۱۳ رمز موفقیت استیو جابز که باید بدانید

ما از طرق مختلفی می‌توانیم راه‌های رسیدن به موفقیت را یاد بگیریم؛ اما موثرترین درس‌ها را می‌توان از افراد موفق ایرانی یا خارجی گرفت. در این مطلب قصد داریم رمز موفقیت استیو جابز، یکی از افراد موفق خارجی را بررسی کنیم. روش او برای دستیابی به موفقیت منحصر به فرد و پیشگامانه بود و به همین خاطر توانست یکی از شناخته‌شده‌ترین برندها، یعنی اپل را به دنیا معرفی کند.

زندگی‌نامه استیو جابز

جایز در سن ۲۱ سالگی شرکت کامپیوتری اپل را راه‌اندازی کرد.

استیو جابز یک کارآفرین، طراح کامپیوتر و تاجر آمریکایی بود که در سال ۱۹۵۵ در سانفرانسیسکو متولد شد و در سال ۲۰۱۱ در کالیفرنیا در گذشت. او شرکت اپل را تاسیس کرد و بر اختراع لپ تاپ‌های اپل یا مک بوک، آی مک، مکینتاش، ایرپاد، آیپد و آیفون نظارت داشت.

جابز از همان دوران کودکی‌اش به وسایل الکترونیکی و گجت‌ها علاقه‌مند بود. همسایه آن‌ها تکنیسین شرکت هیولت پاکارد (HP) بود و استیو در دوران نوجوانی ساعت‌های زیادی را در کارگاه همسایه‌اش سپری می‌کرد؛ زیرا به کار با قطعات الکترونیکی علاقه زیادی داشت. سپس در باشگاه طرفداران شرکت HP ثبت نام کرد و در آنجا توانست برای اولین بار جدیدترین کامپیوترها را ببیند و با آن‌ها کار کند. جایز همچنین در سخنرانی‌های عمومی شرکت HP حضور پیدا می‌کرد.

در سال ۱۹۷۲ به کالج رفت و سپس در شرکت آتاری برای طراحی بازی‌های ویدیویی استخدام شد؛ اما پس از یک سال، هم تحصیل و هم شغل خود را رها کرد.

داستان شرکت اپل

در سال ۱۹۷۶، جایز به همراه دوست دوران دبیرستانش استیو وزنیاک، شرکت کامپیوتری اپل را تاسیس کردند تا کامپیوترهای شخصی کوچکتری را طراحی کنند؛ زیرا در آن زمان، کامپیوترها بسیار غول پیکر بودند و برای شرکت‌های بزرگ ساخته شده بودند. تنها در سه سال، فروش اپل به حدود ۲۰۰ میلیون دلار رسید و در سال ۱۹۸۰، ارزش شرکت اپل به ۱.۲ میلیارد دلار رسید.

در همین زمان بود که این شرکت شروع به رکود کرد؛ زیرا تعدادی از کامپیوترهای شخصی آن‌ها مشکلات فنی داشتند و به همین خاطر فروش‌شان کاهش یافت تا جایی که در سال ۱۹۸۳، اقتصاددانان تخمین زدند اپل به سرعت جایگاه خود را از دست می‌دهد و بزرگترین رقیب او یعنی، IBM به جایگاه آن‌ها دست پیدا می‌کند.

در سال ۱۹۸۴ آن‌ها کامپیوتر جدیدی به نام مکینتاش را طراحی کردند. اگرچه کامپیوتر آن‌ها عملکرد بهتری نسبت به کامپیوترهای IBM داشت، اما فروش خوبی نداشت و مدیران شرکت، جابز را مقصر این اتفاق دانستند و او در سال ۱۹۸۵ شرکت اپل را ترک کرد.

جایز به سرعت شرکت کامپیوتری دیگری به نام “نکست”  را راه‌اندازی کرد. اگرچه اولین محصولات او بازخوردهای خوبی دریافت کرد، اما باز هم با مشکلاتی از جمله هزینه بالا، صفحه نمایش سیاه و سفید، عدم سازگاری با نرم‌افزارهای روز و… مواجه شدند و این شکست دیگری برای او بود.

