روانشناسی تنبلی (4)_درمان تنبلی و اهمال کاری با سه تکنیک اساسی
به شما تبریک میگم که تا به این لحظه اهمالکاری و تنبلی نکردید و قسمتهای مختلف مدیریت خود در رابطه با روانشناسی تنبلی را دنبال کردید. ما در رابطه با تفاوت تنبلی و اهمالکاری صحبت کردیم. همچنین ریشههای تنبلی و اهمالکاری را بیان کردیم. در این قسمت در رابطه با سه تکنیک اساسی و مهم برای درمان تنبلی و اهمالکاری صحبت میکنیم.
لطفاً با دقت گوش دهید. یادتان باشد که کار شما ازاینجا به بعد شروع میشود. از زمانی که این تکنیک ها را یاد میگیرید و بعد آنها را اجرا میکنید و به هدف دلخواهتان میرسید. اگر فقط شنونده محض باشید به خودتان ظلم کردهاید. چون اطلاعات شما بالا رفته اما عمل شما بالا نرفته است. لطفاً این تکنیک ها را اجرا کنید. مطمئن باشید بهبودهای فوقالعادهای را در خودتان خواهید دید و می توانید قدمی در جهت درمان تنبلی و اهمال کاری خود بردارید. با ما همراه باشید.
افزایش خودآگاهی (cost-benefit)
اولین تکنیک در رابطه با درمان تنبلی تکنیک افزایش آگاهی و خودآگاهی است (cost-benefit)؛ یعنی چی؟ یعنی ما باید آگاهی پیدا کنیم که این تنبلی که ما داریم چه سودهایی برای ما دارد. همچنین چه زیان و ضررهایی به ما میرساند.
من همیشه این جمله را از دکتر حمید پور نقل میکنم که میگوید: ((انسانها موجودات بسیار پدرسوخته و استراتژیکی هستند))؛ یعنی تا کاری برای ما نفع نداشته باشد انجامش نمیدهیم.
واقعیت این است که تنبلی کردن هم برای من و هم برای شما نفع دارد؛ اما نفع تنبلی چیست؟ باعث میشود بهطور موقت حال ما خوب شود. اثر مسکنی دارد. همچنین تنبلی کردن توجیهی است برای شکستهای ما؛ یعنی اگر شکست خوردیم بعداً بگوییم خودم انجامش ندادم. انجام میدادم میشد اما خودم نخواستم.
بنابراین کسی نمیتواند به ما گیر بدهد. بعداً یک توجیه و دلیلی برای شکست خود داریم. واقعیت این است که تنبلی کردن برای ما سود دارد. باید خودآگاهانهتر به قضیه تنبلی و اهمالکاری نگاه کنیم. ببینیم که این تنبلی چه سودهایی برای من دارد. درنهایت چه ضررهایی به من میرساند.
یعنی هزینه فایده کنیم. بهطور مثال ورزش نکردن چه سودهایی برای من دارد؟ اول اینکه راحتترم و به خودم فشار نمیآورم. دوما لذت طلبی بیشتری دارم. اینکه لزومی ندارد رژیمم را رعایت کنم و ورزش کنم که لاغر شوم. سوم اینکه بقیه بابت این تپلی بودنم به من حال دادند؛ مثلاً گفتن که چقدر تو بانمکی. اما واقعیت این است ک شاید این چاق بودن شما رو بانمک کرده باشد اما درنهایت باعث شده سلامتی شما به خطر بیفتد.
سود و زیان تنبلی
بنابراین سود تنبلی این بود که من راحتتر بودم، کار خاصی نمیکردم. به خودم فشار نمیآوردم؛ اما ضررهای این تنبلی برای من چیست؟ سلامتی من به خطر میفتد، احتمالاً کبدم چرب میشود، لباسهایی که دوست دارم را نمیتوانم بپوشم. همچنین نسبت به خودم حس خوبی ندارم و اعتمادبهنفسم افت پیداکرده است. چون آن ظاهر بدنی که همیشه میخواستم را ندارم.
سؤالی که پیش میآید این است که سودهای چاق بودن بیشتر است یا ضررهای آن؟! وقتی کاملاً بررسی میکنیم متوجه میشویم که ضررهای آن بیشتر و سنگینتر است؛ بنابراین مجبور میشویم آن را ترک کنیم.
واقعیت این است که ما بسیاری از اوقات زشتی تنبلی و اهمالکاری را نمیبینیم. این نادیده گرفتن باعث میشود که زیاد به سمت آن نرویم و بگوییم که مشکلی نیست؛ اما وقتی عمیقتر به این قضیه نگاه میکنیم متوجه میشویم که اتفاقاً برای ما ضرر دارد. اما برای درمان این تنبلی چه باید بکنیم؟!
گام اول
بنابراین در قدم اول باید آگاهانهتر به این قضیه نگاه کنیم. باید خودآگاهی خودمان را در رابطه با تنبلی و اهمالکاری بالا ببریم. همچنین باید متوجه ضررهایی که به ما وارد میکند باشیم. چون انسان دو اهرم بزرگ برای انگیزش دارد. یک: رسیدن به لذت، دو: فرار از سختی.
این جدول سود و زیان به ما میفهماند چه سودهایی دارد که میتوانی به سمت آن بروی. همچنین چه زیانهایی دارد که از آن دوریکنی. این جدول را برای خودتان بنویسید.

افزایش خودآگاهی
شروع کننده چرخه
لطفاً شروعکنندههای تنبلی خودتان را بشناسید. ما انسانها به چیزهای مختلفی شرطی میشویم. شرطی شدگی را برای بار اول پاولوف مطرح کرد. او می گوید انسان یاد می گیرد و سعی می کند بین چیزهای مختف ارتباط برقرار کند.
یک مثال برای شما میزنم. شما صبح که از خواب بیدار میشوید اولین کاری که میکنید چیست؟ احتمالاً موبایل خودتان را چک میکنید. اینستاگرام، پیغام ها و … ؛ یعنی به زمان بیدار شدن از خواب شرطی شدید. شرطی شدید که وقتی که از خواب بیدار می شوید بروید سراغ موبایل.
یا یک مثال دیگر. بهطور مثال عادت کردید که با غذا آب بخورید؛ یعنی وقتی غذا بخورید خودبهخود تشنه میشوید. یا شخصی که عادت کرده زمانی که عصبانی میشود باید سیگار بکشد. عصبانی شدن و سیگار کشیدن. بین این دو ارتباط برقرار کرده است.
شناخت محرکهای تنبلی
در تنبلی ما هم اوضاع به همین شکل است. باید ببینیم چه چیزهایی محرک تنبلی ما است. بهطور مثال دانشآموزی که میخواهد درس بخواند؛ اما عادت کرده است از مدرسه که میآید میرود سراغ کامپیوتر و فیلم میبیند. یا مثلاً ناهار میخورد و میخوابد.
باید این مدل را تغییر بدهد. اگر میخواهد درس بخواند برنامهریزی کند که وقتی به خانه میرود ناهار سبک بخورد. چون متوجه شده وقتیکه ناهار سنگین میخورد خوابش میگیرد. پس ناهار سبک میخورد؛ یعنی آگاهانهتر این کار را انجام میدهد. مابقی ناهار را برمیدارد و میرود کتابخانه.
این را باید برای خودتان پیدا کنید. در چه زمینهای دارید اهمالکاری و تنبلی میکنید. شروعکننده دومینو تنبلی و اهمالکاری شما چیست؟ آن را پیدا کنید و سعی کنید آگاهانه آن را حل کنید.

شروع کننده چرخه تنبلی
سه اولویت نه بیشتر
تکنیک بعدی برای کاهش و درمان تنبلی مدیریت اولویت است. متأسفانه بسیاری از افراد کمالگرا معتقدند من که دارم برنامهریزی و شروع به کار میکنم، پس همهچیز را باهم شروع میکنم. زبان را شروع کردم، ورزش را هم شروع کنم، کلاس موسیقی ثبتنام کنم، یک استارتاپ هم راه بیندازم…
درنهایت میبینید در هیچکدام از این کارها به سرانجام خوبی نمیرسد یا نصفه و نیمه رها میکند. یا خیلی از فرد انرژی میبرد و نمیتواند از زندگی خودش لذت ببرد. باید کارهایی را که میخواهیم انجام بدهیم را مشخص کنیم. یک لیست بیست عددی.
سپس باید از این لیست مشخص کنیم که 10 مورد برای من خیلی مهم هستند. از این ده مورد، پنج مورد خیلی مهمتر هستند. از این پنج مورد سه مورد و حالا از بین این سه مورد اولویتبندی میکنیم. از بین این سه مورد کدام رو باید اول به اتمام برسونم و بعد بروم سراغ شمارهی دو.
قورباغه بزرگ
یک تکنیک برای درمان تنبلی قورباغه بزرگ است. یعنی باید با خودمان مشخص کنیم که من مهمترین کارم چیست؟ همان چیزی که این روزها خیلی در جامعه ما جاافتاده است. کدام قورباغه بزرگتر است. برایان تریسی در کتاب قورباغهات را قورت بده میگوید اول صبح آن قورباغه بزرگ و زشته، در واقع همان کار بزرگ و سخت که همیشه از آن فرار میکنی و اتفاقاً بیشترین نتیجه را هم به تو میدهد انجام بده. بعد برو سراغ مابقی کارها. شما هم باید ببینید آن قورباغه زشت کدام است.
میدانید چرا بسیاری از اوقات حال ما خوب نیست؟! چون اولویتهای بالایی خود را فدای اولویتهای پایین میکنیم. متأسفانه من همبارها این کار را انجام دادم. خودم را باکارهای کماهمیت سرگرم میکردم. بهطور مثال باید مقالهای را آماده میکردم یا محتوایی تولید میکردم اما میگفتم نه اول باید اتاق کارم را تمیز کنم. درصورتیکه لزومی نداشت. میتوانستم اول آن کار را انجام دهم. بعد زمانی که نیاز به فکر نداشت سراغ کار کماهمیتتر میرفتم.
مشخص کردن اولویت ها
این مثالی بود که من از خودم زدم. بعداً این مورد را در خودم اصلاح کردم. برای درمان تنبلی شما بیایید مشخص کنید کدامیک از اولویتهایتان زندگی شمارا متحول میکند. کدامیک از این اولویتها اگر انجام شود یک باری را از دوش شما برمیدارد. کدامیک از اینها شمارا درنهایت به ثروت میرساند. کدامیک شمارا به آرامش میرساند. آن کار را اول انجام دهید.
اگر احساس میکنید باشگاه رفتن اولویت شماست، تصمیم بگیرید که مثلاً صبحها به باشگاه بروید. صبح تا باشگاه نرفتید سراغ کار دیگری نروید. بهطور مثال من زمان کنکور ارشد زمان محدودی داشتم. باید دانشگاه میرفتم، سرکار میرفتم. من از ساعت 6 صبح تا 10 صبح مطالعه میکردم. به مدت یک سال. خیالم راحت بود که اگر این کار را انجام بدهم شب برای کنکور ارشدم آماده هستم.
بنابراین شما هم کار مهم خودتان را مشخص کنید. اول آن کار را انجام بدهید. اگر بقیه کارها هم انجام نشد تأثیر زیادی ندارد. اولی که انجام شد بعد میرویم سراغ دومی، بعد سومی و تا نهایت که لیست ما تمام شود.

شناخت اولویت ها
توضیحات
امیدوارم در این قسمتها توانسته باشم به شما کمک کنم. واقعیت این است که ما ظرف محدودی از زمان را داشتیم و باید نکات را بهصورت فشرده به شما میگفتیم. امیدوارم برای شما مفید واقعشده باشد.
اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری در رابطه با درمان تنبلی و اهمالکاری کسب کنید، تمرینات بیشتری انجام بدهید و تکنیک های پیشرفتهتری یاد بگیرید میتوانید از طریق سایت محصول روانشناسی تنبلی را تهیه کنید. تا هرکسی که دوست دارد به هدفهایش برسد اما احساس میکند راه آن را نمیداند با استفاده از این پکیج بتواند مشکل خود را علمی حل کند. درنهایت موفقیت شما برای ما هم حس خوبی دارد.
یادتان باشد شما پتانسیل رادارید، پس موفق خواهید شد.
صبا
آذر ۱۸, ۱۳۹۸سلام . من هر ۴ لیپ را دیدم و فوق العاده بود فوق العاده . موفق باسید و سپاس دارم از شما
جواد جام شیر
دی ۲۵, ۱۳۹۸سلام
تبریک میگم بسیار عالی مفید علمی و متقاعد کننده صحبت کردید من پشت کنکوری ام و الان چن روزیست که اشتیاقی برای مطالعه نداشتم اما الان مشکلم رو بهتر فهمیدم و ممنونم از شما
Nafas
اردیبهشت ۲۶, ۱۳۹۹میتونم به جرات بگم که چیزی فراتر از فوق العاده بود
خیلی ممنونم و به مطالب و دانسته هام اضافه شد و تا حدی کامل
این سری توسعه و بهبود فردی رایگانتون رو ممنون میشم بیشتر کنید🌹🌹🌹