وبسایت asbn گزارش میدهد که بیشتر از ۹۹ درصد از تمام شرکتها در ایالات متحده توسط کارآفرینها اداره میشوند. به گزارش همین وبسایت، کارآفرینها بهصورت سالانه ۱.۵میلیون شغل جدید در ایالات متحده ایجاد میکنند. به نقل از Joingenius نیز ۳۱ میلیون کارآفرین در ایالات متحده وجود دارد که ۱۶ درصد از نیروی کار را تشکیل میدهند. این آمار ثابت میکند که انواع کارآفرینی و کارآفرینان تأثیر مهمی در اقتصاد دارند. ما در این مقاله میخواهیم شما را با انواع کارآفرینی و انواع کارآفرینان بیشتر آشنا کنیم.
تعریف کارآفرینی | به توانایی و آمادگی برای توسعه، سازماندهی و اداره یک کسبوکار شخصی کارآفرینی میگویند. |
انواع کارآفرینی | کارآفرینی کسبوکارهای کوچک، شرکت های بزرگ، استارتاپی، اجتماعی، نوآورانه، پرتلاش و خریدار |
انواع کارآفرینی بر اساس نوع کسب و کار | کارآفرین تجاری، معاملهگر، صنعتی، شرکتی و کشاورزی |
انواع کارآفرینان | کارآفرین مبتکر، مقلد، محتاط، سرسخت و محقق |
کارآفرینی چیست؟
Entrepreneurship promotes economic growth, provides access to goods and services, and improves the overall standard of living. Many entrepreneurs also make a positive impact on their communities and improve their well-being by catering to underserved areas and developing environment-friendly products.
کارآفرینی باعث رشد اقتصادی، دسترسی به کالاها و خدمات و بهبود کلی سطح زندگی میشود. بسیاری از کارآفرینان تأثیر مثبتی بر جوامع خود دارند و با توجه به نیازهای مناطق کمتر برخوردار و توسعه محصولات دوستدار محیط زیست، به بهبود کیفیت زندگی کمک میکنند. emeritus
کارآفرینی یعنی توانایی و آمادگی برای توسعه، سازماندهی و اداره یک کسب و کار شخصی به منظور کسب سود. بارزترین نمونه کارآفرینی، راهاندازی کسب و کارهای جدید است. کارآفرینی میتواند شامل مشاغل کوچک و خانگی تا شرکتهای چند ملیتی باشد.
در واقع کارآفرینی تمرین راهاندازی، به اجرا درآوردن و رشد یک سرمایهگذاری تجاری است. این امر مستلزم ترکیبی از نوآوری، مهارتها و چشماندازهای روشن برای ایجاد محصولات، خدمات و ایدههایی است که نیازهای مخاطبان هدف را برطرف میکند. کسانی که این مسیر را انتخاب میکنند، برای رویارویی با خطرات ناشی از راهاندازی یک کسب و کار جدید آمادگی دارند.
کارآفرینان چه یک کسب و کار کوچک داشته باشند چه بزرگ، برای آن سخت کار میکنند تا سرمایهگذاریشان را بهطور موفقیتآمیزی پیش ببرند. این تلاش باعث افزایش توسعه اقتصادی جامعه و ایجاد فرصتهای شغلی جدید برای افراد میشود. علاوهبر این، کارآفرینان با حل مشکلات و رفع نیازهای افراد گوناگون، به جامعه کمک زیادی میکنند.
بهطور خلاصه، هر کسی که اراده راهاندازی یک کسب و کار جدید را داشته باشد و تمام ریسکهای ناشی از آن را بپذیرد و با آنها مقابله کند، میتواند یک کارآفرین شود. لازمه کارآفرینی، کشف کردن و ریسکپذیری است. همچنین کارآفرینی بخش ضروری یک کشور برای موفقیت در بازار جهانی همیشه در حال تغییر و رقابتی است.
کارآفرینی انواع گوناگونی دارد که در ادامه، انواع کارآفرینی و انواع کارآفرینان را بررسی میکنیم.
