصمیم میگیرد سبک زندگیاش را تغییر دهد، با حجم قابلتوجهی از وظایف روبرو خواهد بود. انتخاب رژیمغذایی سالم، ورزش، تغییر برنامه خواب، استراحت کافی، لذت بردن از زندگی روزمره و… را نمیتوانید در یک بازه زمانی کوتاه مدیریت کنید.
پیشنهاد ویژه: دوره رایگان ویدیویی روانشناسی پول را از دست ندهید!
۶_ عدم مدیریت زمان: نگرانیها را به حداقل برسانید
علت بسیاری از احساسات منفی که در طول روز تجربه میکنیم، عدم توانایی مدیریت زمان است. اگر وظایفتان را نشناسید، اولویتبندی نکنید، برای روزتان برنامه نداشته باشید و احساس سردرگمی داشته باشید، به احتمال بسیار زیاد کارهای مهم را به تعویق خواهید انداخت.
مثال: فرض کنید میخواهید یک پروژه بزرگ را به اتمام برسانید ولی آن را به کارهای کوچک تقسیم نکردهاید و برای کارها زمان در نظر نگرفتهاید. این موضوع باعث میشود دائما آن را به تعویق بیندازید و بازدهی پایینی داشته باشید.
۷_ ترس از شکست: منشا احساسات منفی را بشناسید
زمانیکه با کارها و چالشهای جدید مواجه میشویم، این ترس و نگرانی را داریم که کار را با کیفیت بالا انجام ندهیم و شکست بخوریم. این ترس باعث میشود اهمال کار شویم، کار را به تعویق بیندازیم و سراغ کارهای مطمئنتر و آسانتر برویم.
مثال: فرض کنید در کلاستان یک ارائه درسی دارید و باید خودتان را برای این ارائه آماده کنید. اگر ترس از شکست داشته باشید، احساسات منفی در وجودتان شکل میگیرد و برای کاهش این احساسات منفی، کار را به تعویق میاندازید و سراغ عادتهای منفی یا رفتارهای لذت بخش میروید.
تفاوت تنبلی و اهمال کاری چیست؟
اصلیترین تفاوتهای تنبلی و اهمال کاری چیست؟ در این بخش از مقاله با مهمترین تفاوتها آشنا خواهید شد.
- افراد اهمال کار برای فعالیتهایشان ارزش قائل میشوند اما افراد تنبل کاملا بیتفاوت هستند.
- افراد تنبل برای آیندهشان هدف خاصی ندارند. در حالی که اهمال کاری میتواند ناشی از استانداردهای بالا و هدفهای بزرگ باشد.
- اهمال کاری یعنی کار را بدون دلیل محکمه پسند به تعویق بیندازید. تنبلی زمانی رخ میدهد که هیچ میلی به تلاش نداشته باشید.
- افراد اهمال کار در اثر اجتناب و انفعال، یک پاداش لحظهای دریافت میکنند. این در حالی است که افراد تنبل هیچ فعالیتی انجام نمیدهند و اصلا موضوع دریافت پاداش لحظهای نیست.
- افراد اهمال کار بهدنبال راهکارهای افزایش بازدهی، هدفگذاری و برنامهریزی هستند. درحالی که افراد تنبل هدف و برنامهای ندارند.
- بیانگیزه بودن، دلیل مشترک اهمال کاری و تنبلی است. با این وجود، ریشههای اهمال کاری گستردهتر هستند.
همانطور که اشاره شد، دلایل اهمال کاری گستردهاند و در این مطلب آموزشی، با این دلایل آشنا شدید. در ادامه به این موضوع پرداختهایم که پیامدهای منفی اهمال کاری چیست.
- بیشتر بخوانید: موفقیت چیست؟
- بیشتر بخوانید: چگونه به موفقیت برسیم؟
- بیشتر بخوانید: برای موفقیت باید چیکار کرد؟
- بیشتر بخوانید: فرمول موفقیت
- بیشتر بخوانید: انواع موفقیت
تاثیر منفی اهمال کاری چیست؟
اولین پیامد اهمال کاری را باید احتمال مزمن شدن آن بدانیم. این اتفاق زمانی رخ میدهد که به عقب انداختن کارها عادت کنید و این موضوع سلامت روان، روابط، شغل و کل زندگیتان را تحتتاثیر قرار میدهد.
افراد اهمال کار قبوضشان را به موقع پرداخت نمیکنند، پروژهها را تا آخرین لحظه به عقب میاندازند، خرید هدیه را به دقیقه ۹۰ موکول میکنند و مسائل مالی و شغلی را با تاخیر به اتمام میرسانند.
متاسفانه، اهمال کاری میتواند بر جنبههای مختلف زندگیتان تاثیر جدی داشته باشد و سلامت روانی، روابط، شغل و وضعیت مالیتان را تحتتاثیر قرار دهد. (مقاله علمی)
موارد زیر از جمله پیامدهای منفی اهمال کاری است:
- افزایش سطح استرس و احتمال ابتلا به بیماریهای مختلف
- افزایش تنش در روابط اجتماعی
- تجربههای ناخوشایند در خانواده، مدرسه، محیط شغلی و روابط دوستانه
- هزینههای مالی متعدد و غیرقابل پیشبینی
انواع اهمال کاری چیست؟
برخی از محققان اهمال کاری را به دو دسته تقسیمبندی کردهاند: اهمال کاری منفعل و اهمال کاری فعال. (مقاله علمی)
- اهمال کاری منفعل: افرادی که درگیر اهمال کاری منفعل هستند، بهخاطر ضعف در تصمیمگیری و اقدام، کارهایشان را به تاخیر میاندازند.
- اهمال کاری فعال: این افراد بهصورت هدفمند کار را به تاخیر میاندازند و اگر تحت فشار باشند، سطح انگیزه بیشتری دارند.
با این وجود، برخی از محققان اهمال کاری را با توجه به سبکهای رفتاری در ۶ دسته تقسیمبندی کردهاند. (مقاله علمی)
انواع اهمال کاری شامل موارد زیر است:
- سبک رفتاری کمالگرا: این اهمال کاری بهخاطر ترس از قضاوت دیگران، استاندارد بالا و ترس از شکست رخ میدهد.
- سبک رفتاری رویاپرداز: این افراد جزئیات و وظایف را نادیده میگیرند و بر رویاپردازی و ایدههای جدید متمرکز میشوند.
- سبک رفتاری مخالف: این افراد به آزادی عمل و استقلال اهمیت زیادی میدهند و اگر کاری به آنها تحمیل شود، اهمال کاری خواهند کرد.
- سبک رفتاری نگران: افرادی که ترس از تغییر دارند و از تجربه موقعیتهای جدید میترسند، درگیر این نوع اهمال کاری هستند.
- دقیقه نودی بودن: برخی از افراد وظایفشان را در دقیقه ۹۰ انجام میدهند و معتقدند که در این صورت بازدهی و عملکرد بهتری دارند.
- سبک رفتاری پرمشغله: این افراد حجم وظایف بالایی دارند و امکان زمانبندی و پرداختن به کارهای مختلف را ندارند.
تفاوت بین اهمال کاری و عملگرایی
به گفته انجمن روانشناسی آمریکا، افراد عملگرا روی کارشان متمرکز میشوند. این افراد نگران قضاوت دیگران نیستند و بیشتر عملکرد خودشان را مورد توجه قرار میدهند. (منبع)
مطالعه علمی صورت گرفته نشان میدهد که افراد عملگرا، وظیفه شناس هستند. وظیفه شناسی یکی از ۵ مولفه آزمون شخصیت شناسی نئو است و این مطالعه نشان میدهد که عملکرد افراد به این ویژگی شخصیتی مهم بستگی دارد. (تحقیق علمی)
روشهای غلبه بر اهمال کاری چیست؟
بسیاری از افراد تلاش میکنند انگیزهشان را افزایش دهند و از پس کارهای ناخوشایند در زندگی روزمره شان بر بیایند اما با این وجود، اهمال کاری در بین افراد بسیار شایع است. ۷۵ درصد از دانشجویان خودشان را فردی معرفی کردهاند که به اهمال کاری عادت کرده است. (مطالعه علمی)
اگر میخواهید جزو این ۷۵ درصد افراد اهمال کار نباشید، راهکارهای زیر موثر و کارآمد خواهد بود:
- کارهایتان را برنامهریزی کنید و به آنها نظم بدهید.
- اهداف واضح و شفاف داشته باشید.
- وظایفتان را اولویتبندی کنید.
- کارها و پروژههایتان را به گامهای کوچکتر تقسیم کنید.
- قانون دو دقیقه را اجرا کنید. اگر در حال برنامهریزی و ثبت وظایف هستید و انجام یک کار کمتر از ۲ دقیقه طول میکشد، آن را به تعویق نیندازید و فورا آن را انجام دهید.
- با استفاده از تکنیک پومودورو (۲۵ دقیقه کار و ۵ دقیقه استراحت) زمانتان را مدیریت کنید.
- قانون ۸۰/۲۰ را اجرا کنید. یعنی به دنبال آن ۲۰ درصد فعالیتی باشید که ۸۰ درصد نتیجه را رقم میزنند.
- تا حد ممکن عوامل حواسپرتی را تخریب کنید.
کلام آخر
در این مطلب آموزشی با جنبههای مختلف اهمال کاری آشنا شدید. حالا باید سبک اهمال کاریتان را شناسایی کنید و آن را تخریب کنید. از اینکه تا انتهای این مطلب آموزشی با ما همراه بودید از شما متشکریم. امیدواریم مقاله اهمال کاری چیست مورد توجه شما قرار گرفته باشد.
منابع: