اگر پولی دستتان است و نمیدانید بهترین راه برای سودهی آن چیست و در انتخاب بین پس انداز و سرمایه گذاری دودل شدهاید. مقاله زیر را بخوانید.
پسانداز برای کوتاهمدت (مثلا زیر یک سال) مناسب است و ویژگیهای زیر را دارد:
- در مواقع ضروری مثل بیماری یا مسافرت سریع دستتان را میگیرد.
- اصل پول شما هیچوقت کم نمیشود ولی تورم ارزش آن را کم میکند.
- دانش زیادی برای پساندازکردن نیاز نیست.
سرمایهگذاری برای بلندمدت توصیه میشود و ویژگیهای زیر را دارد:
- سود چند برابر نسبت به پسانداز دارد.
- ریسک بیشتری دارد.
- برای سرمایهگذاری به آگاهی بیشتری نیاز دارید.
- تورم روی آن تاثیری ندارد حتی میتواند باعث سودآوری شود.
پس انداز یعنی چه؟
پسانداز به فرآیند کنار گذاشتن پول برای نیازمندیهای آینده گفته میشود. این اقدام امنیت مالی شما را در برابر حوادث غیرمترقبه و اتفاقات غیرمنتظره تضمین میکند. مثلا درصدی از حقوقتان را برای خرج درمان، تعمیرات یا مسافرت کنار میگذارید.
معمولا پسانداز را در بانک نگهداری میکنند و بهره بانکی کمی به آن تعلق میگیرد. یا اینکه یه صورت وجه در خانه نگهداری میشود. در پسانداز امکان ضرر صفر است. شما پولتان را از دست نمی دهید، ولی سود قابلتوجهی هم به آن اضافه نمیشود. در کشور ایران به دلیل تورم بالا پسانداز بلندمدت غیرمنطقی است. چون ارزش پول هر لحظه در حال کم شدن است.
دنبال افزایش درآمد هستی؟
وبینار «۷ فرمول پول» فاصله تو تا کسب ثروته!
۴ جلسه محتوای ناب و نایاب
فکر کنید اگر در سال ۹۳ ده میلیون تومان سرمایه داشتید و میخواستید با آن دلار بخرید. با دلار ۳۳۰۰ تومانی مواجه بودید. ولی اگر با همان ده میلیون همین امسال میخواستید دلار بخرید با دلار ۶۱۰۰۰ تومانی مواجهاید. در سال ۹۳ ارزش پول شما حدود ۳۰۰۰ دلار بود و حالا ارزش آن ۱۶۳ دلار است.
ارزش پولتان را حتی با قدرت خرید کالا هم میتوانید بررسی کنید. قیمت پژو ۲۰۶ در سال ۹۳ به صورت میانگین ۳۵ میلیون تومان بود. در حالی که الان بالاتر از ۵۰۰ میلیون تومان است. و فکر کنید اگر شما یک سپرده ۳۵ میلیون تومانی در بانک داشتید چقدر قدرت خریدتان در این سالها کاهش پیدا میکرد.
- بیشتر بخوانید: راهکارهای جدید برای مدیریت پول
- بیشتر بخوانید: پولدار شدن از طریق اینترنت
سرمایه گذاری یعنی چه؟
سرمایهگذاری فرآیند استفاده از منابع مالی برای کسب سود در آینده است. این فرآیند میتواند شامل خرید داراییهایی باشد که انتظار میرود ارزش آنها با گذشت زمان زیاد شود.
انواع سرمایهگذاری
بهترین روشهای سرمایهگذاری در ایران را در لیست زیر به شما معرفی میکنیم:
۱_ سرمایهگذاری در بورس
بورس قدیمیترین و پرطرفدارترین نوع سرمایهگذاری است. برای این نوع سرمایهگذاری میتوانید از طریق کارگزاری ثبت نام کنید. حداقل سرمایه ورود به بازار بورس ۵۰۰ هزار تومان است. میتوانید با سرمایه کم شروع کنید و بعد از اینکه دانش خود را زیاد کردید سرمایه بیشتری را وارد کنید.
۲_ سرمایهگذاری در ملک
ورود به بازار سرمایهگذاری در ملک نیاز به سرمایه چند میلیاردی دارد. البته خوبیاش این است که هم میتوانید درآمد ماهانه داشته باشید و هم قیمت ملکتان سالبهسال بالاتر میرود. پیشنهاد میشود برای خرید ملک حتما با یک مشاور صحبت کنید و ملک خود را در قسمتی از شهر خریداری کنید که در حال رشد است. در هنگام خرید هم حتما سند و دیگر مدارک را به دقت بررسی کنید و توجهای به چربزبانی بنگاهیها نکنید.