انواع کارآفرینی چیست؟
انواع مختلفی از کارآفرینی وجود دارند زیرا مردم آرزوها و دیدگاههای متفاوتی در نوع کسب و کاری که میخواهند ایجاد کنند، دارند. هر کس کسب و کار خود را بر اساس شخصیت، مهارتها و ویژگیهای خود راهاندازی و اداره میکند.
اگرچه همه کارآفرینان در مسیر کارآفرینی چالشهای مشابهی را تجربه میکنند اما هر کس کسب و کار خاصی را راهاندازی و بهگونه متفاوتی به آن رسیدگی میکند. در واقع، هر کارآفرینی، چالشها را به شیوه منحصر به فرد خود میبیند و با منابع خود بر آنها غلبه میکند.
از این رو، انواع مختلفی از کارآفرینی وجود دارد که به شرح زیر است:
1_ کارآفرینی کسب و کارهای کوچک
اکثریت کسب و کارها کوچک هستند. افرادی که به کسب و کارهای کوچک علاقه دارند از نظر اقتصادی در سطح متوسطی هستند و سود حاصل از این کار را صرف گذراندن زندگیشان میکنند. این افراد به دنبال سود خیلی زیاد یا سرمایهگذاریهای ریسکپذیر نیستند.
این نوع کارآفرینی زمانی است که شخص صاحب کسب و کار خود باشد و آن را اداره کند. این افراد معمولا اطرافیان و اعضای خانواده خود را بهعنوان نیروی کار استخدام میکنند. سوپرمارکتها، آرایشگاهها، بوتیکهای کوچک و کافهها و رستورانها جزو این دسته از کارآفرینی قرار میگیرند.
درآمد سال جدیدتو چند برابر کن!
تاریخ وبینار: شنبه ۰۲ فروردین ساعت ۱۲
تا برگزاری وبینار!
2_ کارآفرینی شرکتهای بزرگ
کارآفرینی شرکتهای بزرگ برای حرفههای پیشرفته است که به فکر نوآوری هستند و خدمات و محصولات جدیدی را بر اساس نیازهای مصرفکنندگان تولید و تقاضای بازار را برآورده میکنند.
زمانی که یک شرکت رشد کند، کارآفرینی کسب و کارهای کوچک به کارآفرینی شرکتهای بزرگ تبدیل میشود. شرکتهایی مانند مایکروسافت، گوگل و دیزنی نمونههایی از این نوع کارآفرینی هستند.
پیشنهاد ویژه: روانشناسی پول
3_ کارآفرینی استارتاپی
یکی دیگر از انواع کار آفرینی، کارآفرینی استارتاپی است که باور دارند با کسب و کار خود میتوانند دنیا را تغییر دهند. این کارآفرینان اغلب بودجه مورد نیاز خود را از سرمایهگذاران دریافت و کارمندان متخصصی را برای شرکت استخدام میکنند. آنها به دنبال گسترش سریع و بازدهی بالای سود هستند.
این افراد به دنبال چیزهایی هستند که در بازار کار وجود ندارد و راهحلهای منحصر به فردی هم برای آنها ایجاد میکنند. بسیاری از این نوع کسب و کارها بر فناوری یا تکنولوژی متمرکز هستند. فیسبوک، اینستاگرام و اوبر نمونههایی از کارآفرینی استارتاپی هستند.
4_ کارآفرینی اجتماعی
کارآفرینی که میخواهد با محصولات و خدمات خود مشکلات اجتماعی را حل کند، در این دسته از کارآفرینی قرار میگیرد. هدف اصلی آنها این است که جهان را به مکانی بهتر تبدیل کنند. هدف این افراد کسب سود یا ثروت کلان نیست بلکه آنها تمایل دارند شرکتهایی راهاندازی کنند و در زمینه اجتماعی کارهای نیکوکارانه انجام دهند.
- بیشتر بخوانید: استرس شغلی چیست
- بیشتر بخوانید: مدیریت زمان چیست؟
- بیشتر بخوانید: بهترین تکنیک های برنامه ریزی
- بیشتر بخوانید: اصول مدیریت زمان
5_ کارآفرینی نوآورانه
کارآفرینی نوآورانه شامل افرادی است که دائم در حال ارائه ایدهها و اختراعات جدید هستند. این افراد این ایدهها را میگیرند و آنها را به سرمایهگذاریهای تجاری تبدیل میکنند. هدف این کارآفرینی، تغییر شیوه زندگی مردم برای بهتر شدن، است.
این کارآفرینان معمولا افرادی با انگیزه و پرشور هستند و اغلب به دنبال راههایی هستند تا محصولات و خدمات خود را از سایر کالاهای موجود در بازار متمایز کنند. افرادی مانند استیو جابز و بیل گیتس جزو کارآفرینان نوآور بهشمار میروند.
6_ کارآفرینی پرتلاش
کارآفرینی هاستلر یا پرتلاش یکی دیگر از انواع کار افرینی است. این دسته شامل افراد پرتلاشی است که بهطور مستمر تلاش کرده و سخت کار میکنند. این کارآفرینی اغلب با کارهای کوچک شروع میشود و به جای سرمایه، با سختکوشی کارآفرینان در جهت رشد و تبدیل شدن به یک کسب و کار بزرگتر حرکت میکند.
در این کارآفرینی، افراد برا رسیدن به اهدافشان، هر کاری که لازم باشد انجام میدهند؛ به سختی تسلیم نمیشوند و برای رسیدن به چیزهایی که میخواهند، چالشهایی را تجربه میکنند. مثلا فردی که با افراد زیادی تماس میگیرد تا یک فروش انجام شود، در دسته کارآفرینی پرتلاش قرار میگیرد.
پیشنهاد میدهیم مقاله متن درباره هدف و تلاش در زندگی را هم بخوانید.
7_ کارآفرینی خریدار
کارآفرین خریدار شامل فردی است که برای افزایش سرمایهگذاریهای تجاری خود مشاغلی که فکر میکنند، میتوانند آنها را به موفقیت برسانند را خریداری میکنند. آنها مشاغلی با چشمانداز خوب را شناسایی میکنند، آنها را میخرند و هر گونه تغییر مدیریتی یا ساختاری که احساس کنند ضروری است را در آنها ایجاد میکنند. هدف این افراد رشد کسب و کارهای خریداریشده و افزایش سود است.
این کارآفرینی با ریسک کمتری همراه است زیرا این افراد شرکتهایی را میخرند که از قبل تثبیت شدهاند.
- بیشتر بخوانید: موفقیت چیست
- بیشتر بخوانید: چگونه به موفقیت برسیم
- بیشتر بخوانید: برای موفقیت باید چیکار کرد
انواع کارآفرینی بر اساس نوع کسب و کار
کارآفرینی بر اساس نوع کسب و کار به این معناست که افراد کارآفرین، سرمایه و نیروی کار خود را برای تولید خدمات و محصولات جدید در زمینههای شغلی گوناگون به کار میگیرند.
انواع کارافرینی بر اساس نوع کسب و کار به شرح زیر است:
1_ کارآفرین تجاری
کارآفرینان تجاری در زمینههای مختلف کسب و کارهایی را راهاندازی و مدیریت میکنند. آنها فرصتهای بازار کار را شناسایی میکنند، برنامههای تجاری را توسعه میدهند و در نهایت، شرکتهای با ثباتی ایجاد میکنند.
بهعنوان مثال مارک زاکربرگ که یکی از بنیانگذاران فیسبوک است، یک کارآفرین تجاری برجسته بهشمار میرود زیرا انقلابی در شبکههای اجتماعی به وجود آورد و یکی از موفقترین شرکتهای فناوری در جهان را ایجاد کرد.
2_ کارآفرین معاملهگر
کارآفرینان معاملهگر در خرید و فروش کالا یا خدمات مشارکت دارند. آنها در حوزه تجارت فعالیت میکنند و نقش مهمی در ایجاد ارتباط بین تولیدکنندگان و مصرفکنندگان دارند.
مثلا جف بزوس بنیانگذار آمازون، یک کارآفرین معاملهگر محسوب میشود که کارش را با تاسیس یک کتابفروشی آنلاین شروع کرد و سرمایهگذاری او امروزه به یک پلتفرم تجارت الکترونیک جهانی تبدیل شده است که طیف گستردهای از محصولات و خدمات را ارائه میدهد.
برای تبدیل شدن به کارآفرین معاملهگر موفق، باید تکنیک های موفقیت مالی و استفاده از آنها برای رسیدن به اهداف خود را بدانید. ما در یک مقاله این تکنیکها را معرفی کردهایم.
- بیشتر بخوانید: نگاهی به زندگی نامه جف بیزوس
- بیشتر بخوانید: مروری بر زندگینامه مارک زاکربرگ
- بیشتر بخوانید: رمز موفقیت مارک زاکربرگ
3_ کارآفرین صنعتی
کارآفرینان صنعتی در بخشهای تولیدی و صنعتی مشارکت دارند. آنها کارخانههایی راهاندازی میکنند، فرایندهای تولید را توسعه میدهند و کالاهایی را در تعداد بسیار بالا تولید میکنند.
برای مثال ایلان ماسک مدیرعامل تسلا و اسپیس ایکس یک کارآفرین صنعتی است که سهم قابل توجهی در صنعت خودروهای الکتریکی و اکتشافات فضایی داشته است. او تاسیسات تولیدی پیشرفتهای ساخته و فناوریهای نوآورانه را توسعه داده است.
4_ کارآفرین شرکتی
کارآفرینان شرکتی یا درون سازمانی، در سازمانها نقش یک کارآفرین را بازی میکنند و ویژگیهای او را نشان میدهند. آنها نوآوری را گسترش میدهند، محصولات یا خدمات جدید را توسعه میدهند و فرصتهای رشد شرکت را شناسایی میکنند.
بهعنوان مثال، یکی از خطمشیهای شرکت گوگل “۲۰٪ زمان” نام دارد که به کارمندان اجازه میدهد تا روی پروژههای شخصی کار کنند و فرهنگ کارآفرینی شرکت را تقویت سازند. این ابتکار منجر به ایجاد محصولاتی مانند Gmail و Google News شد.
برای تبدیل شدن به یک کارآفرین شرکتی موفق، باید نقش یک مدیر حرفهای را بازی کنید. ما در مقاله موفقیت شغلی مدیران درباره این مهارتها بیشتر صحبت میکنیم.
- بیشتر بخوانید: جملات انگیزشی و نصیحت های ایلان ماسک
- بیشتر بخوانید: رمز موفقیت ایلان ماسک در زندگی و کار
- بیشتر بخوانید: بررسی زندگینامه ایلان ماسک
5_ کارآفرین کشاورزی
کارآفرینان کشاورزی در فعالیتهای کشاورزی از جمله کشاورزی، تولید دام، تجارب و… مشارکت دارند. تمرکز این افراد بر بهینهسازی شیوههای نوین کشاورزی و یافتن راهحلهای نوآورانه برای رفع نیازهای صنعت کشاورزی است.
مثلا جوئل سالاتین صاحب مزارع پلی فیس (Polyface) که در ویرجینیای آمریکا قرار دارد، ایدههای خودش را برای یک کشاورزی پایدار اجرا کرد و اکنون یک کارآفرین کشاورز بهشمار میرود که به دلیل روشهای نوآورانهاش در صنعت کشاورزی شناخته شده است. او شیوههایی را توسعه داده است که به سلامت خاک و رفاه حیوانات کمک زیادی کردهاند.
- بیشتر بخوانید: فرمول موفقیت
- بیشتر بخوانید: انواع موفقیت
- بیشتر بخوانید: مدیریت زمان در محیط کار
- بیشتر بخوانید: موفقیت مالی چیست؟
انواع کارآفرینان
کارآفرین کسی است که یک کسب و کار جدید راهاندازی میکند و پذیرای خطرات و چالشهای ناشی از آن است.
در واقع کارآفرینان مظهر اشتیاق و ذکاوت هستند و تمایل زیادی به نوآوری و ایدهپردازی دارند. آنها با تلاشهای خود میخواهند مشکلات دنیای واقعی را حل کنند، جهان را برای آدمها به جای بهتری تبدیل کنند و زندگی را برای آدمها بهبود بخشند. کارآفرین بودن یعنی پذیرش سفری که با با نوآوری، انعطافپذیری و سازگاری همراه است.
بهطور کلی، کسی که بهطور مستقلانه و از طریق ابتکارات خود کسب درآمد میکند، یک کارآفرین در نظر گرفته میشود.
انواع کارآفرینان به شرح زیر هستند:
1_ کارآفرین مبتکر
کارآفرین مبتکر یا نوآور به دنبال فرصتهای جدیدی برای ایجاد و توسعه ایدهها، محصولات و خدمات پیشگامانه است. آنها به دلیل تواناییشان در تفکر خلاق، ریسکهای حسابشده و برهم زدن مدلهای تجاری سنتی شناخته شدهاند.
برای مثال، ایلان ماسک مدیرعامل تسلا و اسپیس ایکس که انقلابی در صنعت خودروهای الکتریکی و اکتشافات فضایی ایجاد کرد یک کارآفرین مبتکر است یا مارک زاکربرگ، یکی از بنیانگذاران فیسبوک که نحوه ارتباط برقرار کردن آدمها با یکدیگر را در سطح جهانی تغییر داد، یک کارآفرین مبتکر است.
برای تبدیل شدن به یک کارآفرین مبتکر، باید همیشه در مسیر رشد فردی باشید و با افزایش خلاقیت و ویژگیهای مثبت به ایدههای عالی برسید. ما در یک مقاله درباره اینکه توسعه فردی چیست؟ صحبت کردهایم که برای اطلاعات بیشتر میتوانید این مقاله را بخوانید.
2_ کارآفرین مقلد
کارآفرین مقلد فردی است که از ایدههای تجاری، محصولات یا خدمات دیگران استفاده میکند و با ایجاد تغییرات جزئی در آنها، برای بهبودشان تلاش میکند. آنها به دنبال این هستند تا برخی از محصولات و خدمات را بهتر و سودآورتر کنند.
افراد مقلد ترکیبی از افراد مبتکر و افراد پرتلاش هستند. آنها به ایدههای جدید فکر میکنند و سخت کار میکنند. افراد مقلد اعتماد به نفس و اراده زیادی دارند و در راهاندازی تجارت خود از اشتباهات دیگران درس میگیرند.
این افراد در شناسایی و تکرار انواع کسب و کارهای موفق در زمینههای مختلف مهارت دارند. اگرچه ممکن است به نظر برسد که کارآفرینان مقلد هیچ نوآوری ندارند اما آنها همچنان میتوانند با سرمایهگذاری بر مفاهیم کنونی و اثباتشده، موفق شوند.
بهعنوان مثال فرانچایز یک کارآفرین مقلد بهشمار میرود که مفاهیم اثباتشده یک برند را تکرار و چندین شعبه را اداره میکند. فرانچایز یک مدل توسعه کسب و کار در جهان است که به افراد تازهوارد در عرصه کسب و کار کمک میکنند و برای آنها فرصتهای رشد و پیشرفت را فراهم میسازند.
3_ کارآفرین محتاط
کارآفرین محتاط یا فابیان، رویکرد محتاطانه و فزایندهای برای کارآفرینی دارد. به این معنی که آنها تمایل دارند به تدریج پیش روند، تصمیمات حسابشده میگیرند و در حین پیشرفت، احتمال بروز خطرات را کاهش میدهند. این کارآفرینان ثبات و پایداری بلندمدت را بر رشد سریع اولویت میدهند. آنها قبل از انجام هر حرکت استراتژیکی ابتدا شرایط بازار، تقاضاهای مشتریان و در دسترس بودن منابع را به دقت تجزیه و تحلیل میکنند.
بهعنوان مثال، صاحب کسب و کار کوچکی که به تدریج فعالیتهای خود را گسترش میدهد و همیشه با دقت بر روند بازار و بازخوردهای مشتریان نظارت میکند، یک کارآفرین محتاط است.
4_ کارآفرین سرسخت
کارآفرینان سرسخت در برابر پذیرش فرصتهای جدید مقاومت میکنند و از آنها استفاده نمیکنند. آنها به روشهای مرسوم پایبند هستند و حاضر نیستند فرایندهای تولید خود را با روشهای نوین تطبیق دهند، حتی اگر منجر به ضرر آنها شود.
5_ کارآفرین محقق
کارآفرینان محققان هنگام راهاندازی کسب و کار خود وقت زیادی صرف میکنند و قبل از ارائه محصولات یا خدمات خود تا حد امکان تحقیق میکنند. آنها معتقدند که با آمادگی و اطلاعات بیشتر، شانس بیشتری هم برای موفقیت دارند.
این افراد همه جنبههای کسب و کار خود را بررسی میکنند و درک عمیقی از کاری که انجام میدهند، دارند. آنها به جای شهود خود، بر حقایق، دادهها و منطق تکیه میکنند. همچنین طرحهای تجاری دقیق برای آنها مهم است و احتمال شکست آنها را به حداقل میرساند.
لیست ایدههای کارآفرینی
- فروشگاه آنلاین پوشاک
- خدمات مشاوره مالی
- تولید محتوای دیجیتال
- اپلیکیشن موبایل برای مدیریت زمان
- خدمات طراحی گرافیک
- آموزش آنلاین
- کافه یا رستوران با تم خاص
- خدمات نظافت منزل
- تولید و فروش محصولات ارگانیک
- خدمات عکاسی
- وبسایت مقایسه قیمت
- خدمات مشاوره سلامت و تغذیه
- تولید و فروش جواهرات دستساز
- خدمات تحویل غذا
- طراحی و فروش محصولات دستساز
- خدمات تعمیرات لوازم خانگی
- مشاوره در زمینه بازاریابی دیجیتال
- تولید و فروش محصولات زیبایی طبیعی
- خدمات اجاره وسایل تفریحی
- خدمات مشاوره شغلی
- تولید و فروش کتابهای الکترونیکی
- فروشگاه آنلاین لوازم ورزشی
- خدمات مشاوره حقوقی
- تولید و فروش لوازمالتحریر خلاقانه
- تولید و فروش محصولات چرمی
- تولید و فروش عطرهای دستساز
- خدمات اجاره خودرو
- تولید و فروش لوازم دکوری
- خدمات مشاوره در زمینه کسبوکارهای کوچک
- خدمات عکاسی و فیلمبرداری
- خدمات نگهداری از حیوانات خانگی
- چاپ سفارش طرح روی لباس و وسایل
- برگزاری کارگاههای هنری و آموزشی حضوری
- تولید گیاهان زینتی و فروش آنها
- ساخت و فروش عروسکهای دستساز
- خدمات شخصیسازی هدایا به خصوص هدایای شرکتی
- خدمات طراحی داخلی کمهزینه
- فروش تجهیزات ورزشی خانگی
- ساخت و فروش تقویم و پلنرهای اختصاصی
- فروش لباسهای دست دوم
کلام آخر
در نهایت میتوان چنین نتیجه گرفت که اگر فردی بخواهد یک کارآفرین شود، حتما باید قبل از آن با انواع کارآفرینی و انواع کارآفرینان آشنا شود تا بفهمد حوزه مورد علاقه او چیست و دوست دارد در چه زمینهای کارآفرینی کند. کارآفرینی یعنی راهاندازی یک کسب و کار جدید و بهبود زندگی آدمها.
منابع: