مدیریت پول

راهکارهای جدید برای مدیریت پول

در مقاله پیش رو به راهکارهایی برای مدیریت پول پرداختیم که مهم‌ترین آنها عبارتند از:

  • ساخت ذهنیت مالی
  • تعیین اهداف
  • ترسیم جدول زمانی
  • برآورد هزینه‌ها
  • تعیین بودجه
  • پس‌انداز کردن
  • سرمایه‌گذاری کردن
  • و…

در ادامه مقاله به شما خواهیم گفت که چگونه می‌توانید هر یک از این راهکارها و دیگر راهکارهای مدیریت پول را عملی کنید، پس تا پایان با ما هماره باشید.

مدیریت پول یعنی چه؟

مدیریت پول یعنی تا پایان ماه پول‌مان تمام نشود.

مدیریت پول یعنی برآورد میزان درآمد، پس‌انداز و خرج ماهیانه. ممکن است کسی حقوق بالایی نداشته باشد اما با مدیریت پول می‌تواند بدون هیچ مشکل مالی از پس هزینه‌های زندگی برآید و در آخر ماه فشار مالی تجربه نکند. به عبارت دیگر، مدیریت پول می‌تواند به شما کمک کند با درآمد محدود، زندگی نسبتا راحتی داشته باشید.

در فرایند مدیریت پول، سه بخش مهم وجود دارد که حتما باید آن‌ها را در نظر داشت: هزینه‌های روزمره، بدهی‌ها و پس‌انداز.

  • چگونه می‌توانم درآمدم را تا آخرین روز ماه داشته باشم؟
  • چه زمانی می‌توانم تمام بدهی‌هایم را پرداخت کنم؟
  • چگونه می‌توانم پول‌هایم را پس‌انداز کنم تا پول کافی برای روزهای بارانی و هزینه‌های غیرمنتظره داشته باشم؟

 

 

راهکارهای مدیریت پول

مدیریت پول یک فرایند است، برای این‌که بتوانید این فرایند را به‌طور موفقیت‌آمیزی طی کنید باید راهکارهای علمی و اثبات شده‌ای را به کار بگیرید. در ادامه به برخی از این راهکارها می‌پردازیم.

۱_ ساختن ذهنیت مالی

به گفته لیز ولث، نویسنده در زمینه امور مالی، “اولین قدم برای دستیابی به ثروت و مدیریت مالی این است که باور داشته باشید لیاقت آن را دارید.”

او در یکی از مقاله‌هایش نوشته است: “ایجاد ذهنیت پولی بسیار مهم است. ذهنیت پول به این معناست که باور داشته باشید ثروت در دسترس شماست و شما ارزش داشتن آن را دارید.”

او معتقد است بدون انگیزه‌های ذهنی، عملی کردن استراتژی‌های دیگر تقریبا غیر ممکن است. برای ایجاد ذهنیت مالی، با الگوهای افکاری مثبت شروع کنید و در قدم اول فرصت‌هایی که دارید را به یاد آورید و هر روز به خود یادآوری کنید که سزاوار این ثروت هستید. سپس به آرامی یاد خواهید گرفت که انتظار فراوانی را داشته باشید و کم کم رفتارهایی که منجر به رشد شما می‌شوند را به کار می‌گیرید.

۲_ اهداف واقع‌بینانه‌ای تعیین کنید

اهداف مالی باید واقع‌بینانه باشد.

اهداف شما باید واقع‌بینانه و مشخص باشد. به عنوان مثال، داشتن ۲ میلیارد پول در ۶۰ سالگی و هنگام بازنشستگی یک هدف است اما تبدیل شدن به یک میلیونر یک آرزوست. در تعیین اهداف مالی باید مقدار مشخص پول و زمان رسیدن به هدف را مشخص کنیم، مسیر رسیدن به هدف را ترسیم کنیم و تمام تلاش خود را برای رسیدن به آن انجام دهیم.

۳ نوع هدف وجود دارد:

  • اهداف کوتاه مدت: این اهداف در عرض یک سال به پایان می‌رسند.
  • اهداف میان مدت: این اهداف ۱ تا ۳ سال طول می‌کشند.
  • اهداف بلند مدت: اهداف بلند مدت اغلب بیش از ۳ سال طول می‌کشند.

اگر در زندگی‌تان اهداف متعددی دارید، بسته به مدت زمان و توانایی که دارید می‌توانید آن‌ها را مرحله به مرحله یا همه را به‌طور همزمان انجام دهید. برای اهداف کوتاه مدت و میان مدت باید به صورت ماهیانه برای کارهایتان برنامه‌ریزی کنید تا به هدف‌تان برسید. به عنوان مثال دوست دارید در سال پیش رو یک وسیله‌ای بخرید که قیمت آن یک میلیون است و اکنون صد هزار تومن دارید. بنابراین اگر هر ماه ۱۰۰ هزار تومان کنار بگذارید، ۱۰ ماه بعد می‌توانید آن وسیله را بخرید.

این نکته را در نظر داشته باشید که اهداف مالی بلند مدت پیچیده خواهد بود زیرا اغلب تحت تاثیر تورم قرار می‌گیرند و ارزش پول شما در طول سالیان کاهش می‌یابد. از این رو شاید لازم باشد درباره این اهداف از یک فرد متخصص کمک بگیرید.

همچنین در این مسیر انعطاف‌پذیر بودن را فراموش نکنید. شاید نتوانید هرگز به اروپا سفر کنید اما می‌توانید سفرهای ارزان‌ قیمت‌تری را انتخاب کنید. بهرحال این انتخاب بهتر از سفر نکردن است.

 

 

۳_ برای اهداف مالی خود یک جدول زمانی ترسیم کنید

برای رسیدن به اهداف مالی باید برنامه‌ریزی کرد.

رسیدن به اهداف، زمانی آسان‌تر می‌شود که یک جدول زمانی واقع‌بینانه‌ای برای دستیابی به آن‌ها ترسیم کنیم.

بابی ریبل، کارشناس مالی در یکی از مقاله‌هایش می‌گوید: “هر چه در مورد چیزی که می‌خواهید انجام دهید دقیق‌تر باشید، راحت‌تر به اهداف خود می‌رسید.”

در قدم اول از خود سوال کنید که آیا جدول زمانی شما با توجه به وضعیت مالی‌تان واقع‌بینانه است یا نه. اگر این‌طور نیست می‌توانید جدول خود را دوباره بررسی کنید و تغییراتی در آن به وجود آورید.

۴_ عناصر و ابزارهایی برای مدیریت پول داشته باشید

برای فرایند مدیریت پول موثر، باید محیطی مناسب یا ابزار کافی برای این کار را داشته باشید. اول از همه بهتر است فضای امنی داشته باشید و در آن فضا به اسناد و پول‌های خود دسترسی داشته باشید. داشتن فضای امن بسیار مهم است زیرا هیچ‌کس نمی‌خواهد کسی از اوضاع مالی‌اش با خبر شود.

همچنین اوراق خود از جمله رسیدها، قراردادها، صورتحساب‌های بانکی، فاکتورها، اسناد مالیاتی و فهرست حساب‌هایتان را به خوبی سازماندهی کنید تا وقتی عجله دارید به راحتی بتوانید آن‌ها را پیدا کنید. حتی می‌توانید آن‌ها را اسکن کنید و در لپ‌تاپ یا کامپیوتر خود دسته‌بندی‌شان کنید.

در نهایت به ابزارهایی برای مدیریت پول نیاز خواهید داشت. این ابزارها می‌توانند یک دفتر یا یک فایل اکسل در کامپیوتر باشند تا هزینه‌ها و چیزهایی که لازم است را آن‌جا بنویسید. امروزه اپلیکیشن‌ها و نرم‌افزارهایی برای مدیریت پول وجود دارند که استفاده از آن‌ها بسیار راحت است.

۵_ هزینه‌هایتان را برآورد کنید

پس از تعیین هدف و جمع‌آوری ابزار مورد نیاز، اکنون می‌توانید شروع به کار کنید. قبل از هر چیز باید درآمد و هزینه‌هایتان را برآورد کنید. یکی از قوانین اصلی مدیریت پول این است که هرگز نباید هزینه‌ها بیشتر از درآمد شوند. اکثر مشکلات مالی ناشی از خرج‌های بیش از حد و داشتن بدهی است. بنابراین، ثبت هزینه‌های روزمره یک کار بسیار مهم در فرایند مدیریت پول است که باید انجام دهید. با این کار می‌توانید بفهمید که در چه زمینه‌ای پول زیادی خرج می‌کنید و ماه بعد آن را کنترل کنید.

 

 

۶_ برای خودتان بودجه تعیین کنید

یکی از راهکارهای مدیریت پول، تعیین بودجه است.

بودجه همان مقدار پولی است که شما برای یک هدف خاص مانند غذا، آموزش و… در نظر می‌گیرید. تعیین بودجه به صرفه‌جویی در هزینه‌ها و مدیریت پول کمک می‌کند.

تعیین بودجه به درآمد شما بستگی دارد. در ابتدا مقدار درآمد ماهانه‌تان را مشخص کنید، در مرحله دوم مقدار حدودی هزینه‌های ماهانه خود را فهرست کنید و سپس بودجه خود را برای هر دسته از خرج و مخارج‌تان تعیین کنید. مثلا مقدار بودجه مورد نیاز برای پوشاک، حمل و نقل، آموزش، خورد و خوراک و…

۷_ پس‌انداز کنید

شما باید حداقل ۱۰٪ از درآمد ماهانه خود را برای پس‌انداز کنار بگذارید. ریختن پول در حساب بانکی به‌منظور پس‌انداز کردن ایده خوبی نیست زیرا ممکن است وسوسه شوید و آن را خرج کنید. بهتر است یک حساب جداگانه برای پس‌انداز باز کنید. همچنین می‌توانید با پول خود سرمایه‌گذاری کنید؛ با این روش علاوه‌بر پس‌انداز کردن می‌توانید درآمد دومی هم داشته باشید.

همچنین این نکته را در نظر داشته باشید که اگر افزایش حقوق داشتید یا بدهی‌تان را پرداخت کردید، در ماه‌های بعد مبلغ زیاد شده را پس‌انداز کنید، نه این‌که آن را خرج کنید.

 

علاوه‌بر راهکارهایی که در این مقاله جمع‌آوری کرده‌ایم، برای اطلاعات بیشتر در این حوزه می‌توانید از دوره رایگان روانشناسی پول نیز استفاده کنید.

روانشناسی پول

۸_ سرمایه‌گذاری کنید

اگر پول‌تان را در یک حساب بانکی پس‌انداز کنید، تورم به مرور زمان ارزش آن را کاهش می‌دهد. برای مقابله با این موضوع، متیو بلوم، کارشناس امور مالی، سرمایه‌گذاری را به افراد توصیه می‌کند.

او در یکی از مقاله‌هایش گفته است: “سرمایه‌گذاری به شما این امکان را می‌دهد که با افزایش هزینه‌های زندگی که ناشی از تورم است، همگام شوید.”

بلوم توصیه می‌کند که می‌توانید سرمایه‌گذاری‌های گوناگونی را برای مدیریت موثر پول خود به کار بگیرید. از جمله سهام، اوراق قرضه، سهام خصوصی، خرید دلار، شمش، طلا، کالاهای خاص و املاک.

 

 

۹_ کاهش هزینه‌های غیرضروری

با برآورد خرج و مخارج ماهیانه می‌توانید متوجه شوید که چه هزینه‌های غیرضروری کردید. سپس می‌توانید در ماه‌های بعد از این هزینه‌ها جلوگیری کنید تا پول بیشتری برای پس‌انداز کردن داشته باشید.

۱۰_ به فکر موقعیت‌های اضطراری باشید

برای موقعیت‌های اضطراری پس‌انداز کنید.

احتمالا همه ما در زندگی با شرایط مالی اضطراری و غیرمنتظره مواجه شدیم. یکی از بهترین راه‌ها برای شروع پس‌انداز، کنار گذاشتن مقداری پول برای شرایط اضطراری است. بنابراین باید به اندازه کافی پس‌انداز داشته باشیم تا در این شرایط از نظر مالی احساس ثبات کنیم.

نویسنده‌ای به نام الکس همر در مقاله خود به نام “چگونه از یک شرایط مالی غیرمنتظره جان سالم به در بردم”، از دو استراتژی صحبت می‌کند که به او کمک کرده تا پول خود را بهتر مدیریت کند.

  • با کسی که به او اعتماد دارید تماس بگیرید. حتی اگر این شخص نمی‌تواند به‌طور مستقیم مشکل شما را حل کند، صحبت کردن در مورد شرایط‌تان به شما کمک می‌کند از احساسات‌تان آگاه شوید و استرس‌تان کاهش یابد.
  • بررسی کنید که آیا می‌توانید مبلغ مورد نظر را در طول زمان پرداخت کنید یا باید کل مبلغ را یک‌جا بپردازید.

۱۱_ از یک مشاور مالی کمک بگیرید

یکی دیگر از راهکارها برای مدیریت پول این است که از یک مشاور مالی متخصص کمک بگیرید. مشاور، فشارهای مالی شما را کاهش می‌دهد و به شما کمک می‌کند تا از نظر مالی احساس امنیت کنید. در موارد زیر می‌توانید از مشاور کمک بگیرید:

  • برای تعیین اهداف
  • طرح‌ریزی برنامه مالی
  • آماده شدن برای شرایط مالی جدید در زندگی

یک مطالعه نشان داده است خانوارهایی که از مشاور کمک می‌گیرند دو برابر بیش از سایر خانواده‌ها دارایی مالی دارند. همچنین بر اساس مطالعه Ipsos Reid در سال ۲۰۱۵ در مورد سلامت و ثروت، افرادی که از مشاور کمک می‌گیرند بیشتر از سایر افراد از لحاظ مالی احساس امنیت می‌کنند. (منبع)

کلام آخر

مدیریت پول کار سختی نیست اگر ذهنیت مالی داشته باشید، اهداف‌تان را تعیین کنید، برای رسیدن به اهداف برنامه‌ریزی کنید، هزینه‌هایتان را برآورد کنید، برای خودتان بودجه مشخصی تعیین کنید، پس‌انداز و سرمایه‌گذاری کنید، هزینه‌های ضروری را کاهش دهید و در یک کلام، کمتر از درآمدتان خرج کنید.

منابع:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *