روانشناسی تنبلی(1)_تفاوت تنبلی و اهمال کاری و گام مهم ترک تنبلی
سلام. من علیرضا مطلبی هستم. در اولین فصل از سریال مدیریت خود میخواهم در رابطه با روانشناسی تنبلی و اهمال کاری صحبت کنم. در این قسمتها در رابطه با این صحبت میکنم که اولاً تنبلی و اهمال کاری چیست؟ شما در چه حوزههایی تنبلی میکنید؟ مدل تنبلی شما چیست؟ و در نهایت راهکارهای درمان تنبلی را به شما آموزش میدهم. با من همراه باشید.
تفاوت تنبلی و اهمال کاری
امروزه همه جا واژه اهمال کاری (procrastination) به کار برده می شود. احتمالاً شما هم برنامههای مهمی برای زندگی داشتهاید که نتوانستید همانطور که انتظار میرفت آنها را اجرا کنید. بطور مثال تصمیم گرفتهاید زبان بخوانید اما دوسال است که از این تصمیم میگذرد و هیچ قدمی برنداشتید.
یا تصمیم گرفته اید لاغر شوید. اما هر بار خواستید رژیم را رعایت کنید به یک مهمانی جذاب دعوت شدهاید. شما هم مجبور شدهاید رژیم را نادیده بگیرید. دانش آموزی که تصمیم به درس خواندن میگیرید. برنامه ریزی میکند که از ساعت 4 مطالعه کند. ساعت که از چهار میگذرد و میشود چهار و پنج دقیقه، میگوید از پنج شروع میکنم. به تمامی این رفتارها و پشت گوش انداختنها در روانشناسی، اهمال کاری گفته میشود.
خبر خوب…
یک خبر خوب برای شما دارم، شما تنبل نیستید اما بعضی مواقع اهمال کاری میکنید. خیلی از اوقات میبینیم بچهای که کار اشتباهی انجام میدهد مادرش میگوید ای بچه بد، دیگه دوستت ندارم! آیا تمام رفتارهای آن بچه بد است که ما به او می گوییم ای بچه بد؟! نه، درآن موقعیت یک اشتباه کرده است. مادرش میتواند به او بگوید این رفتار تو اشتباه است اما تو آدم ارزشمندی هستی.
دلیل اصلی اینکه تنبلی و اهمال کاری در جنبههای زیادی از زندگی افراد وجود دارد این است که خودشان را تنبل میدانند. این موضوع باعث افت اعتماد به نفس میشود. واقعیت این است که آیا شما در همه کارهایتان تنبلی میکنید؟ صبحانه نمیخورید؟ ناهار نمیخورید؟ بسیاری از اوقات به موقع نمیخوابید؟ با دوستانتان بیرون نمیروید؟ چرا در این کارها تنبلی نمیکنید؟! اما ممکن است در یک سری کارهای دیگر تنبلی و اهمال کاری کنید.
بنابراین شما همیشه آدم تنبل یا اهمال کاری نیستید. در یک سری موارد که اتفاقاً مهم هم هستند تنبلی میکنید که درباره این موضوع باهم صحبت میکنیم.
قدم اول
در قدم اول باید به شما بگویم که لطفاً برچسب تنبلی را از خودتان بردارید. برچسبها باعث میشوند بار سنگینی روی شما باشد و حس بدی نسبت به خودتان پیدا کنید. همچنین به شما اجازه میدهد که تنبلی را ادامه دهید. پس لطفاً برچسب تنبلی را از خودتان بردارید. شما در یک سری از رفتارها اهمال کاری میکنید. البته این موضوع باعث نشود که به خودمان بگوییم من تنبل نیستم، من اهمال کارم! در اینصورت یک توجیه علمی برای رفتار اشتباه خودمان پیدا کردیم.
باید بدانید در بخشهای مختلف زندگی اهداف مهمی برای رسیدن دارید اما پشت گوش اندازی میکنید. بنابراین باید این رفتار خودتان را اصلاح کنید.
پس حرفی که من زدم توجیه علمی برای ادامه رفتارهای اشتباه نباشد. شما از این منظر به قضیه نگاه کنید که در یک سری از موقعیت ها اهمال کاری میکنید. ما روشهایی را به شما یاد میدهیم که در آن کارهای مهم اهمال کاری نکنید.