در سال ۱۹۸۶، جابز شرکتی به نام پیکسار که در حوزه انیمیشن‌های کامپیوتری فعالیت داشت را از جورج لوکاس، کارگردان معروف هالیوود خرید و شروع به ساختن انیمیشن‌های فوق‌العاده‌ای کرد. در سال ۲۰۰۶، استیو جابز پیکسار را به دیزنی فروخت و به یکی از بزرگ‌ترین سهام‌داران دیزنی تبدیل شد.

در نهایت در سال ۱۹۹۶، اپل کمپانی نکست را خرید و جابز دوباره به اپل بازگشت. او به عنوان مدیرعامل شروع به کار کرد و توانست با ساخت محصولات پرفروشی مانند آی مک، مک بوک ایر، آیپد، آیفون و… شرکت اپل را نجات دهد و موفقیت‌های زیادی را برای آن رقم بزند.

موفقیت‌های استیو جابز

در سال ۱۹۸۹، مجله Inc جابز را به عنوان کارآفرین موفق در آن دهه انتخاب کرد.

در این قسمت، برخی از موفقیت های استیو جابز و دستاوردهایی که او در طی زندگی و حتی پس از مرگ به دست آورده را جمع‌آوری کرده‌ایم:

  • در سال ۱۹۷۶ یعنی در سن ۲۱ سالگی، جابز به همراه دوست دوران دبیرستانش استیو وزنیاک، شرکت کامپیوتری اپل را راه‌اندازی کرد.
  • در سال ۱۹۸۵، جابز و وزنیاک توسط رونالد ریگان، رئیس جمهور ایالات متحده، مدال ملی تکنولوژی را دریافت کردند.
  • در سال ۱۹۸۹، مجله Inc جابز را به عنوان کارآفرین موفق در آن دهه انتخاب کرد.
  • بین سال‌های ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۰، مجله تایم جابز را ۵ بار در فهرست صد فرد تاثیرگذار جهان قرار داد.
  • در سال ۲۰۰۷، مجله فورچون جابز را قدرتمندترین فرد در دنیای تجارت معرفی کرد، در سال ۲۰۰۹ به او عنوان بهترین مدیر عامل در ۱۰ سال اخیر را داد و سال بعد او را در لیست قدرتمندترین افراد جهان قرار داد.
  • در سال ۲۰۱۰، فایننشال تایمز جابز را به عنوان شخصیت سال انتخاب کرد.

جوایز:

  • جایزه جفرسون برای خدمات عمومی
  • جایزه هاوارد ولوم از کالج رید
  • عضو تالار مشاهیر کالیفرنیا
  • جایزه گرمی Trustees
  • جایزه دستاورد ادیسون (پس از مرگ)
  • افسانه دیزنی (پس از مرگ)

درس‌های موفقیت از زبان استیو جابز

رمز موفقیت استیو جابز به عنوان یک رهبر و کارآفرین موفق در حوزه تکنولوژی، مدت‌هاست که توسط کارشناسان و متخصصان مورد تحسین و مطالعه قرار گرفته است. در این قسمت، ۱۳ راز اصلی موفقیت او را بررسی می‌کنیم:

۱- از زمان‌تان بیشترین استفاده را کنید

به گفته استیو جابز:

زمان شما محدود است، آن را با زندگی کردن بر اساس اعتقادات و نگرش‌های دیگران هدر ندهید و همچنین گرفتار عقایدی نشوید که حاصل زندگی کردن بر اساس تفکرات دیگران است.

۲- اشتیاق و علاقه داشته باشید

اگر برای انجام دادن هر کاری، از همان ابتدا اشتیاق کافی داشته باشید، هرگز آن کار را کنار نخواهید گذاشت. هر هدفی دشواری‌ها و سختی‌های خودش را دارد، اما اشتیاق و علاقه به آن باعث می‌شود که وقتی اوضاع سخت است بتوانید به مسیرتان ادامه دهید و تسلیم نشوید.

۳- مسیرتان را خودتان تعیین کنید

مسیر زندگی‌تان را خودتان تعیین کنید.

شاید کلیشه‌ای به نظر برسد اما واقعیت این است که شما ناخدای کشتی خودتان هستید؛ اجازه ندهید دیگران فرمان زندگی‌تان را در دست بگیرند. زمان محدود است و هر کس فقط یک فرصت برای زندگی کردن دارد، بنابراین خودتان مسیری که می‌خواهید را طراحی کنید؛ اگر الان این کار را نکنید، ممکن است در آینده پشیمان شوید.