پیشنهاد ویژه: روانشناسی پول
۳_ سرمایهگذاری در طلا
مزیت سرمایهگذاری طلا این است که قابلیت نقدشوندگی سریع دارد. دقت داشته باشید اگر به چشم سرمایه به خریدوفروش طلا نگاه میکنید طلای دستدوم یا آبکرده خریداری کنید تا بهخاطر اجرت ساخت دچار ضرر نشوید. اگر میخواهید از نوسانات کوتاه بازار سود ببرید خرید سکه هم به شما پیشنهاد میشود.
۴_ سرمایهگذاری در ارزهایهای خارجی
این سرمایهگذاری در ایران به دلیل کم شدن ارزش ریال جواب میدهد. اگر میخواهید ارزش پول خود را حفظ کنید میتوانید آن را به دلار تبدیل کنید. در هنگام خرید و فروش هم باید حواستان به اخبار سیاسی ایران و جهان باشد.
۵_ سرمایهگذاری در رمز ارز
شکل جدیدی از سرمایهگذاری که چندسالی است در دنیا باب شده است و توجهها را به خود جلب کرده است. این سرمایه گذاری نیازمند دانش بالا است و ریسک زیادی هم دارد. حواستان باشد از منابع درست برای ورود به دنیای رمز ارزها استفاده کنید. گول پیجهای زرد اینستاگرامی که وعده پولدار شدن یکشبه میدهند، نخورید.
۶_ سرمایهگذاری در بازار خودرو
وسیلهای که استهلاک پیدا میکند نمیتواند پیشنهاد خوبی برای سرمایهگذاری باشد. ولی به علت تورم بالا خودرو در ایران یک کالای سرمایه ای به حساب میآید. حتما از اطرافیان شنیدهاید که بسیاری از افراد خودرو صفر ثبت نام میکنند و بعد همان را به قیمت بالاتر در بازار میفروشند.
- بیشتر بخوانید: لیست کاملی از ایده های پولساز در روستا
- بیشتر بخوانید: چگونه به موفقیت برسیم
- بیشتر بخوانید: فرمول موفقیت
تفاوت پس انداز و سرمایه گذاری چیست؟
اصلیترین تفاوت پس انداز و سرمایه گذاری میزان ریسک و بازده آن است. اما تفاوتهای دیگری نیز دارد که در ادامه به شما معرفی میکنیم:
۱_ ریسک
بزرگترین تفاوت پس انداز و سرمایه گذاری ریسک آن است. در پسانداز اصل پول شما تغییری نمیکند. ممکن است کمی بیشتر شود ولی کمتر هم نمیشود. اما در سرمایهگذاری ممکن است شما ضرر کنید با حتی کل پول خود را از دست بدهید. در سرمایهگذاری شما در لبه یک تیغ عمل میکنید. همانقدر که احتمال سود دارید احتمال ضرر هم هست.
۲_ نقدشوندگی
در پسانداز قدرت نقدشوندگی همیشه هست. هر وقت بخواهید میتوانید پولتان را از بانک بیرون بکشید. ولی در سرمایهگذاری معمولا کمی زمان میبرد تا بتوانید اصل پول خود را نقد کنید.
مثلا فکر کنید با پولتان ملک خریدهاید و همین الان احتیاج مبرم به پول دارید. تا برای ملکتان مشتری پیدا شود و کارهای قانونی انتقال سند را انجام دهید کمی زمان میبرد.
۳_ سوددهی نسبت به زمان
در پسانداز شما به محض اینکه پولی را در بانک قرار میدهید. اگر سپرده کوتاهمدت داشته باشید معمولا سود روزشمار دریافت میکنید. ولی در سرمایهگذاری باید انتظار بیشتری بکشید. مثلا زمین زراعتی را میخرید مدتها صبر میکنید تا طرح هادی شهر از آن عبور کند و قیمت زمین شما چند برابر شود.
۴_ تورم
در کشور پر تورمی مثل ایران پس انداز معمولا غیرمنطقی به نظر میرسد. شما پولی را پس انداز میکنید و با بالا رفتن قیمت دلار هر سال ارزش آن کمتر میشود. اما در سرمایهگذاری تورم حتی ممکن است شما را پولدار کند. مثلا فکر کنید تعدادی کنسول بازی خریداری کردهاید و یهو بر اثر یک اتفاق مثلا انتخابات آمریکا دلار افزایش پیدا میکند و سود شما چند برابر میشود.
۵_ دشواری
پسانداز نیاز به هوش بالایی ندارد. بانکتان را انتخاب میکنید و در عرض نیم ساعت افتتاح حساب میکنید و پساندازتان را انجام میدهید. در سرمایهگذاری نیازمند مشورت هستید باید شرایط را بسنجید.
۶_ گزینههای موجود
در پسانداز انتخاب شما بین بانکهای مختلف، سپرده کوتاهمدت و بلندمدت است. در سرمایهگذاری با گزینههای مختلفی مثل سهام، رمز ارز، خرید ملک و طلا روبهرو هستید.
- بیشتر بخوانید: رازهای موفقیت شغلی
- بیشتر بخوانید: موانع موفقیت
پس انداز یا سرمایه گذاری؟ کدام بهتر است؟
برای انتخاب بین پس انداز و سرمایه گذاری باید ابتدا شرایطتتان را بررسی کنید تا بهترین انتخاب را داشته باشید، اما با توجه به شرایط ایران سرمایه گذاری بهتر از پس انداز است، در ادامه به دلایل بهتر بودن آن اشاره کردهایم:
با سرمایهگذاری به اهداف مالی خود میرسید
ممکن است رویاهایی داشته باشید. مثلا دلتان بخواهید ماشین یا خانه خوب بخرید. و حقوقتان کفاف ندهد. یک راه این است که وام بگیرید و خود را مقروض کنید. اما راه بهتر این است پولی را جمع کنید و از طریق سرمایهگذاری آن را چند برابر کنید و سپس موارد مورد نیاز خود را بخرید.
اگر زمان کافی دارید سرمایهگذاری را انتخاب کنید
اگر در یک سال آینده نیاز به پول خود دارید بهتر است از پس انداز استفاده کنید. بیرون کشیدن سریع پول از بازار سرمایهگذاری به شما حس شکست میدهد. چون هنوز آنچنان که باید و شاید پولتان رشد نکرده و هم استرس زیادی را تحمل کرده اید. که میتوانستید با پس انداز در بانک هم به همین سود برسید.
اگر به مقداری از پول خود برای مدت طولانیای مثلا ۵ ساله نیاز ندارید، میتوانید سرمایهگذاری را انتخاب کنید. در سرمایه گذاریهای درست ثروت شما چند برابر میشود به شرط آنکه صبر داشته باشید.
با سرمایهگذاری از چنگال تورم در امان میمانید
در ایران پس اندازهای بالای یک سال با کاهش شدید ارزش پول مواجه میشوند. اما در سرمایهگذاری شما میتوانید از این تورم حتی سودجویی کنید. به اصطلاح هر چه تورم بالاتر میرود ارزش سرمایههای شما هم بیشتر میشود.
اگر به مسائل اقتصادی علاقه دارید، سرمایهگذاری را انتخاب کنید
در سرمایه گذاری باید هشیار باشید، بدانید کی بخرید و کی بفروشید، میتوانید در ابتدا با افراد مطلع مشورت کنید تا کمکم قدرت تحلیلتان بالا برود. از اخبار روز جهان و ایران هم باید مطلع باشید. قدرت تحملتان باید در سرمایهگذاری بالا باشد. در بازار بورس ممکن است چندین بار شاهد ریزش یا افزایش سرمایه خود باشید.
دقت داشته باشید که هیچوقت همه داراییتان را سرمایه گذاری نکنید. شرایط کشور خود را هم در نظر بگیرید مثلا در کشورهایی که به املاک مالیات تعلق میگیرد خرید خانه و ملک دیگر سرمایهگذاری به حساب نمیآید.
با سرمایهگذاری دغدغه بازنشستگی ندارید
دوران بازنشستگی یکی از مراحل زندگی است که باید از زمان جوانی به فکرش باشیم. در آن دوران توان کار کردنمان کم میشود و ممکن است درگیر بیماریهای مختلف باشیم. یکی از مزایای سرمایهگذاری این است که باعث میشود این دوران را با آرامش طی کنیم.
کلام آخر
با خواندن این مقاله یک بار دیگر تصمیمات مالی خود را مرور کنید. و اشتباهات خود را بازبینی کنید. اگر برای سرمایهگذاری نیازمند دانشی هستید. برای یادگیری وقت بگذارید. همیشه شرایط روز کشور را در نظر بگیرید. مهمتر از همه تخم مرغهایتان را در یک سبد نگذارید و در چند جا سرمایه گذاری کنید.
منابع: fortune.com