اهمال کاری
مهمترین گام ترک تنبلی
قدم مهم بعدی مشخص کردن هدف است. باید مشخص کنیم که میخواهیم در چه حوزههایی تنبلی را ترک کنیم. از آن مهمتر چرا میخواهیم این کار را انجام بدهیم. بطور مثال کسی که میخواهد لاغر شود. هدفش این است که لاغر شود. اما مهمتر از هدف، مشخص کردن دلیل است. چرا میخواهد لاغر شود؟ بطور مثال دختری خانمی که عروسی درپیش دارد، ظرف دوماه 15 کیلو وزن کم میکند تا لباسش اندازهاش شود. اما بعد از عروسی و گذشت یک ماه دوباره 20 کیلو چاق میشود. اما شخصی میخواهد لاغر کند چون پزشک به او گفته امکان چرب شدن کبد و جراحی وجود دارد. این شخص هم میخواهد لاغر شود. اما چرا؟ چون اگر لاغر نشود سلامتیاش به خطر می افتد.
بنابراین ممکن است انسانها یک چیز بخواهند اما با دلایل مختلف و این در موارد زیادی وجود دارد. بطور مثال کسی که میخواهد ازدواج کند. اما چرا میخواهد ازدواج کند؟ شخصی میگوید برای رفع نیاز جنسی، شخصی میگوید من دوست دارم به آرامش برسم و از تنهایی دربیام، یک نفر میگوید من دوست دارم بچه دار شوم. همه این افراد یک چیز را میخواهند اما با دلایل مختلف.
اگر انگیزه زیاد میخواهیم باید مشخص کنیم که چه چیزی میخواهیم. دلایل ما برای رسیدن به این هدف چیست؟ شما اگر این دلیل را مشخص نکنید حرکتی انجام نمیدهید. بنابراین لازم است ما در خیلی از حوزههای زندگی تنبلی کنیم. چرا؟ چون اصلاً دلیل محکمی نداریم و اصلاً هم نباید آن کار انجام بدهیم.
لطفا…
لطفاً خودتان را از این سردرگمی نجات بدهید. اگر هدف میگذارید ببینید که برای این هدف دلیل محکمی هم دارید یا خیر. اگر دلیل محکمی برای هدف خودتان دارید آن را جزء اهدافتان نگه دارید. در غیر اینصورت با خیال راحت آن هدف را پاک کنید یا آگاهانه آن را نگه دارید و شروع نکنید تا زمانی که دلیل محکمی برای آن پیدا کنید.

تنبلی
آیا میشود؟
بسیاری می گویند که من تلاش زیادی کردم که تنبلی را ترک کنم اما هربار شکست خوردم. باید بدانید که شکست بخشی از موفقیت است. بچهای که میخواهد راه رفتن یاد بگیرد سه قدم، چهار قدم برمیدارد و با کله زمین میخورد. اگر قرار بود برمبنای اینکه زمین میخوریم راه رفتن را ترک کنیم و ادامه ندهیم هیچوقت راه رفتن را یاد نمیگرفتیم و هنوز مجبور بودیم چهار دست و پا راه برویم.
خواهشی که از شما دارم آینه که لطفاً زود جا نزنید. ممکن است شما تا بحال روشهای نصفه و نیمهای را رفته باشید و با استفاده از آنها نتوانسته باشید به هدفتان برسید اما من میخواهم با شما قدم به قدم جلو بروم.
جمع بندی
در این قسمت مشخص کردیم که تنبلی چیست. تفاوت تنبلی و اهمال کاری را بیان کردیم. از همه مهمتر با خودتان مشخص کنید که در چه حوزهای تنبلی میکنید. چه چیزی میخواهید و چرا میخواهید؟؟ لطفاً با دید مثبت به قضیه نگاه کنید. ممکن است تا الان با روشهایی که قبلاً در راه ترک تنبلی امتحان کردید شکست خورده باشید اما شاید راههای اصولی نبوده یا شاید کامل انجامش ندادید.
توضیحات
لطفاً قسمت بعدی را هم مشاهده کنید و قدم به قدم با من پیش بیایید. مطمئن باشید میتوانید تنبلی را کنار بگذارید و یا کمترش کنید. خیلی از اوقات لازم نیست صددرصد تنبلی را کنار بگذارید. درواقع من هم ممکن است در بسیاری از موارد تنبلی کرده باشم اما روشهایی را استفاده کردم که تنبلی را در کارهای مهم زندگیم ترک کنم تا بتوانم به چیزهایی که دوست دارم دست پیدا کنم. مطمئن هستم شما هم میتوانید.
در قسمت بعدی پنج دلیل از دلایل اهمال کاری را بیان می کنیم.
یادتون باشه شما پتانسیل رو دارید پس موفق خواهید شد.
سارا
آبان ۱۴, ۱۳۹۸خیلی خوب بود استاد بی نظیرین👌🏻💞
رادین
تیر ۲۱, ۱۳۹۹خیلی خوب بود ولی من یازدهم هستم و سال دیگه کنکور دارم و هیچ وقت نشده طبق برنامم کاری انجام بدم میگم فردا انجام می دم ولی فرداهم انجام نمی دم