همانطور که استیو جابز می‌گوید:

اجازه ندهید تا افکار دیگران، صدای ندای درونی شما را خفه کند.

مهم‌تر از همه، شجاعت داشته باشید و از قلب و ندای درونی خودتان پیروی کنید؛ این صداها بهتر از هر کس دیگری می‌دانند که شما واقعا چه چیزی می‌خواهید؛ هر چیز دیگری غیر از این، بی ارزش است.

۴- کیفیت کارتان را بالا ببرید

در هر شغل و حرفه‌ای، کیفیت باید حرف اول را بزند. استیو جابز می‌گوید: محصولات اپل همیشه با کیفیت بوده‌اند و به همین دلیل است که این برند در صدر جدول است و مشتریان وفادار زیادی دارد.

۵- به محصولات خود افتخار کنید

اگر به دنبال موفقیت شغلی هستید، به یاد داشته باشید محصولاتی را ارائه دهید که بتوانید آن‌ها را با افتخار به خانواده، دوستان، اطرافیان و سایر مشتری‌ها توصیه کنید. اگر محصولاتتان عالی باشد، کسب درآمد خوبی خواهید داشت. همچنین اطمینان حاصل کنید که خدمات‌تان با کیفیت و همان چیزی باشد که مردم دوست دارند آن را داشته باشند.

  • اگر هدف‌تان موفقیت شغلی، کسب درآمد و ثروتمند شدن است، می‌توانید از دوره رایگان روانشناسی پول نیز استفاده کنید تا راحت‌تر به موفقیت برسید.

۶- یک تیم حرفه‌ای تشکیل دهید

افرادی که آن‌ها را استخدام می‌کنید، آینده شما را رقم خواهند زد. اگر با افراد باهوش، خوش‌بین و مثبت نگر کار می‌کنید، به احتمال زیاد آینده روشنی در پیش دارید. همچنین فراموش نکنید که شما و همکاران‌تان بیشترین زمان را در طول روز با یک‌دیگر می‌گذرانید و بیشترین ارتباط را با همدیگر دارید. پس به یاد داشته باشید افراد تیم‌تان را عاقلانه و سخت‌گیرانه انتخاب کنید تا زودتر به اهداف‌تان دست پیدا کنید.

۷- به هزاران چیز “نه” بگویید

قدرت “نه گفتن” منجر به موفقیت می‌شود.

رمز موفقیت وارن بافت هم این بود که قدرت “نه گفتن” را در خودش تقویت کرده بود. جان اسکالی، مدیرعامل سابق اپل می‌گوید: “آن چیزی که روش استیو را از روش‌های دیگر متفاوت می‌کرد این بود که او همیشه می‌گفت مهمترین تصمیم‌هایی که می‌گیرید، کارهایی نیستند که انجام می‌دهید، بلکه گاهی کارهایی هستند که انجام نمی‌دهید.”

“نه گفتن” در ابتدا سخت است اما با تمرین و تکرار آن را به طور کامل یاد می‌گیریم.

استیو جابز در مورد قدرت “نه گفتن” می‌گوید:

من به بسیاری از کارهایی که انجام نداده‌ام، به اندازه همه کارهایی که انجام داده‌ام افتخار می‌کنم. این یعنی نه گفتن به هزاران چیز دیگر.

۸- کارتان را فقط برای کسب درآمد انجام ندهید

شغلی که دوست دارید را انتخاب کنید تا راحت‌تر بتوانید از چالش‌ها عبور کنید و در کارتان پیشرفت کنید. استیو جابز در سن ۲۵ سالگی سرمایه‌ای به ارزش ۱۰۰ میلیون دلار داشت، اما او کارش را هرگز به خاطر کسب درآمد انجام نداد؛ او این کار را انجام داد تا دنیا را تغییر دهد. در حقیقت او یک کارآفرین بود.

۹- اعتماد مشتریان را جلب کنید

مشتریان به افرادی اعتماد  می‌کنند که در مورد کارشان جدی هستند و برای کارشان واقعا وقت می‌گذارند. بنابراین بهتر است هر روز برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مشتریان، چالش‌هایتان و محصولاتتان وقت بگذارید.

نیازی به گفتن نیست که جلب اعتماد مشتریان، تنها بخشی از یک کار است. شما باید محصولاتی ارائه دهید که مشتریان به آن نیاز دارند و همچنین توانایی نشان دادن اجناس، مزایا، معایب، حل مشکلات و… را داشته باشید. در نظر داشته باشید که اگر اعتماد مشتری را جلب نکنید، آن‌ها محصول موردنیازشان را از شخص دیگری که به او اعتماد دارند می‌خرند؛ حتی اگر آن محصولات، کیفیت اجناس شما را نداشته باشند.

۱۰- از شکست‌ها درس بگیرید

شکست خوردن بخشی از مسیر موفقیت است. به عنوان مثال، استیو جابز در سال ۱۹۸۴ از شرکت اپل اخراج شد. او در سال ۲۰۰۵ در مقابل فارغ التحصیلان دانشگاه استنفورد توضیح داد که چگونه این شکست باعث رشد او شد:

“من آن موقع این را نفهمیدم، اما بعدا متوجه شدم اخراج از اپل، بهترین اتفاقی بود که می‌توانست برای من بیوفتد. این اتفاق من را آزاد کرد تا وارد یکی از خلاق‌ترین دوره‌های زندگی‌ام شوم.”

شکست پایان کار نیست، آن را به عنوان یک شروع جدید در زندگی‌تان در نظر بگیرید.

می‌توانید جملات بزرگان درباره موفقیت را بخوانید که همه آن‌ها معتقدند موفقیت همیشه آسان به دست نمی‌آید. در واقع، هیچ‌گاه نمی‌توان آسان به موفقیت دست یافت؛ زیرا شکست‌ها و چالش‌ها، بخش‌های جدانشدنی از مسیر موفقیت هستند.

۱۱- تبلیغات و بازاریابی خوبی داشته باشید

خدمات و محصولات‌تان باید شناخته شده باشند.

آیا تا به حال تبلیغاتی از برندهای بزرگ و موفق مانند نایک دیده‌اید که در آن توضیح دهند چرا از دیگر برندها بهتر هستند؟ احتمالا ندیده‌اید و به احتمال زیاد این برندها چنین تبلیغاتی نکرده‌اند. تنها کاری که این برندها در تبلیغاتشان انجام می‌دهند این است که به مشتریان خود احترام می‌گذارند و این همان چیزی است که آن‌ها هستند. در واقع آن‌ها نیازی ندارند خودشان را به دیگران معرفی کنند. بنابراین مطمئن شوید که مشتریان شما هم می‌دانند دقیقا چه نوع محصولاتی ارائه می‌دهید و کیفیت کارهایتان به چه صورت است.

۱۲- متفاوت فکر کنید

شما باید با خدمات خود، زندگی مشتریان را راحت‌تر کنید. جابز فقط محصولات اپل را ارائه نمی‌داد، او رویاهای آینده را ارائه داد. در واقع او اغلب اوقات قبل از اینکه خود مشتریان متوجه شوند، با روش‌های گوناگونی به مشکلات فکر می‌کرد و نحوه حل آن‌ها به مشتریان ارائه می‌داد.

۱۳- سرسختانه به تلاش‌تان ادامه دهید

همانطور که رمز موفقیت بیل گیتس نیز تلاش بی‌وقفه بود، استیو جابز هم بر این باور است که یکی از عوامل رسیدن به موفقیت، تلاش کردن سرسختانه و ادامه دادن است. او می‌گوید هرگز به کم قانع نباشید و کارهایی را انجام دهید که مردم می‌گویند قابل انجام دادن نیست.

کلام آخر

رمز موفقیت استیو جابز این بود که توانایی عجیبی در پیش‌بینی نیاز‌های مردم داشت و همین او را قادر ساخت تا شرکت خود را تاسیس کند. همچنین تلاش‌های سرسختانه او، توانایی “نه” گفتن، درس گرفتن از شکست‌ها و… موفقیت‌های استیو جابز را برایش رقم زدند. تمام هدف جایز این بود:

ما اینجا هستیم تا در جهان تغییرات مثبتی ایجاد کنیم، در غیر این صورت چرا باید اینجا باشیم؟

منابع:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *