کارآفرینی چیست؟ مسیر کارآفرینی چیست؟ ۱۰۰ سال قبل انسانها گزینههای محدود و غیر قابل دستیابی برای ثروتمند شدن داشتند. یعنی اگر سرمایهای قابلتوجه برای خرید عمده یک چیز و فرصت فروختن آن را نداشتند، نمیتوانستند به ثروت و رفاه برسند. اما حالا اوضاع فرق کرده است. آمارها میگویند که در حال حاضر ۵۸۲ میلیون کارآفرین در سراسر جهان وجود دارد.
اما چطور میتوانیم از این فرصت ایجاد شده استفاده کنیم و ثروتمند شویم؟ یکی از راهکارهای ثروتمند شدن این است که مسیر کارآفرینی را در پیش بگیرید. در ادامه بهصورت مفصل به این مسیر و این فرصت فوقالعاده پرداختهایم.
تعریف کارآفرینی چیست؟
کارآفرینی را راهاندازی کسبوکار و سرمایهگذاری روی آن میدانیم. برای موفقیت در این مسیر باید نوآوری داشته باشید، مهارتهای لازم را کسب کنید، برای ایجاد محصولات یک چشمانداز روشن داشته باشید، خدمات و ایدههای متناسب با نیاز بازار ارائه کنید و به اهدافتان دست پیدا کنید.
در مسیر کارآفرینی باید آماده رویارویی با خطرات، چالشها و سختیهای راهاندازی کسبوکار باشید. تولید ۴ عنصر کلیدی دارد و یکی از این اجزاء کارآفرینی است. اجزای تولید شامل این موارد است: کارآفرینی – زمین و منابع طبیعی – نیروی کار – سرمایه.
کارآفرینی نیازمند تدوین یک استراتژی و طرح تجاری، تیمسازی، تامین و مدیریت منابع مورد نیاز مثل سرمایه و مدیریت کسبوکار ایجاد شده است.
وبینار کارخانه پولسازی
اگر دنبال «افزایش درآمد» هستی و نمیدونی از کجا شروع کنی این وبینار رایگان مختص تویه
تاریخ وبینار: شنبه ۱۳ اردیبهشت ساعت ۱۲
تا برگزاری وبینار!
- بیشتر بخوانید: استعداد چیست؟
- بیشتر بخوانید: موفقیت چیست؟
- بیشتر بخوانید: چگونه به موفقیت برسیم؟
- بیشتر بخوانید: توسعه فردی چیست
به چه کسی کارآفرین میگویند؟
کارآفرین فردی است که به راهاندازی یک کسبوکار جدید میپردازد، با خطرات و چالشهای مختلف دستوپنجه نرم میکند و بخش قابلتوجهی از پاداشهای احتمالی را به خود اختصاص میدهد. افراد کارآفرین در اقتصاد هر کشور نقش کلیدی ایفا میکنند.
این افراد مهارتهای لازم را در خود پرورش میدهند، نیازها و ایدههای جدید را پیشبینی میکنند، سطح خلاقیت بالایی دارند و خدمات و کالای مشخصی را به بازار عرضه میکنند. این افراد مظهر اشتیاق، ذکاوت و نوآوری هستند.
این افراد بهدنبال شناسایی و حل مشکلات دنیای واقعی هستند و زندگی خودشان و دیگران را بهتر میکنند. پذیرش ریسک، انعطافپذیری و سازگاری از حیاتیترین مهارتها و ویژگیهای یک کارآفرین است.
تاریخچه کارآفرینی
کارآفرینی طی دورههای تاریخی مختلف اشکال متفاوتی دارد. در این جدول در مورد تاریخچه کارآفرینی در هر یک از دورههای تاریخی صحبت میکنیم:
نام دوره تاریخی | توضیخی |
دوران باستان | در دوران باستان و در جوامع باستانی مثل بینالنهرین یا مصر، بازرگانها کالاهایی مثل ادویه، پارچه یا فلز را معامله میکردند. این فعالیتها شبکههای تجاری بین بازرگانان بهوجود میآورد و بهتدریج واژه کارآفرینی بهعنوان فعالیتی جهت ایجاد ارزش و سود شکل گرفت. |
قرون وسطی | فعالیتهای بازرگانان در این دوران سازمانیافتهتر بود. در آن زمان، شهرها و بازارهای محلی رونق زیادی به تجارت بخشیدند. در آن زمان، انجمنهای بازرگانی هم شکل گرفتند که وظیفه تنظیم قیمتها، بررسی کیفیت یا حمایت از منافع مشترک اعضا را بر عهده داشتند. در دوران قرون وسطی، صنایع دستی و تولیدات محلی نیز رشد پیدا کردند و موجب کارآفرینی در مقیاس کوچکی شدند. |
قرن ۱۸ و ۱۹ (انقلاب صنعتی) | در دوران انقلاب صنعتی، اختراعات زیادی مثل ماشین بخار انجام شد و فناوری پیشرفت چشمگیری داشت. در این دوره، کارآفرینهای جدیدی مانند اندرو کارنگی یا جان دی راکفلر نیز با تأسیس کارخانههای بزرگ شروع به کار کردند.
این تغییرات کمک زیادی به فراگیر شدن واژه کارآفرینی کردند و باعث ایجاد تغییراتی در عرصه اجتماعی و اقتصادی شدند. |
قرن ۲۰ | در قرن ۲۰، شرکتهای چند ملیتی و بزرگی شروع به کار کردند و کارآفرینی رشد پیدا کرد. در این دوره از تاریخ، کارآفرینان میخواستند که محصولات جدیدی را تولید کنند؛ به همین دلیل برندهای مختلفی تأسیس شدند که IBM یا جنرال الکتریک ۲ نمونه از آنها هستند.
مفهوم کارآفرینی اجتماعی نیز در قرن ۲۰ شکل گرفت که به حل مشکلات اجتماعی از طریق کسبوکارها اشاره داشت. |
قرن ۲۱ | در قرن ۲۱، استارتاپها و فناوریهای زیادی ظهور کرده و در مدت کوتاهی رشد قابلتوجهی پیدا کردند. حالا این استارتاپها حتی بهعنوان بخشی مهم از اقتصاد جهانی بهشمار میآیند.
از آنجا که در قرن ۲۱ اینترنت و فناوریهای مدرن نیز روی کار آمدند، کارآفرینان دسترسی بهتری به بازار جهانی پیدا کردند. در قرن ۲۱، کارآفرینیهای اجتماعی و پایدار نیز شکل گرفتند که هدف آنها حل مشکلات جهانی مثل تغییرات اقلیمی یا نابرابریهای اجتماعی است. |
فرآیند کارآفرینی چیست؟
برای طی کردن فرآیند کارآفرینی باید گامهای آن را بشناسید و مهارتهای لازم را کسب کنید. در ادامه، مراحل کارآفرینی را معرفی و بررسی کردهایم.
1_ ایدهپردازی: سفر کارآفرینی را آغاز کنید
Ideation drives innovation by encouraging new idea generation at every level of the business. By exploring new ideas, businesses can develop better products, services, and processes that provide.
ایدهپردازی باعث نوآوری میشود، چون شما را در هر سطحی از کسبوکار، به ایجاد ایدههای جدید تشویق میکند. کسبوکارها میتوانند با کاوش در ایدههای جدید محصولات، خدمات و فرایندهای بهتری را توسعه دهند.
ایدهپردازی، اولین گام راهاندازی کسبوکار و شامل شناسایی نیازهای بازار، خلق راهحلهای خلاقانه و بررسی فرصتهای موجود است. افراد کارآفرین باید خلاق باشند و ایدههای جدید ارائه کنند.
مثال: اپلیکیشن سفارش غذاهای خانگی و سالم میتواند یک ایده متناسب و کارآمد باشد. ایدههای نوآورانه باید به نیاز بخش قابلتوجهی از افراد پاسخ دهند و فرصت خلق ثروت و تحقق اهداف را فراهم کنند.
چند نکته که در زمان ایدهپردازی مورد توجه قرار میگیرد:
- جلسات بارش فکری برگزار کنید.
- بدون قضاوت، ایدههای جدید کارآمد و غیرکارآمد خلق کنید.
- بازار هدفتان را بهصورت دقیق بشناسید.
- رقبا و روند بازار را مورد بررسی قرار دهید.
- نیازهای مشتریانتان را بهصورت دقیق بشناسید.
- از مشتریان بازخورد بگیرید و محصولاتتان را توسعه دهید.
- نقاط ضعف و قوت محصولات فعلیتان را بشناسید.
2_ ارزیابی فرصتها: از شکست فاصله بگیرید
ارزیابی فرصتها یکی از اصول کسب و کار موفق است که باعث جلوگیری از انجام کارهای بیهوده و بیارزش میشود. همه افراد سرمایه و منابع محدودی دارند و نباید این منابع ارزشمند را بیدلیل هدر بدهند.
در فرآیند کارآفرینی باید به مواردی مثل ارائه ارزش، پایداری کسبوکار، رقابت در بازار و ریسکها توجه داشته باشید.
ارزیابی فرصتها یعنی تصمیمگیری آگاهانه در مورد این که سرمایه، منابع، انرژی و وقتتان را به چه چیزی اختصاص دهید.
با پاسخ دادن به سوالات زیر، به درک بهتر و شفافتری از ایدههایتان خواهید رسید:
- آیا میزان بازدهی احتمالی این ایده به انتظاراتتان پاسخ میدهد؟
- آیا میتوانم راهحل (یا محصول) بهتری ارائه کنم؟
- آیا میتوانم بهتر از رقبا عمل کنم و موفق شوم؟
- آیا این کسبوکار دوام و پایداری دارد؟
- آیا ریسکها و چالشهای احتمالی را میشناسم؟
3_ برنامهریزی کسبوکار: نقشهراه ثروت را ترسیم کنید
برای جذب افراد سرمایهگذار باید یک بیزینس پلن قوی و حرفهای داشته باشید. این طرح و نقشه به شما کمک میکند ایدهها و مهارتهایتان را به یک کسبوکار تبدیل کنید.
همچنین لازم است مدل کسبوکارتان را مشخص کنید. یعنی فرآیند ایجاد ارزش و ارائه آن را بهصورت دقیق بشناسید و به جذب مشتری بپردازید.
بیزینس پلن یک سند مکتوب و مشخص است که شامل اهداف کسبوکار، استراتژیها، تحلیل بازار و پیشبینی آینده مالی شماست.
فرض کنید یک فروشگاه آنلاین دارید و میخواهید مدل کسبوکار را در آن پیادهسازی کنید. در گام اول باید جریان درآمدی را بشناسید، سپس هزینههایتان را شناسایی کنید، یک ارزش پیشنهادی داشته باشید، مشتریان هدفتان را شناسایی کنید و بر اساس آن، استراتژی بازاریابی تعیین کنید.
برنامهریزی درست یکی از مهمترین مهارتهای موفقیت شغلی مدیران است که باعث پیشرفت ایده آنها میشود. ما در یک مقاله در مورد مهارتهای مهم دیگر هم صحبت میکنیم.
پیشنهاد ویژه: روانشناسی پول
4_ شناخت ابزارها
با بهرهگیری از ابزارهای مختلف در فرآیند کارآفرینی میتوانید ایدههایتان را بهتر تعریف کنید، بازار هدفتان را بشناسید، مدل کسبوکارتان را بهبود دهید و ریسکهای موجود را کاهش دهید. بهعنوان یک کارآفرین باید این ابزارها را بشناسید و در زمان مناسب از آنها استفاده کنید.
برخی از ابزارهای کارآفرینی شامل موارد زیر است:
- Business Model Canvas: مدل کسبوکارتان را بهصورت بصری و یکپارچه نمایش دهید و آن را با افراد به اشتراک بگذارید.
- تکنیک Scamper: با استفاده از این ابزار قدرتمند میتوانید برای مسائل مختلف، راهکارهای خلاقانه و کارآمد تولید کنید.
- OKR (Objectives and Key Results): یک چارچوب تعیین اهداف مشخص و قابل اندازهگیری است که امکان اندازهگیری میزان پیشرفت را فراهم کرده است.
- CRM: به کمک این ابزار میتوانید روابطتان را با مشتری بهبود دهید و افراد بازدید کننده را به مشتریان وفادار تبدیل کنید.
- Value Proposition Canvas: ارزش پیشنهادیتان را بهصورت واضح تعریف کنید و خدمات متناسب با نیاز مشتری ارائه کنید.
- Buyer Utility Map: به درک بهتری از نیازها، دردها و خواستههای مشتریان خود برسید.
- Lean Startup Methodology: به کمک این ابزار میتوانید محصولاتتان را توسعه دهید، آنها را عرضه کنید و بازخورد بگیرید.
- Design Thinking: فرآیند خلاقانه حل مشکلات و طراحی محصول است.
- Customer Journey Mapping: این ابزار قدرتمند، تعامل مشتری با کسبوکار شما را بهصورت گرافیکی نمایش میدهد و نقاط قوت و ضعف را شناسایی میکند.
رعایت اصول موفقیت در کسب و کار نیز به شما جهت پیشرفت در کارآفرینی کمک میکند. برای اطلاع از این اصول به مقالهای که در این مورد منتشر کردهایم، مراجعه کنید.
5_ جذب سرمایه: به رشد کسبوکارتان شتاب دهید
جذب سرمایه برای رشد و توسعه هر کسبوکاری ضروری است. روشهای مختلفی برای تامین و جذب سرمایه در کسبوکار وجود دارد. بهعنوان مثال، افراد سرمایهگذار نیازهای مالی کسبوکار شما را تامین میکنند و علاوهبر آن، یک مشاور یا شبکه ارتباطی قدرتمند هستند.
دریافت وام بانکی، استفاده از منابع شخصی، سازمانهای حمایتی، پلتفرمهای تامین مالی و… از جمله روشهای تامین و جذب سرمایه در فرآیند کارآفرینی هستند.
6_ عملگرایی و اجرا (مراحل کارآفرینی چیست؟)
مرحله اجرا چیزی فراتر از یک اقدام ساده است. در حقیقت، باید یک سفر پرچالش و پویا را طی کنید و برای موفقیت در این سفر به حداکثر تلاش و پشتکار نیاز دارید. شرایط اقتصادی، بازار و وضعیت کسبوکار دائما در حال تغییر است و خودتان را با این تغییرات سازگار کنید.
ایده یک مفهوم انتزاعی است. این اقدام است که افراد را ثروتمند کرده است، نه ایدههایشان.
لطفا به مثال زیر توجه کنید:
فرض کنید یک کسبوکار مبتنیبر غذا یا فستفود راهاندازی کردهاید. پس از یک یا دو سال یک بحران اقتصادی رخ میدهد و تغییرات قابلتوجهی در بازار و اقتصاد کشور ایجاد میشود. بهعنوان یک کارآفرین باید استراتژیتان را تغییر دهید، منابعتان را به شیوهای متفاوت مدیریت کنید و فرصتهای جدید را بشناسید.
برخی از گامهای مرحله اجرا شامل موارد زیر است:
- شاخصهای کلیدی را بهصورت منظم رصد کنید و عملکرد کسبوکارتان را بهبود دهید.
- تیمسازی کنید، استعداد افراد را شناسایی کنید و بر رشد افراد و کسبوکارتان متمرکز شوید.
- مجموعه فعالیتهایی که باید بهصورت هماهنگ انجام شود را بشناسید.
- بازخورد بگیرید و محصولاتتان را متناسب با نیاز مشتری بهبود دهید.
- تغییرات را پیشبینی کنید و آماده هرگونه چالش و بحران باشید.
- روی دانش و مهارتهایتان سرمایهگذاری کنید و خودتان را بهروز نگه دارید.
- بیشتر بخوانید: برای موفقیت باید چیکار کرد؟
- بیشتر بخوانید: فرمول موفقیت
- بیشتر بخوانید: انواع موفقیت
- بیشتر بخوانید: بهترین روشهای اولویت بندی کارها
7_ رشد کسبوکار: بزرگ فکر کنید، بزرگ عمل کنید
یک کسبوکار را باید توسعه دهید و بزرگ کنید. کلید موفقیت این است که یک استراتژی رشد همسو با اهداف بلندمدت و چشمانداز شغلتان داشته باشید. با ارائه خدمات و محصولات نوآورانه میتوانید رقابتپذیریتان را حفظ کنید و موفق شوید.
از سمتی، باید بخشی از درآمدتان را به بازاریابی و فروش اختصاص دهید و مشتریان جدید جذب کنید. با افزایش سهم بازار، بهبود فرآیندها و تمرکز بر بهرهوری، جلوی هزینههای اضافی را بگیرید و سودآوری قابلتوجهی را تجربه کنید.
مثال: شرکتهای بزرگ بهدنبال خرید شرکتهای کوچکتر و ادغام آنها هستند. به این ترتیب سهم بازار خودشان را افزایش میدهند و در صنعت رشد میکنند.
۸- مدیریت چالشها: از طوفانها عبور کنید
ورود به دنیای کارآفرینی یعنی ورود به دنیای چالشها. بهعنوان یک کارآفرین باید مسائل و بحرانها را پیشبینی کنید و برای رویارویی با آنها آماده باشید. محدودیتهای کارآفرینی فراواناند و در اینجا قصد داریم به دو مورد از مهمترین آنها شاره کنیم.
دو چالش برجسته در دنیای کارآفرینی:
- محدودیتهای مالی: تامین سرمایه یکی از بزرگترین چالشهای افراد کارآفرین است. اجاره مکان، خرید تجهیزات، پرداخت هزینه نیروی انسانی، تولید محصول، بازاریابی، پشتیبانی و… نیازمند سرمایه اولیه کافی است.
- رقابت شدید: دنیای کسبوکار مزایا و فرصتهای بیشماری را در اختیار افراد قرار میدهد. این مزایا باعث شده تعداد کسبوکارها افزایش یابد و بهدنبال آن، رقابت هر روز شدیدتر شود. برای موفقیت در این فضا باید متمایز باشید، دیده شوید و محصولات و خدماتتان را به قیمت مناسب عرضه کنید.
- بیشتر بخوانید: روشهای استعدادیابی (+لینک آزمون)
- بیشتر بخوانید: توسعه فردی چیست
- بیشتر بخوانید: استعداد چیست؟ +۶۶ انواع استعداد
- بیشتر بخوانید: استرس شغلی چیست
انواع کارآفرینی چیست؟
کارآفرینی انواع مختلفی دارد و هرکدام از آنها ویژگیها و اهداف خاص خودشان را دارند. درک این تفاوتها به شما کمک میکند مناسبترین نوع را انتخاب کنید و یک مسیر مشخص برای خودتان ترسیم کنید. در مقاله “کارآفرینی چیست؟” به چهار مورد از انواع کارآفرینی اشاره کردهایم.
۴ نوع کارآفرینی در این مقاله شامل موارد زیر است:
- کسبوکارهای کوچک: این کسبوکارها معمولا توسط یک نفر راهاندازی میشود و بر بازارهای محلی و رشد تدریجی متمرکز است.
- استارتاپ با رشد بالا: این نوع از کارآفرینی بر ایدههای نوآورانه متمرکز است و با ایجاد تغییر در صنعت، کسب سودهای کلان را به همراه دارد.
- کارآفرینی شرکتهای بزرگ: این نوع از کارآفرینی درون شرکتهای بزرگ شکل میگیرد و هدف آن رشد بیشتر، رقابتپذیری و نوآوری است.
- کارآفرینی اجتماعی: این نوع از کارآفرینی بر حل مشکلات اجتماعی متمرکز شده است و با هدف ایجاد تغییرات مثبت در جامعه صورت میگیرد.
انواع کارآفرینی بر اساس ماهیت آنها
انواع کارآفرینی را بر اساس ماهیت و نحوه عملکرد آنها نیز میتوان به ۶ دسته مختلف دستهبندی کرد:
- کارآفرینی درونسازمانی: اینترپرنورها یا کارآفرینهای درونسازمانی فرصتها، محصولات و خدمات جدید را شناسایی میکنند و با بهرهبردن از منابع و زیرساختهای شرکتها به رشد و نوآوری آنها کمک میکنند.
- کارآفرین جانبی: این کارآفرینها کسبوکارهای جانبی و کوچکی راهاندازی میکنند و آن را در کنار شغل اصلی خود ادامه میدهند. هدف این افراد معمولاً درآمد اضافه یا تحقق علاقه شخصی است.
- فریلنسرها: فریلنسرها به کارفرما وابستگی ندارند و مستقل کار میکنند. این افراد امکان انجام پروژههای متنوعی را برای افراد مختلف دارند و در زمینههای متنوعی از جمله طراحی گرافیک یا برنامهنویسی مشغول به فعالیت هستند. اگر میخواهید آزادی عمل بیشتری داشته باشید، فریلنسری مناسب شماست.
- همهکارهها: این افراد به دلیل داشتن مهارت در حوزههای متعدد، امکان فعالیت در زمینههای مختلفی را دارند. آنها میتوانند بهصورت اینترپرنور یا مستقل فعالیت کنند و بهراحتی با شرایط مختلف کنار بیایند.
- برونسپاری فرآیندی: برونسپاری فرآیندی به واگذاری بخشی از کسبوکار به شرکتهای خارجی برای مزیتهایی مثل کاهش هزینهها یا افزایش کارآیی اشاره دارد.
- شرکتهای تخصصی شناور: این شرکتها در یک زمینه خاص خدمات ارائه میدهند و توانایی تطبیقپذیری سریع با درخواستهای بازار را دارند. بهدلیل تخصص بالای این شرکتها در یک زمینه خاص، میتوانند خیلی سریع نوآوری داشته باشند و نیاز مشتری را پاسخ دهند.
گوش دادن به پادکست کسب و کار و فایلهای آموزشی به شما برای موفقیت در انواع کارآفرینی کمک میکند. ما در یک مقاله چندین پادکست مختلف را در این زمینه معرفی کردهایم.
کلام آخر
حالا که با پتانسیلهای دنیای کارآفرینی و مراحل آن آشنا شدهاید، میتوانید در این مسیر پرچالش قدم بگذارید و از مزایای بیشمار آن بهرهمند شوید. از اینکه تا انتهای این مطلب آموزشی با ما همراه بودید از شما متشکریم. امیدواریم مقاله “کارآفرینی چیست؟” مورد توجه شما قرار گرفته باشد.
منابع: